Στο Pro News Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΥΓΕΙΑ

11 πράγματα που ίσως να αγνοούσατε για τη νόσο Αλτσχάιμερ

Μέχρι σήμερα υπάρχουν 74 διαφορετικά αναγνωρισμένα είδη άνοιας, εκ των οποίων η άνοια τύπου Aλτσχάιμερ καλύπτει το μεγαλύτερο ποσοστό. Η νόσος Αλτσχάιμερ περιγράφηκε αρχικά από τον Γερμανό ψυχίατρο και νευροπαθολόγο Αλοΐσιο Αλτσχάιμερ το 1906 με το πιο κοινό πρόωρο σύμπτωμα της νόσου να είναι η δυσκολία στην ανάκλιση πρόσφατων συμβάντων!

Παρακάτω θα διαβάσετε 11 πληροφορίες γύρω από τη νόσο Αλτσχάιμερ που ίσως να αγνοούσατε:

1. Στην Ελλάδα οι ασθενείς που υποφέρουν από Αλτσχάιμερ υπολογίζονται γύρω στις 200.000.

2. Για το Αλτσχάιμερ υπάρχουν χάπια, τα οποία δεν αντιστρέφουν την ασθένεια, αλλά καθυστερούν ελάχιστα την εξέλιξή της.

3. Οι περισσότεροι άνθρωποι ζουν 8-10 χρόνια αφού γίνει η διάγνωση. Η ασθένεια καταστρέφει τα εγκεφαλικά κύτταρα, οδηγώντας σε απώλεια μνήμης, επικίνδυνες συμπεριφορές και απώλεια των ζωτικών λειτουργιών, με τελικό αποτέλεσμα το θάνατο.

4. Έρευνα του επιστημονικού ινστιτούτου Σαν Ραφαέλε του Μιλάνου αποδεικνύει πως το να είναι κανείς δίγλωσσος βοηθά στην αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση της νόσου του Αλτσχάιμερ.

5. Το πιο κοινό πρόωρο σύμπτωμα της νόσου είναι η δυσκολία στην ανάκλιση πρόσφατων συμβάντων. Καθώς η ασθένεια προχωρεί, τα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν προβλήματα στη γλώσσα, στον προσανατολισμό, στις διακυμάνσεις της διάθεσης, στην απώλεια κινήτρων, στη μη αυτοεξυπηρέτηση και σε θέματα συμπεριφοράς.

6. Υπάρχουν τέσσερα φάρμακα στην αγορά για την άνοια, τα οποία απλώς λειαίνουν τα συμπτώματα.

7. Η ύπαρξη ενός συγγενή πρώτου βαθμού (πατέρας, μητέρα, αδερφός ή αδερφή) με Alzheimer στην οικογένεια αυξάνει τον κίνδυνο εκδήλωσης της νόσου περίπου 4 φορές συγκριτικά με το γενικό πληθυσμό.

8. Το Αλτσχάιμερ δεν έχει τις ίδιες επιπτώσεις σε όλες τις ικανότητες μνήμης. Παλαιότερες μνήμες του ασθενούς στη ζωή του, γεγονότα που μαθαίνονται (σημαντική μνήμη), και η μνήμη του σώματος στο πώς να κάνει διάφορα πράγματα, όπως η χρήση πιρουνιού επηρεάζονται σε μικρότερο βαθμό, σε σχέση με νέα γεγονότα και αναμνήσεις.

9. Η ηλικία αποτελεί τον σημαντικότερο παράγοντα εκδήλωσης Alzheimer, με μέσο όρο έναρξης της νόσου τα 75 χρόνια. Ωστόσο, σε ορισμένες περιπτώσεις παρατηρείται πρώιμη έναρξη της νόσου και περίπου 5% των ασθενών βρίσκονται στην ηλικία των 30, 40 ή 50 ετών.

10. Η εταιρεία που θα καταφέρει να ανακαλύψει το σωτήριο φάρμακο, θα ανταμειφθεί πλουσιοπάροχα, αφού αναμένεται να μειώσει το υψηλό κόστος φροντίδας των ατόμων που πάσχουν από νόσο Αλτσχάιμερ.

11. Η νόσος Αλτσχάιμερ χαρακτηρίζεται από την εναπόθεση στον εγκέφαλο δύο παθολογικών πρωτεϊνών, του β-αμυλοειδούς και της πρωτεΐνης Tau.

Tags
Back to top button