Στο Pro News Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΚΥΡΙΑ ΘΕΜΑΤΑ

56 δισ. ευρώ το «χαστούκι» ΗΠΑ & Βρετανίας σε Γαλλία από την ακύρωση 12 αυστραλιανών υποβρυχίων - «Οι Γάλλοι προδόθηκαν»

Το μεγαλύτερο αμυντικό εξαγωγικό συμβόλαιο της ιστορίας για μεμονωμένο οπλικό σύστημα ήταν τελικά η σύμβαση μεταξύ Γαλλίας και Αυστραλίας που ακυρώθηκε προς όφελος της αναβίωσης τoy αγγλοσαξωνικού συμφώνου AUKUS μεταξύ Αυστραλίας, ΗΠΑ και Βρετανίας και η τελική αξία της σύμβασης που ακυρώθηκε τελικά ήταν 56 δισ. ευρώ (!) και όχι 34,26 δισ. όπως ανέφερε το αρχικό συμβόλαιο. 

Οι αναπροσαρμογές τιμών λόγω υπερβάσεων του αρχικού κόστους είχαν κάνει το συμβόλαιο να φτάσει στο 1/3 του ετήσιου ΑΕΠ της Ελλάδας!

Η συμφωνία μεταξύ των τριών χωρών πλέον προβλέπει την ναυπήγηση 12 πυρηνικής πρόωσης υποβρυχίων και όχι συμβατικών, όπως τα γαλλικά! Και θα «πιέσει» σε μεγάλο βαθμό την Κίνα στο θέατρο του Ειρηνικού, αφού μπορεί να μην μεταφέρει βαλλιστικούς πυραύλους (τουλάχιστον αυτό διαβεβαιώνουν οι ΗΠΑ), αλλά θα μεταφέρει πυραύλους cruise.

Πρόκειται για «πισώπλατη μαχαιριά» από την Αυστραλία και για «ωμή» απόφαση του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, αντέδρασε παράλληλα σήμερα ο επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας Ζαν-Ιβ Λεντριάν στον France Info. «Είναι πραγματικά μια πισώπλατη μαχαιριά”, είπε. Αυτή η μονομερής, ωμή, απρόβλεπτη απόφαση μοιάζει πολύ με ό,τι έκανε ο (πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ) Τραμπ”, πρόσθεσε, λέγοντας ότι «αισθάνεται θυμό, μαζί με πολλή πικρία», είπε σηματοδοτώντας τον σφοδρή αντιπαράθεση που ξεκινά μεταξύ της Γαλλίας και του αγγλοσαξονικού μπλοκ.

Μια Γαλλία, που είχε πειστεί από τις ΗΠΑ το 2014 να μην παραδώσει τα ελικοπτεροφόρα MIstral στην Ρωσία, χάνοντας πάνω από 10 δισ. ευρώ για την τετράδα, στο πλαίσιο της συμμαχικής αλληλεγγύης για τα γεγονότα στην Κριμαία και τώρα βλέπει τους αγγλοσάξωνες να την πουλάνε!

Το «χαστούκι» στον Ε.Μακρόν, απλά τελειώνει την προσπάθειά του να διεκδικήσει δεύτερη θητεία στην γαλλική προεδρία και είναι βέβαιο ότι θα αλλάξει πολλά στις σχέσεις της Γαλλίας με Βρετανία και ΗΠΑ.

«Είχαμε οικοδομήσει με την Αυστραλία μια σχέση εμπιστοσύνης. Η εμπιστοσύνη αυτή προδόθηκε», σημείωσε επίσης ο Λεντριάν, ο οποίος είχε συνάψει ο ίδιος αυτό το “συμβόλαιο του αιώνα” για τα υποβρύχια με την Αυστραλία όταν ήταν υπουργός Άμυνας.

«Σοβαρό γεγονός συνιστά η ακύρωση από την Αυστραλία του γιγάντιου συμβολαίου με τη Γαλλία για την παράδοση συμβατικών υποβρυχίων», αντέδρασε παράλληλα η Γαλλίδα υπουργός Άμυνας Φλοράνς Παρλί υπογραμμίζοντας πως η Αυστραλία αθέτησε το λόγο της.

