Στο Pro News Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΥΓΕΙΑ

4 συνδυασμοί τροφών που μας κάνουν καλό

Μπορούμε όταν συνδυάζουμε μια τροφή με μια άλλη να ωφελούμαστε περισσότερο διατροφικά; Η απάντηση είναι “ναι”!

Διαφορετικά συστατικά διαφορετικών τροφών μπορούν να δράσουν σε συνέργεια, συμπληρωματικά ή προστατευτικά, ωφελώντας τον οργανισμό μας. Ας δούμε 4 από αυτά τα πολύ ωφέλιμα ζευγάρια.

Φασόλια + πιπεριές
O σίδηρος που περιέχεται στις φυτικές τροφές δεν απορροφάται σε μεγάλο βαθμό. Η βιταμίνη C που υπάρχει στην πιπεριά (όπως και στα εσπεριδοειδή, στις ντομάτες και τα ακτινίδια), όμως, βοηθάει στην αύξηση της απορρόφησης του μη αιμικού σιδήρου που υπάρχει στα όσπρια.

Φακές + ρύζι
Οι περισσότερες φυτικές τροφές που περιέχουν πρωτεΐνη, όπως είναι τα όσπρια, δε μας δίνουν όλα τα αμινοξέα όπως οι ζωικές πρωτεϊνούχες τροφές. Όταν τα όσπρια συνδυαστούν με σιτηρά (π.χ. ρύζι, σιτάρι, καλαμπόκι), τότε τα αμινοξέα της μιας τροφής συμπληρώνονται με τα αμινοξέα της άλλης και μας δίνουν πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας. Ιδανικά επιλέγετε καστανό ρύζι.

Ντομάτα + ελαιόλαδο
Οι ντομάτες και τα προϊόντα τους (π.χ. η σάλτσα) είναι πλούσια σε μια ουσία, το λυκοπένιο το οποίο έχει αντιοξειδωτική και ευεργετική δράση στο ανθρώπινο οργανισμό. Όταν το λυκοπένιο, που είναι λιποδιαλυτό, συνδυάζεται με ελαιόλαδο απορροφάται πολύ καλύτερα.

Κόκκινο κρέας + ρίγανη
Η προσθήκη ρίγανης στο κόκκινο κρέας μειώνει το σχηματισμό πιθανών καρκινογόνων ουσιών, που σχηματίζονται από το ψήσιμο του σε υψηλές θερμοκρασίες. Το συστατικό στο οποίο αποδίδεται αυτό το χαρακτηριστικό είναι η καρβακρόλη, η οποία φαίνεται να δεσμεύει κάποιες πρόδρομες ουσίες των ετεροκυκλικών αμινών. Μαρινάρετε, λοιπόν, το κρέας σας σε μαρινάδες που περιέχουν ρίγανη.

Tέλος, δε θα πρέπει να ξεχνάμε ότι ακόμη και στην ίδια τροφή τα διαφορετικά συστατικά, μπορεί να λειτουργούν συνεργατικά μεταξύ τους. Όλα αυτά τα παραδείγματα μας δείχνουν πόσο σύνθετες είναι οι διατροφικές αλληλεπιδράσεις και πως για την κάλυψη των διατροφικών μας αναγκών θα πρέπει η διατροφή μας να χαρακτηρίζεται από ποικιλία.

olivemagazine.gr

Tags
Back to top button