Στο Pro News Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
Οικονομια

Ακρίβεια: Προειδοποίηση για αύξηση στις τιμές-Η ανακοίνωση της ΕΛΣΤΑΤ

Χθες Τετάρτη, η ΕΛΣΤΑΤ εξέδωσε ανακοίνωση σχετικά με τον δείκτη τιμών καταναλωτή του μήνα Μαρτίου η οποία δε δείχνει τίποτα θετικό για το πρόβλημα που αποτελεί πλέον η ακρίβεια για τα ελληνικά νοικοκυριά.

Και αυτό, όχι μόνο διότι ανακοινώθηκε νέα αύξηση στον δείκτη τιμών καταναλωτή σε ρυθμό 3,2%, σε συνθήκες μάλιστα επιβράδυνσης στην Ευρωζώνη, ή επειδή η ακρίβεια στα τρόφιμα ενισχύθηκε περαιτέρω με αυξήσεις 5,3%, αλλά διότι τα προμηνύματα δεν είναι καθόλου θετικά και από μία άλλη πτυχή της ανακοίνωσης, διόλου ασήμαντης, αυτή του λεγόμενου και δομικού πληθωρισμού.

Έτσι τον Μάρτιο, ο δείκτης του δομικού πληθωρισμού στην Ελλάδα έτρεξε με ταχύτητα 3,2%, όσο και ο γενικός πληθωρισμός, αλλά σε αυτή την περίπτωση η επιτάχυνση ήταν ακόμα μεγαλύτερη, από ρυθμό 2,7% τον προηγούμενο μήνα (ο γενικός δείκτης Φεβρουαρίου είχε σημειώσει ρυθμό 2,9%).

Μάλιστα, κατά τον μήνα Μάρτιο, ο ρυθμός του δομικού πληθωρισμό «ισοφαρίζει» τον γενικό δείκτη ενώ το προηγούμενο διάστημα υπολειπόταν, δείχνοντας όχι απλά ανθεκτικότητα -ακόμα και σε περιόδους που ο γενικός δείκτης αποκλιμακωνόταν αισθητά- αλλά και ισχυρές αυξητικές τάσεις.

Γιατί έχει σημασία ο δομικός πληθωρισμός

Ο δομικός πληθωρισμός, ή όπως συχνά αναφέρεται «πυρήνας του πληθωρισμού» είναι ο «οδηγός» που καθορίζει τις αποφάσεις των κεντρικών τραπεζών σε σχέση με την νομισματική πολιτική, θεωρούμενος ως ο πιο «ασφαλής» δείκτης.

Αυτό συμβαίνει διότι ο δομικός πληθωρισμός είναι ουσιαστικά ο δείκτης τιμών καταναλωτή, από τον οποίο έχουν εξαιρεθεί οι μεταβολές των τιμών στα καύσιμα και στα νωπά τρόφιμα που χαρακτηρίζονται από μεγάλη μεταβλητότητα (για εποχιακούς, πολιτικούς, γεωπολιτικούς κ.α. λόγους).

Έτσι εξηγείται γιατί και οι αναλυτές στις κεντρικές τράπεζες δείχνουν προτίμηση στον συγκεκριμένο δείκτη και όχι στον γενικό, καθώς ο δείκτης τιμών καταναλωτή ενίοτε εμφανίζει μία παραμορφωμένη εικόνα για την πορεία της οικονομίας και των τιμών η οποία δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα, καθώς «άγεται και φέρεται» από τις τιμές της ενέργειας και των τροφίμων.

Έτσι, ο δείκτης του δομικού πληθωρισμού εμφανίζει μικρότερη μεταβλητότητα, παρέχοντας πιο αξιόπιστα στοιχεία για την οικονομία και δίνοντας την ευκαιρία για πιο ακριβείς προβλέψεις και προβολές σε σχέση με την πορεία του πληθωρισμού.

Ως εκ τούτου, η «επιμονή» του δομικού πληθωρισμού και η περαιτέρω επιτάχυνση του δείχνει σε έναν μεγάλο βαθμό την τάση η οποία θα εξελιχθεί τους επόμενους μήνες κι ως εκ τούτου γιατί δεν πρέπει να αναμένεται άμεσα αποκλιμάκωση στις υψηλές τιμές που πληρώνουν οι καταναλωτές σε όλες τις κατηγορίες αγαθών και υπηρεσιών.

Συγκεκριμένα, σε ό,τι αφορά στον Μάρτιο, όταν και ο γενικός δείκτης επιταχύνθηκε από ρυθμό 2,9% σε 3,2%, ο δείκτης αγαθών επιταχύνθηκε από 2,8% σε 3,2%, ο δείκτης υπηρεσιών (βασική επιταχύνθηκε από το 3% σε 3,2%, και ο «πυρήνας» του πληθωρισμού πάτησε το περισσότερο «γκάζι» καθώς από 2,6% ανέβηκε σε 3,2%.

Tags
Back to top button