«Από γεωπολιτικής άποψης και διεθνούς πολιτικής, είναι σοβαρό», κατήγγειλε σε δηλώσεις που έκανε στον ραδιοσταθμό RFI η Παρλί, η οποία είπε επίσης ότι «δείχνει ξεκάθαρα τον τρόπο που οι ΗΠΑ αντιμετωπίζουν τους συμμάχους τους», μετά την ανακοίνωση από την Ουάσινγκτον ότι σύναψε συμφωνία για την παράδοση στην Καμπέρα υποβρυχίων πυρηνικής πρόωσης, μαζί με την Βρετανία, ακυρώνοντας το συμβόλαιο με την Γαλλία, ύψους 56 δισ. ευρώ!

Το Παρίσι θα προσπαθήσει να περιορίσει το οικονομικό πλήγμα στον Naval Group από την ακύρωση της συμφωνίας αυτής από την Αυστραλία, σημείωσε επίσης η Παρλί, η οποία δεν απέκλεισε την διεκδίκηση αποζημίωσης από την Καμπέρα.

«Μελετάμε όλες τις κατευθύνσεις και θα προσπαθήσουμε να περιορίσουμε τις πιο πιθανές συνέπειες για τον Naval Group», υπογράμμισε στις δηλώσεις που έκανε στον ραδιοσταθμό RFI, απαντώντας σε ερώτηση για το αν η Γαλλία μπορεί να επιδιώξει να λάβει αποζημίωση.

Τη συμφωνία με τη Γαλλία είχε υπογράψει η προηγούμενη αυστραλιανή κυβέρνηση Τέρνμπαλ όταν η σημερινή Group Naval ονομαζόταν DCNS και αφορούσε την σχεδίαση με κωδική ονομασία Shortfin Barracuda Block 1A ο οποίος βασίζεται σχεδιαστικά στα πυρηνοκίνητα επιθετικά υποβρύχια Barracuda του Γαλλικού Ναυτικού.

Το αυστραλιανό υποβρύχιο θα είχε συμβατική πρόωση αλλά θα αξιοποιήσει στο έπακρο την τεχνολογία που αναπτύχθηκε για τα πυρηνοκίνητα υποβρύχια Barracuda κλάσης Suffren.

Το υποβρύχιο Shortfin Barracuda Block 1A έχει μήκος 97 μέτρα, εκτόπισμα σε ανάδυση 4.500 τόνους, ενώ για την προώθηση του χρησιμοποιεί υδροπροωθητές αντί για προπέλα.

Το Shortfin Barracuda Block 1A  θα εξοπλιζόταν με το ισχυρότερο σύστημα sonar που έχει τοποθετηθεί ποτέ σε υποβρύχιο.

Στο αυστραλιανό πρόγραμμα SEA1000 Future Submarine Project συμμετείχαν εκτός από την γαλλική εταιρεία η γερμανική ThyssenKrupp Maritime Systems, η οποία πρότεινε το υποβρύχιο Type 216, καθώς και η Ιαπωνική κυβέρνηση σε συνεργασία με την Mitsubishi Heavy Engineering με μια βελτιωμένη έκδοση του υποβρυχίου κλάσης Soryu.

Το νέο σύμφωνο ασφαλείας μεταξύ των ΗΠΑ, της Βρετανίας και της Αυστραλίας, το οποίο περιλαμβάνει κυρίως την παράδοση πυρηνικών υποβρυχίων στην Καμπέρα, δεν αποτελεί προάγγελο ενός Ψυχρού Πολέμου ανάμεσα στην Δύση και την Κίνα, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Άμυνας της Βρετανίας.

Ο Μπεν Ουάλας σημείωσε ότι το σύμφωνο δεν περιλαμβάνει πυρηνικά όπλα και δεν αφορά την Κίνα. Ερωτηθείς από τον ραδιοσταθμό Times Radio αν πιστεύει ότι το σύμφωνο συνιστά μέρος ενός νέου Ψυχρού Πολέμου με την Κίνα, ο Ουάλας απάντησε: «Όχι, δεν το πιστεύω και πιστεύω ότι το να τον αποκαλούμε Ψυχρό Πόλεμο είναι απαρχαιωμένο».

