Κύρια θέματα,Βαλτική • 12/02/2022 - 22:53
Αιφνιδιαστική εξέλιξη: Yπό ρωσική "τανάλια" η Βαλτική - Ρωσικές δυνάμεις με ΝΕΒΟ-Μ προωθήθηκαν στα σύνορα με Λετονία-Λιθουανία!
Αλλάζει όλη η στρατηγική του ΝΑΤΟ
Κίνηση που θα αλλάξει πολλά εντός του ΝΑΤΟ έκανε η Ρωσία καθώς ρωσικά στρατεύματα προωθήθηκαν στα σύνορα Λευκορωσίας με Λιθουανία και Λετονία.
Η αποκάλυψη δημιουργεί ακόμη περισσότερες ανησυχίες καθώς τα κράτη της Βαλτικής ζήτησαν εξηγήσεις από το Μινσκ γιατί επετράπη και έγινε αυτή η κίνηση., για να λάβουν την απάντηση “πως αυτό έγινε για την “διασφάλιση και την προστασία της Νότιας Πτέρυγας της χώρας”.
Και αυτό εντείνει την ανησυχία καθώς όπως έχουμε ήδη αποκαλύψει, μεγάλο τμήμα των ρωσικών δυνάμεων δεν θα αποχωρήσουν ποτέ από την Λευκορωσία.
Διαβάστε επίσης και ΕΔΩ
Σε ασφυκτικό κλοιό η Βαλτική
Οι ρωσικές δυνάμεις στην Λευκορωσία υπερβαίνουν κατά πολύ τον αριθμό 30.000 που δόθηκε προ ημερών. Μαζί τους έχουν αντιαεροπορικά συστήματα S-400, Pantsir, BUK, βαλλιστικούς Iskander-M, μαχητικά Su-35, Su-30 ενώ όπως αποκαλύπτεται, έχει αναπτυχθεί και υπερσύγχρονο ραντάρ Nebo-M ικανό -σύμφωνα με την Μόσχα- να εντοπίζει F-22 και F-35!
Το ραντάρ αυτό εντοπίζει στόχους, αεροσκάφη και βαλλιστικούς πυραύλους, στα 1.000 χιλιόμετρα που είναι το μέγιστο, ενώ μικρότεροι στόχοι εντοπίζονται στα 600 χιλιόμετρα. Γίνεται κατανοητό μέχρι που “βλέπει”.
Δείτε το εδώ σε φωτογραφία στην Λευκορωσία
Τώρα αν σκεφτούμε ότι επίσης το Καλίνινγκραντ είναι “αστακός” με τα ίδια οπλικά συστήματα, αντιαεροπορικά S-400 μαζί με MiG-31 που φέρουν τον πολυηχητικό πυρηνικό υπερ-πύραυλο αέρος-εδάφους Kh-47M2 Kinzhal των 10 Mach, γίνεται κατανοητό πως η Λιθουανία κατά κύριο λόγο βρίσκεται σε άμεσο κίνδυνο!
Ρωσικοί S-400 έχουν καλύψει την Βαλτική, την Λευκορωσία, την μισή Ουκρανία και την μισή Πολωνία. Όμως η Μόσχα έχει μεταφέρει και τακτικά πυρηνικά βλήματα (Kinzhal) στο Καλίνιγκραντ κάτι που της δίνει άμεσο πλεονέκτημα.
Η στόχευση είναι φανερή και έχει αναφερθεί από το WarNews247: Η ένωση της Λευκορωσίας με το Καλίνινγκραντ. Για να συμβεί αυτό πρέπει οι ρωσικές δυνάμεις να καταλάβουν τον Διάδρομο του Suwalki μεταξύ Λιθουανίας και Πολωνίας.
Αυτός ο «διάδρομος» έχει μήκος σχεδόν 100 χλμ και συνδέει την περιοχή του Καλίνινγκραντ με τη Λευκορωσία.
Διαβάστε επίσης και ΕΔΩ
Κράτη Βαλτικής προς Λευκορωσία: Γιατί προωθήθηκαν οι ρωσικές δυνάμεις;
Τα κράτη της Βαλτικής ζήτησαν από την Λευκορωσία να τους εξηγήσει γιατί ρωσικές δυνάμεις αναπτύσσονται στα σύνορα με Λιθουανία και Λετονία.
Δείτε βίντεο από τις ασκήσεις στην Λευκορωσία
Πιο αναλυτικά, η Λευκορωσία ανταποκρίθηκε στο αίτημα της Λιθουανίας, της Λετονίας και της Εσθονίας που ζήτησαν να εξηγήσει τη στρατιωτική δραστηριότητα στο έδαφός της. Το Μινσκ παραδέχτηκε ότι “ορισμένες ρωσικές μονάδες εκτελούν καθήκοντα εκτός των προγραμματισμένων ασκήσεων.
