Του Μάνου Χατζηγιάννη
Η σιωπή σκεπάζει την πιο δυσάρεστη ιστορία για την Χριστιανοσύνη των τελευταίων τεσσάρων ετών…
Το δραματικό σήριαλ των Επισκόπων που είχαν απαχθεί στις 22 Απριλίου, στις παρυφές του Χαλεπίου στοιχειώνει την Εκκλησία και την διεθνή κοινότητα μαζί.
Εδώ και τέσσερα χρόνια το Ελληνικό Ορθόδοξο Πατριαρχείο μαζί με τους Συρορθοδόξους, έχουν προσπαθήσει να δημιουργήσουν επαφές και να ευαισθητοποιήσουν την κοινή γνώμη μιας προκλητικά αδιάφορης Δύσης!
Χθες από το Χαλέπι μέχρι το Παρίσι στη Βασιλική της Αγίας Ελένης, την Ορθόδοξη Εκκλησία της γαλλικής πρωτεύουσας, κλήρος και λαός προσευχήθηκαν για τους απαχθέντες Επισκόπους, Παύλο, αδερφό του Πατριάρχη Αντιοχείας Ιωάννη και Ιωάννη Ιμπραήμ των Συρορθοδόξων.
Δείτε σχετικές φωτογραφίες:
Τέσσερα χρόνια μετά ακόμη φλέγοντα ερωτήματα ζητούν απαντήσεις:
1)Είναι ζωντανοί οι Μητροπολίτες;
Οι ενδείξεις, όσο θλιβερό και αν είναι αυτό, συγκλίνουν προς την κατεύθυνση πως μαρτύρησαν στα χέρια των απαγωγέων τους, αλλά από τη στιγμή που δεν υπάρχουν απτές αποδείξεις οι προσευχές όλων είναι να διαψευστούν τα σενάρια.
Αυτά τα χρόνια τα σενάρια ήταν πολλά και πολυποίκιλα. Κάποιοι είπαν πως οι Επίσκοποι δολοφονήθηκαν γιατί οι Ρώσοι αρνήθηκαν να ικανοποιήσουν το αίτημα των Tσετσένων για ανταλλαγή κρατουμένων και άμεση απελευθέρωση ομοεθνών τους αυτονομιστών που κρατούνταν σε ρώσικες φυλακές.
Κάποιοι άλλοι έκαναν λόγο για μια προσπάθεια μέσω Κατάρ για να πληρωθούν λύτρα. Όλα αυτά όμως στην αρχή. Σήμερα 4 χρόνια μετά άκρα του τάφου σιωπή….
2)Ποιοι τους έχουν απαγάγει;
Από τη μέρα της απαγωγής δεν έχει διευκρινιστεί ποια η ταυτότητα των απαγωγέων και κυρίως τι ζητούσαν! Ήταν Τσετσένοι, ήταν συνεργαζόμενοι με την Αλ Κάιντα; Ήταν ISIS;
Σύμφωνα με παλιότερο δημοσίευμα του κουρδικού Πρακτορείου Firat News, o Στρατός Λαϊκής Άμυνας του Δυτικού Κουρδιστάν (YPG), εξέδωσε ανακοίνωση σύμφωνα με την οποία η οργάνωση που απήγαγε τους δυο μητροπολίτες στη Συρία, ήταν η ισλαμιστική Feteh El-Hesun, η οποία ανήκε στον λεγόμενο Ελεύθερο Συριακό Στρατό. Οργάνωση που όπως υποστηρίζουν οι Κούρδοι στηρίζεται ανοικτά από την Τουρκία. Κι έτσι φτάνουμε και στο τρίτο ερώτημα…
3)Ποιός ο ρόλος της Τουρκίας; Μέχρι τώρα η Τουρκία τηρεί μια περίεργη έως…ύποπτη στάση.
Στα σύνορα της έγινε το περιστατικο κι όμως δε φάνηκε ουδέποτε διατεθειμένη να εμπλακεί. Εντύπωση προκαλεί το γεγονός πως ενώ η Τουρκία υποτίθεται πως επιδιώκει να παίξει στρατηγικό ρόλο στην ευρύτερη περιοχη, αποτελώντας τη γέφυρα μεταξύ του μουσουλμανικού στοιχείου και της Δύσης, δεν ανέλαβε οποιαδήποτε πρωτοβουλία
4)Ποια η στάση των ελληνικών αρχών
Επιεικώς απαράδεκτη είναι η στάση των ελληνικών αρχών. Πέραν κάποιων επαφών του τότε υφυπουργού Εξωτερικών Κ. Τσιάρα στη Βηρυτό δεν έχει υπάρξει απολύτως καμία πρωτοβουλία από τις ελληνικές κυβερνήσεις.
Υποτίθεται πως η ελληνική κυβέρνηση παρακολουθεί το θέμα;
Συσκέψεις επί συσκέψεων στο ΥΠΕΞ τότε και τελικά μηδέν εις το….πηλίκιον (που έλεγε κι ένας πρώην πρωθυπουργός)….Πέρα από το χιούμορ όμως ένα πολύ σοβαρό ερώτημα που παραμένει αναπάντητο είναι γιατί δεν υπήρξε ποτέ έστω μια επίσημη ανακοίνωση; Προς τι τέτοια σιωπή; Τι πρέπει να υποθέσει κάθε καλοπροαίρετος παρατηρητής των γεγονότων;
6)Για πόσο θα παίζονται μικροπολιτικά παιχνίδια στην Ελλάδα;
Την πλέον αλγεινή εντύπωση δημιούργησε τότε εντός των ελληνικών τειχών η προσπάθεια του σημερινού κυβερνώντος κόμματος του ΣΥΡΙΖΑ να εκμεταλλευτεί τότε για μικροπολιτικούς σκοπούς το θέμα της απαγωγής. Συγκινήθηκαν τότε στην Κουμουνδούρου για την τύχη των δύο Ιεραρχών και με αφορμή αυτό βρήκαν πεδίον δόξης λαμπρόν να επιτεθούν στην κυβέρνηση. Ο ΣΥΡΙΖΑ τότε τιμητής, ούτε που θυμήθηκε σήμερα την μαύρη επέτειο της απαγωγής!
.
7)Ποσο επηρεάζει η αλλαγή στις γεωπολιτικές ισορροπίες;
Τέσσερα χρόνια μετά οι γεωπολιτικές ισορροπίες στην περιοχή έχουν αλλάξει άρδην. Οι μεγάλες δυνάμεις έχουν με τον έναν ή τον άλλον τρόπο δραστηριοποιηθεί στην περιοχή και η τράπουλα έχει ανακατευτεί πάρα πολύ με αποτέλεσμα και τα λιγοστά ίχνη που μπορεί να υπήρξαν για την τύχη των Επισκόπων να έχουν κυριολεκτικά εξαφανιστεί.