Στο Pro News Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
Οικονομια

132 κιλά τροφίμων πέταξε κάθε κάτοικος της ΕΕ το 2022 σύμφωνα με τη Eurostat (Βίντεο)

Η 29η Σεπτεμβρίου αποτελεί την καθιερωμένη Διεθνής Ημέρα ευαισθητοποίησης για την Απώλεια και τη Σπατάλη Τροφίμων και ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών καλεί να σταματήσουν οι πολίτες «την απώλεια και τη σπατάλη τροφίμων. Για τους ανθρώπους. Για τον πλανήτη».

Όπως επισημαίνουν τα Ηνωμένα Έθνη, «η μείωση των απωλειών και της σπατάλης τροφίμων είναι απαραίτητη σε έναν κόσμο όπου ο αριθμός των ανθρώπων που πλήττονται από την πείνα αυξάνεται σιγά-σιγά από το 2014 και τόνοι και τόνοι βρώσιμων τροφίμων χάνονται ή/και σπαταλώνται καθημερινά.»

Απώλειες 19%

Σε παγκόσμιο επίπεδο, περίπου το 13,2% των παραγόμενων τροφίμων χάνεται μεταξύ συγκομιδής και λιανικής πώλησης, ενώ εκτιμάται ότι το 19% της συνολικής παγκόσμιας παραγωγής τροφίμων σπαταλιέται στα νοικοκυριά, στις υπηρεσίες τροφίμων και στη λιανική πώληση.

Σύμφωνα με τη Eurostat , το 2022, περίπου 132 χιλιόγραμμα (kg) τροφίμων ανά κάτοικο σπαταλούνταν στην ΕΕ. Συνολικά, η ΕΕ παρήγαγε 59,2 εκατομμύρια τόνους αποβλήτων τροφίμων, τα οποία περιλαμβάνουν βρώσιμα και μη βρώσιμα μέρη.

Τα οικιακά απορρίμματα αντιπροσώπευαν το 54% του συνόλου των αποβλήτων τροφίμων, που αντιστοιχεί σε 72 κιλά ανά κάτοικο.

Το υπόλοιπο 46% ήταν απόβλητα που παράγονται προς τα πάνω στην αλυσίδα εφοδιασμού τροφίμων: 19% από την παρασκευή τροφίμων και ποτών (25 kg ανά κάτοικο), 11% από εστιατόρια και υπηρεσίες τροφίμων (15 kg ανά κάτοικο), 8% στο λιανικό εμπόριο και τη λοιπή διανομή τροφίμων (11 kg ανά κάτοικο) και 8% στην πρωτογενή παραγωγή (10 kg ανά κάτοικο).

Οικονομικές απώλειες

Η σπατάλη τροφίμων και τα απόβλητα τροφίμων μεταφράζονται επίσης σε σημαντική οικονομική απώλεια καθώς επηρεάζονται όχι μόνο οι παραγωγοί αλλά και οι καταναλωτές και τα έθνη και ορισμένες φορές οικονομική σταθερότητα, επισημαίνει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τροφίμων (FAO).

Επιπλέον, τα απόβλητα τροφίμων στις χωματερές συμβάλλουν στο 8 έως 10 τοις εκατό των συνολικών εκπομπών του αγροδιατροφικού συστήματος, επηρεάζοντας την κλιματική αλλαγή και την περιβαλλοντική βιωσιμότητα.

Ωστόσο,  έχει αξία να αναλογιστεί κανείς ότι «τα νοικοκυριά σπαταλούν καθημερινά πάνω από 1 δισεκατομμύριο βρώσιμα τρόφιμα, που ισοδυναμούν με 1,3 γεύματα κάθε μέρα για όλους τους ανθρώπους στον κόσμο που πλήττονται από την πείνα».

Και αυτό κάνει πιο δραματική την «εικόνα» που σχηματίζει μια υπενθύμιση επτά λέξεων του ΟΗΕ : «Εκτιμάται ότι 735 εκατομμύρια άνθρωποι πεινάνε παγκοσμίως».

Tags
Back to top button