Ειδικότερα, προστατεύουν τα νότια σύνορα της Λευκορωσίας όπου η ασφάλεια φέρεται να είναι αδύνατο να ενισχυθεί από τις Λευκορωσικές Δυνάμεις. Η υλοποίηση αυτών των καθηκόντων δεν αποτελεί στρατιωτική δραστηριότητα και δεν εμπίπτει στις διατάξεις του Εγγράφου της Βιέννης του 2011″, ανέφερε η Λευκορωσία.
H Λετονία τόνισε πως η Λευκορωσία δεν παρείχε τις απαιτούμενες πληροφορίες (μέσω του Εγγράφου της Βιέννης) σχετικά με:
- το εύρος της στρατιωτικής άσκησης,
- τη σύνθεση και τη δύναμη των εμπλεκόμενων λευκορωσικών και ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων
- τα συστήματα στρατιωτικού εξοπλισμού.
- καθώς και αν οι ρωσικές Ένοπλες Δυνάμεις σχεδιάζουν να επιστρέψουν στις βάσεις τους στην Ρωσία.
Αμέσως μετά, τα κράτη της Βαλτικής ζήτησαν συνάντηση του ΟΑΣΕ με τη Λευκορωσία προκειμένου να διευκρινιστεί η πραγματική έκταση της στρατιωτικής άσκησης «Union Resolve-2022».
Υπενθυμίζουμε πως στις 2 Φεβρουαρίου, στο πλαίσιο Διμερούς Συμφωνίας, η Λετονία ζήτησε να προβεί σε επιθεώρηση στη Λευκορωσία, όμως το αίτημα της απορρίφθηκε με το πρόσχημα των περιορισμών του Covid-19. Η επιθεώρηση θα παρείχε πληροφορίες για τις στρατιωτικές δραστηριότητες που διεξάγονται στην περιοχή επιθεώρησης, ιδίως εκείνες που πρέπει να κοινοποιηθούν εκ των προτέρων στο πλαίσιο του εγγράφου της Βιέννης.
Δείτε βίντεο από τις ασκήσεις στην Λευκορωσία
Η Ρωσία διασπά τις ΝΑΤΟϊκές δυνάμεις – Αλλάζει στρατηγική το ΝΑΤΟ – Εμπλοκή Ελλάδας με F-35
Υπό το φως των δραματικών αυτών εξελίξεων, το ΝΑΤΟ θα αναγκαστεί να τοποθετήσει ετοιμοπόλεμες δυνάμεις —όπως αυτές που έχουν αναπτυχθεί στην Πολωνία και τη Βαλτική— στη Ρουμανία, τη Βουλγαρία, τη Σλοβακία και την Ουγγαρία.
Η Ρωσία ανοίγει δύο μέτωπα, ένα προς Βαλτική και ένα προς Ρουμανία-Πολωνία με σκοπό την διάσπαση και τον κατακερματισμό των ΝΑΤΟϊκών δυνάμεων.
Δείτε βίντεο από τις ασκήσεις στην Λευκορωσία
Το ΝΑΤΟ θα αναγκαστεί να επεκτείνει ασκήσεις, προγράμματα εκπαίδευσης και συλλογή πληροφοριών, καθώς και αποστολές εναέριας αστυνόμευσης και ναυτικές αποστολές στη Μαύρη Θάλασσα και τη Βαλτική Θάλασσα.
Για την υποστήριξη της Ρουμανίας και την Άμυνα στα όρια με τη Μαύρη Θάλασσα θα επιστρατευθεί η Ελλάδα. Πρωταρχικό ρόλο θα παίξει η βάση στην Αλεξανδρούπολη αλλά και η απόκτηση F-35 από την Πολεμική μας Αεροπορία.
Πλέον το ΝΑΤΟ και οι ΗΠΑ θα αρχίζουν να πιέζουν ενεργά για απόκτηση των μαχητικών 5ης γενιάς προκειμένου να μοιράσουν το βάρος αντιμετώπισης της Ρωσίας με τις χώρες μέλη της Συμμαχίας.
Αυτό θα γίνει λόγω των πιέσεων που ασκεί στις ΗΠΑ η Κίνα στην Νότια Σινική Θάλασσα.
Η Ρουμανία, μοιράζεται τα μεγαλύτερα χερσαία σύνορα από οποιαδήποτε χώρα του ΝΑΤΟ με την Ουκρανία, καθώς και μια μεγάλη ακτογραμμή στη Μαύρη Θάλασσα που είναι δύσκολο να υπερασπιστεί κανείς.
Στεγάζει επίσης τη μοναδική επιχειρησιακή εγκατάσταση πυραυλικής άμυνας της Ευρώπης Aegis , καθιστώντας τη χώρα στόχο της οργής της Μόσχας.
Αμερικανική βάση στην Πολωνία, πόλη Mielec