«Δεν πρόκειται για ένα μήνυμα προς την Κίνα», τόνισε.

Παράλληλα, αναφερόμενος στη Γαλλία, ο Ουάλας υπογράμμισε ότι το νέο σύμφωνο μεταξύ των ΗΠΑ, της Βρετανίας και της Αυστραλίας δεν αντιπροσωπεύει κάποια στρατηγική διαφορά μεταξύ της Βρετανίας και της Γαλλίας, αν και, όπως είπε, κατανοεί την απογοήτευση του Παρισιού για την απώλεια του συμβολαίου.

Ο Ουάλας δήλωσε στο BBC ότι μίλησε με την Γαλλίδα ομόλογό του και πρόσθεσε: «Δεν πρόκειται για μια στρατηγική διαφορά ανάμεσα στην Βρετανία και τη Γαλλία. Κατανοώ την απογοήτευση της Γαλλίας για το βιομηχανικό της συμβόλαιο», συμπλήρωσε. Η βρετανική αμυντική βιομηχανία θα ενισχυθεί από το νέο σύμφωνο για την ανταλλαγή τεχνολογίας των ΗΠΑ και της Βρετανίας με την Αυστραλία, πρόσθεσε εξάλλου ο Ουάλας.

«Θα υπάρξει μια ενίσχυση για τη βρετανική αμυντική βιομηχανία με αυτή τη συνεργασία επειδή εμείς έχουμε συστήματα υποβρυχίων που δεν έχει η Αυστραλία και θα μπορέσουμε να προσφέρουμε πράγματα πάνω σ’ αυτό», κατέληξε στις δηλώσεις που έκανε στο BBC, υπογραμμίζοντας ότι το σύμφωνο δεν συνιστά “προδοσία” σε βάρος των Γάλλων.

«Το Ηνωμένο Βασίλειο, η Αυστραλία και οι Ηνωμένες Πολιτείες θα συνδεθούν ακόμη πιο στενά, πράγμα που αντανακλά το βαθμό εμπιστοσύνης μεταξύ μας και το βάθος της φιλίας μας», δήλωσε ο Μπόρις Τζόνσον, ο οποίος σημείωσε μια μεγάλη διπλωματική και οικονομική επιτυχία.

«Η μόνη χώρα με την οποία οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν ποτέ μοιραστεί αυτό τον τύπο της τεχνολογίας πυρηνικής πρόωσης είναι η Βρετανία» από το 1958, είχε δηλώσει νωρίτερα ένας υψηλόβαθμος αξιωματούχος του Λευκού Οίκου. «Είναι μια απόφαση θεμελιώδης. Θα συνδέσει την Αυστραλία, τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Βρετανία για γενιές».

Σύμφωνα με αυτό τον υψηλόβαθμο αξιωματούχο, το σύμφωνο «AUKUS» προβλέπει επίσης μια συνεργασία των τριών χωρών σε ό,τι αφορά την κυβερνοάμυνα, την τεχνητή νοημοσύνη και τις κβαντικές τεχνολογίες.

Η Νέα Ζηλανδία, η οποία απαγορεύει από το 1985 την είσοδο στα ύδατά της κάθε σκάφους με πυρηνική πρόωση, ανακοίνωσε πως τα μελλοντικά υποβρύχια της γείτονος και συμμάχου Αυστραλίας, δεν θα είναι ευπρόσδεκτα στην επικράτειά της.

Η Κίνα δεν αναφέρεται στην κοινή ανακοίνωση των ηγετών της Αυστραλίας, των ΗΠΑ και της Βρετανίας, στην οποία γίνεται λόγος για «ειρήνη και σταθερότητα στην περιοχή του Ινδικού και Ειρηνικού».

Ο Αμερικανός πρόεδρος θα συναντηθεί εξάλλου στις 24 Σεπτεμβρίου στην Ουάσινγκτον με τους πρωθυπουργούς της Αυστραλίας, της Ινδίας και της Ιαπωνίας για να αναβιώσει ένα διπλωματικό σχήμα, το «Quad», που φυτοζωούσε εδώ και χρόνια.

Tags
Back to top button