Στο Pro News Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
Οικονομια

''Ψαλίδι'' στις γερμανικές εξαγωγές προς την Τουρκία λόγω της λίρας

Η υποτίμηση της λίρας  ανησυχεί σοβαρά και τη γερμανική οικονομία,γράφει το Spiegel. «Ανησυχούμε για την κρίση της τουρκικής λίρας», δήλωσε ο πρόεδρος της Ενωσης Εξωτερικού εμπορίου(BGA), Ντιρκ Τζαντούρα. «Επειδή αυτό κάνει τα προϊόντα από το εξωτερικό πιο ακριβά, η ζήτηση στην Τουρκία μειώνεται με αποτέλεσμα οι γερμανικές εξαγωγές να μειώνονται».

Για παράδειγμα, οι γερμανικές εξαγωγές προς την Τουρκία μειώθηκαν κατά 30% τον περασμένο Αύγουστο. Πάνω απ'όλα, επηρεάζονται εξαγωγικά αγαθά όπως μηχανήματα, αυτοκίνητα και ανταλλακτικά, καθώς και χημικά προϊόντα. Η Γερμανία είναι ο σημαντικότερος εμπορικός εταίρος και ένας από τους μεγαλύτερους ξένους επενδυτές στην Τουρκία: το 2020 ο όγκος του διμερούς εμπορίου ήταν 36,6 δισεκατομμύρια ευρώ.

Το τουρκικό νόμισμα συνεχίζει να χάνει την αξία του έναντι του αμερικανικού, καθώς έφτασε χθες να συναλλάσσεται στις 15 λίρες ανά δολάριο-μια τιμή ρεκόρ.

Η κεντρική τράπεζα παρενέβη χθες στην αγορά συναλλάγματος για τέταρτη φορά μέσα σε δύο εβδομάδες, πουλώντας δολάρια για να στηρίξει το δικό της νόμισμα. Η λίρα έχει χάσει περίπου το ήμισυ της αξίας της από την αρχή του έτους.

Η Τουρκία δαπάνησε 18 εκατ. δολάρια για την ασφάλεια του Ερντογάν το 2021 παρά την επιδείνωση της οικονομίας

«Η κακή οικονομική πολιτική καταστρέφει την Τουρκία: Ο Ερντογάν και η λίρα διολισθαίνουν»,γράφει το Spiegel.

Αυτό δεν είναι απροσδόκητο για την Ένωση Εξωτερικού Εμπορίου της Γερμανίας. «Η εξέλιξη της λίρας δεν αποτελεί μεγάλη έκπληξη μετά τους τελευταίους μήνες», δήλωσε ο Τζαντούρα. «Σε ό,τι αφορά τη νομισματική πολιτική, η τουρκική κυβέρνηση δεν κατάφερε να λάβει αντίμετρα εγκαίρως. Η μείωση των επιτοκίων τον Νοέμβριο επιτάχυνε αυτή την εξέλιξη».

Η κεντρική τράπεζα έχει χάσει τη φήμη της στους επενδυτές. Ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συνέβαλε σε αυτό ζητώντας επανειλημμένα μειώσεις των επιτοκίων και απολύοντας τρεις διοικητές κεντρικών τραπεζών μέσα σε δυόμισι χρόνια, γεγονός που θέτει σε μαζική αμφισβήτηση την ανεξαρτησία των νομισματικών αρχών. Την  προσεχή Παρασκευή, οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε έρευνα του Reuters αναμένουν ότι η κεντρική τράπεζα θα μειώσει ξανά το επιτόκιο - από το 15% στο 14 %.Το ποσοστό πληθωρισμού είναι επισήμως σήμερα πάνω από 21%.

Tags
Back to top button