Μεγάλα σχέδια από ελληνική εταιρεία τα οποία από ότι φαίνεται θα αλλάξουν τον ενεργειακό χάρτη της Ανατολικής Μεσογείου ετοιμάζονται, το θέμα όμως είναι τι θα γίνει με τα δικά μας κοιτάσματα τα οποία μας «περιμένουν».
Η ελληνική εταιρεία Energean Oil & Gas σχεδιάζει να κατασκευάσει το δικό της σύστημα παραγωγής της στην Ανατολική Μεσόγειο με κόστος μέχρι και 1,5 δις δολάρια για την αξιοποίηση των δύο ισραηλινών υπεράκτιων κοιτασμάτων φυσικού αερίου, ανακοίνωσε ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου σήμερα Τετάρτη.
Η κοινοπραξία με έδρα την χώρα μας αναζητά επίσης εναγωνίως έναν οικονομικό εταίρο στο έργο για την ανάπτυξη των πεδίων Tanin και Karish που βρίσκονται σε μεγάλο βάθος γύρω στα 100 χιλιόμετρα (62 μίλια) από τις ακτές του Ισραήλ και έχουν συνδυαστεί με αποθέματα φυσικού αερίου που εκτιμώνται σε 2,4 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια.
Η Energean αγόρασε τα κοιτάσματα Karish και Tanin τον περασμένο Αύγουστο έναντι 148 εκατομμυρίων δολαρίων από την αμερικανο-ισραηλινή κοινοπραξία Delek και Noble Energy, που ασχολείται αποκλειστικά με το κοίτασμα Leviathan το οποίο είναι τεράστιο και έτσι το Ισραήλ ήταν υποχρεωμένο να πουλήσει τα άλλα κοιτάσματα σε μια προσπάθεια να υπάρξει μεγαλύτερος ανταγωνισμός και οφέλη.
Σύμφωνα με εμπειρογνώμονες, η Energean σχεδιάζει να μισθώσει το δικό της δίκτυο παραγωγής, αποθήκευσης και εκφόρτωσης φυσικού αερίου (FPSO) σε έναν ξεχωριστό αγωγό προς το Ισραήλ.
«Θα είναι ένα εντελώς ανεξάρτητο σύστημα», δήλωσε ο εκτελεστικός διευθυντής κ. Μαθιός Ρήγας στο Reuters, προσθέτοντας ότι ελληνικές και διεθνείς τράπεζες θα συμβάλουν στη χρηματοδότηση των 1,3- 1,5 δις δολαρίων που απαιτούνται για την υλοποίηση του τεράστιου έργου .
«Πριν από τη λήψη της τελικής απόφασης επένδυσης, η οποία αναμένεται τον Δεκέμβριο, η ισραηλινή κυβέρνηση πρέπει πρώτα να εγκρίνει το σχέδιο ανάπτυξης και η εταιρεία να εξασφαλίσει τις συμβάσεις πώλησης για 3 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου ετησίως», δήλωσε ο Ρήγας.
Το Ισραήλ έχει καθορίσει ότι το φυσικό αέριο από τα κοιτάσματα Tanin και Karish πρέπει να πωλείται στην εγχώρια αγορά.
Τα ισραηλινά θαλάσσια οικόπεδα είναι τα μεγαλύτερα περιουσιακά στοιχεία της Energean και η εταιρεία ψάχνει να «ελαφρύνει το φορτίο» αυτό.
«Στους επόμενους τρεις έως έξι μήνες θα φέρουμε οικονομικό εταίρο … που θα συνεργαστεί μαζί μας για να μοιραστεί τον κίνδυνο και να μας βοηθήσει να αναπτύξουμε το έργο», είπε ο κ. Ρήγας.
Ο ίδιος εκτιμά πως η παραγωγή φυσικού αερίου θα αρχίσει το 2020. Την ίδια στιγμή στην Γενεύη διεξάγονται οι συνομιλίες για την επαίσχυντη συμφωνία επανένωσης της Κύπρου ακριβώς λόγω των κοιτασμάτων στην κυπριακή ΑΟΖ, τα οποία επιβουλεύεται ο Ερντογάν.
Σε περίπτωση μη επιτυχίας , κάτι που είναι πολύ πιθανό, των διαπραγματεύσεων θα έχουμε νέο γύρο απειλών από την Τουρκία στην Κύπρο με ακόμα μεγαλύτερη ένταση. Ο τουρκικός τύπος κάνει λόγο ακριβώς για αυτά κοιτάσματα τα οποία « κινούν τα νήματα των διαπραγματεύσεων» .
Η μόνη ελπίδα του ελληνισμού στην Μεγαλόνησο ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος ο Β’, ο οποίος μίλησε στον Κύπριο πρόεδρο για τις απαράδεκτες υποχωρήσεις που έχει κάνει με αποτέλεσμα «εάν υπάρξει συμφωνία θα είναι σε βάρος του Ελληνισμού» και τονίζει χαρακτηριστικά ότι «μας έσυραν στις συνομιλίες αυτές».
«Συρθήκαμε χωρίς να μας δοθεί πειστική εξήγηση στις συνομιλίες της Γενεύης οι οποίες πιστεύω ότι δεν θα καταλήξουν σε συμφωνία γιατί αν αυτό συμβεί η συμφωνία θα είναι σε βάρος του Ελληνισμού.», φέρεται να δήλωσε ο ίδιος
Υπενθυμίζουμε όμως άρθρο μας με τίτλο , με το οποίο η Ουάσιγκτον του «επιχερηματία-προέδρου» Ν.Τραμπ πλέον, θα ενεργοποιήσει «υπογραφέν σχέδιο» που αναφέρει ρητά ότι από τα κοιτάσματα στην ελληνική ΑΟΖ η χώρα μας θα λάβει το 20% των εσόδων, η Τουρκία το υπόλοιπο 20% και η υποστηριζόμενη από τις ΗΠΑ εταιρεία κολοσσός Noble Energy Company από το Χιούστον του Τέξας, θα λάβει την μερίδα του λέοντος του, ΔΗΛΑΔΗ το 60 % τω ελληνικών κοιτασμάτων υδρογονανθράκων.
Τώρα όμως λένε οι Αμερικανοί, υπάρχει ένα εντελώς διαφορετικό παιχνίδι το οποίο διαδραματίζεται στην περιοχή του Αιγαίου .
Για την αποφυγή κάποιου «ατυχήματος» από τουρκικής πλευρά λόγω «μεγάλων ορέξεων» της Άγκυρας , η αμερικανική ηγεσία θα φροντίσει για την » στρατιωτική ισορροπία» στην περιοχή.Άλλωστε η αμερικανική παρουσία στην βάση του Ιντσιρλίκ το εξασφαλίζει μέχρι ένα σημείο, για αυτό και οι Τούρκοι μίλησαν για εκδίωξη των ΗΠΑ από αυτήν.
Αυτό που πρέπει να γίνει κατανοητό είναι ότι αυτήν την στιγμή διαδραματίζεται ένα τεράστιο παιχνίδι , ενεργειακό κατά βάση στην Ανατολική Μεσόγειο με επίκεντρο την Ελλάδα και την Κύπρο.
Τα κοιτάσματα που έχουμε εμείς και οι Κύπριοι στην «προσωρινή» κατοχή μας φτάνουν για να αναστήσουν τον ελληνισμό σε επίπεδα «βυζαντινής αυτοκρατορίας», για αυτό και μας πολεμούν με λύσσα και δεν μας αφήνουν να σηκώσουμε κεφάλι και να ανακάμψει ο ελληνισμός.