Στο Pro News Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΥΓΕΙΑ

Αλάτι: Πώς μπορούμε να το ελαττώσουμε με 5 εναλλακτικούς τρόπους

Το αλάτι είναι το πιο σύνηθες καρύκευμα που χρησιμοποιούμε στην μαγειρική για να δώσουμε «νοστιμιά» στα πιάτα μας. Όμως η υπερβολή στη χρηση του έχει πολλές επιβλαβείς συνέπειες για την υγεία μας, ενώ κάποιοι άνθρωποι πρέπει να το αποφεύγουν εντελώς.


Πώς όμως μπορούμε να ελαττώσουμε το αλάτι που προσθέτουμε στα πιάτα μας χωρίς αυτά να γίνουν άνοστα;

Το αλάτι είναι η κοινή ονομασία του χλωριούχου νατρίου (NaCl). Το νάτριο είναι μεταλλικό στοιχείο – ηλεκτρολύτης που βοηθά μεταξύ άλλων στη ρύθμιση της λειτουργίας του νευρικού και μυικού συστήματος ενώ σε συνδυασμό με το κάλιο ισορροπεί τα επίπεδα υγρών στον οργανισμό. Ωστόσο, η ποσότητα που χρειάζεται για αυτές τις λειτουργίες είναι ελάχιστη (1-3γρ. την ημέρα), την οποία οι περισσότεροι υπερβαίνουν. Το σώμα μπορεί αφενός να αποβάλλει αρκετή ποσότητα νατρίου που δε χρειάζεται ωστόσο, η υπερκατανάλωση οδηγεί στην κατακράτηση υγρών, κάτι που κατ’ επέκταση συνεπάγεται και αύξηση της αρτηριακής πίεσης.

Στις σύγχρονες κοινωνίες, η υπέρβαση της κατανάλωσης αλατιού είναι συνήθης δεδομένου ότι στην αγορά κυκλοφορούν αρκετά επεξεργασμένα τρόφιμα που περιέχουν αλάτι όπως π.χ. σνακ και fast food, αλλαντικά, χυμοί και σούπες, σάλτσες, καρυκεύματα κ.ά. Θεωρώντας δεδομένο ότι αν θέλετε να περιορίσετε το αλάτι στην καθημερινή διατροφή σας αποφεύγετε την κατανάλωση επεξεργασμένων τροφίμων, στο μαγείρεμα το υποκαθιστάτε διατηρώντας τις γευστικές ισορροπίες χωρίς να υπερβείτε τις ποσότητες που χρειάζεστε.

*Χρησιμοποιείστε μπαχαρικά ή άλλα υλικά που μπορεί να προσθέσουν γεύση στα πιάτα σας όπως π.χ λεμόνι, ξίδι, κρασί, φρέσκα ή αποξηραμένα μυρωδικά, ρίζες (όπως το σκόρδο ή το τζίντζερ) κ.ά. Μαύρο πιπέρι, κανέλα, κουρκουμάς, φρέσκος βασιλικός, πιπερίτσες τσίλι, χυμός λεμονιού, είναι μερικές μόνο επιλογές που θα εμπλουτίσουν τη γευστική σας παλέτα με λιγότερο αλάτι σε αυτή.


*Δώστε βήμα στα καλά λιπαρά στον πάγκο της κουζίνας σας. Καβουρδισμένοι ξηροί καρποί και αβοκάντο, ελαιόλαδο, σόγια κ.ά προσθέτουν γεμάτη γεύση στα φαγητά.

*Θωρακίστε και σοτάρετε τα φαγητά σας. Πρόκειται για διαδικασίες που αναδεικνύουν τη φυσική γλύκα αρκετών λαχανικών και τη γεύση κρεατικών, πουλερικών και ψαριών. Αν ωστόσο προτιμάτε το μαγείρεμα στον ατμό, στο σερβίρισμα ραντίστε το φαγητό σας με λίγο αρωματισμένο ελαιόλαδο και χυμό λεμονιού ή λάιμ.

*Αν καταναλώνετε πολύσπορο ψωμί θυμηθείτε ότι περιέχει μια σεβαστή ποσότητα αλατιού όχι μόνο για ενίσχυση της γεύσης του αλλά και για να φουσκώσει η ζύμη σωστά. Οπότε, μπορεί να είναι μια πιο υγιεινή επιλογή συγκριτικά με το λευκό ψωμί ωστόσο, δεν είναι η καλύτερη.

*Προτιμήστε εποχικές πρώτες ύλες για να απολαμβάνετε τις γευστικές τους ιδιότητες στο έπακρο.

Tags
Back to top button