Στο Pro News Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
Άμυνα & Ασφάλεια

13.000 οι πρόσφυγες που μετεγκαταστάθηκαν το 2016 σε χώρες της Ευρώπης

Σε 12.999 ανέρχονται οι πρόσφυγες που μετεγκαταστάθηκαν σε άλλες χώρες το 2016, κυρίως στη Γαλλία, ωστόσο, η προσφορά θέσεων από κράτη μέλη της ΕΕ για την μετεγκατάσταση από την Ελλάδα, είναι περιορισμένη, ενώ καταγράφονται μεγάλες καθυστερήσεις για την αποδοχή των σχετικών αιτημάτων, όπως προκύπτει από τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Υπηρεσία Ασύλου.

Ο συνολικός προσφερόμενος αριθμός θέσεων από άλλα κράτη μέλη προς τους αιτούντες άσυλο στην Ελλάδα για το 2016, ανήλθε σε 12.999, σύμφωνα με τα στοιχεία του Αυτοτελούς Κλιμακίου Μετεγκατάστασης στον Άλιμο. Κατά τη διάρκεια του έτους η Γαλλία προσέφερε 3.200 θέσεις, ακολουθούμενη από την Γερμανία, την Ολλανδία και την Πορτογαλία.

Ο μέσος χρόνος, μεταξύ της καταγραφής του υποψηφίου για μετεγκατάσταση σε κάποιο από τα Γραφεία Ασύλου και της αποστολής του αντίστοιχου αιτήματος, εκ μέρους της Ελλάδας προς κάποιο άλλο κράτος-μέλος για την αποδοχή του, είναι 49 ημέρες. Ωστόσο, από τη στιγμή που παραλαμβάνεται η προσφορά μιας θέσης από άλλο κράτος-μέλος και μέχρι το Κλιμάκιο Μετεγκατάστασης να αποστείλει το σχετικό αίτημα, μεσολαβούν μόλις έξι ημέρες. Αυτό είναι αποτέλεσμα του χαμηλού αριθμού προσφορών από τα υπόλοιπα κράτη-μέλη, αν και μέχρι την 1η Φεβρουαρίου, η Υπηρεσία Ασύλου είχε συνολικά καταγράψει 24.233 υποψήφιους για μετεγκατάσταση, τα κράτη-μέλη είχαν προσφέρει μόλις 15.164 θέσεις.

Ο χρόνος απάντησης των κρατών-μελών αυξάνεται διαρκώς

Επιπλέον, ο μέσος χρόνος από την αποστολή ενός αιτήματος από την Ελλάδα, ως την απάντηση σε αυτό από το άλλο κράτος-μέλος, είναι 29 ημέρες, πολύ παραπάνω από την περίοδο των δέκα ημερών που ορίζεται στις οδηγίες που υιοθετήθηκαν από τα κράτη-μέλη και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Μάλιστα, ο μέσος χρόνος απόκρισης των κρατών μελών στα αιτήματα της Ελλάδος, αυξάνεται διαρκώς. Τον Ιανουάριο του 2017, μόλις το 5% όλων των αιτημάτων που παρελήφθησαν απαντήθηκαν εντός δεκαημέρου, ενώ για το 79% όλων των αιτημάτων, ο μέσος όρος απόκρισης ήταν μεταξύ 21 και 40 ημερών.

Εν τω μεταξύ, ο μέσος χρόνος που απαιτείται από τη στιγμή που μία αποδοχή παραλαμβάνεται μέχρι ο αιτών να μεταβεί στο κράτος-μέλος προορισμού ανέρχεται στις 58 ημέρες, επειδή τα κράτη-μέλη χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να δεχτούν αιτούντες άσυλο. Οι καθυστερήσεις αυτές έχουν ως αποτέλεσμα την αργή αποσυμφόρηση των δομών φιλοξενίας στην ηπειρωτική Ελλάδα, τη διάχυτη απογοήτευση μεταξύ των αιτούντων ασύλου και, τελικά, την απώλεια αξιοπιστίας του προγράμματος μετεγκατάστασης, υπογραμμίζει η Υπηρεσία Ασύλου.

Ασυνόδευτοι ανήλικοι

Από την έναρξη του προγράμματος μετεγκατάστασης και μέχρι την 20η Ιανουαρίου 2017, συνολικά 523 ασυνόδευτοι ανήλικοι καταγράφηκαν για συμμετοχή στο πρόγραμμα, με 350 από αυτούς να έχουν ήδη γίνει αποδεκτοί. Η Φινλανδία έχει δεχτεί τους 119. Πολλά κράτη-μέλη ωστόσο, δεν αποδέχονται συγκεκριμένες κατηγορίες ασυνόδευτων παιδιών, όπως για παράδειγμα τα κορίτσια κάτω των 18 που είναι νυμφευμένα και ενδεχομένως έχουν ήδη παιδιά. Αρνούνται να δεχτούν αυτά τα κορίτσια και τις οικογένειές τους, θεωρώντας ότι ο γάμος είναι παράνομος, βάσει του δικαίου όλων των κρατών μελών, χωρίς, ωστόσο, να λαμβάνουν υπόψη ότι αυτό καθ’ εαυτό το γεγονός, δεν αποτελεί βάση άρνησης για τη μετεγκατάσταση, σύμφωνα με τις σχετικές αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ούτε και απαραιτήτως εξυπηρετεί το βέλτιστο συμφέρον των παιδιών αυτών, αναφέρει η Υπηρεσία Ασύλου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Tags
Back to top button