
Τα λεμόνια προσθέτουν γεύση στο φαγητό ή στο ποτό, αλλά πίσω από τη λαμπερή εμφάνισή τους βρίσκεται καμιά φορά μία λιγότερο ελκυστική πραγματικότητα που συνδέεται με τη μαζική χρήση φυτοφαρμάκων.
Μια πρόσφατη μελέτη έδειξε ότι πολλά λεμόνια που πωλούνται στα σούπερ μάρκετ περιέχουν ανησυχητικά χημικά κατάλοιπα, ειδικά εκείνα που προέρχονται από την Ισπανία και τη Βραζιλία.
Οι κανόνες για τη θεραπεία με μυκητοκτόνα και εντομοκτόνα ποικίλλουν σημαντικά ανάλογα με τη χώρα προέλευσης. Στη Γαλλία, αρκετές ουσίες απαγορεύονται, αλλά χρησιμοποιούνται ευρέως σε άλλες χώρες.
Οι εισαγωγές φρούτων καλύπτουν τη συνεχή ζήτηση για φρέσκα προϊόντα καθ 'όλη τη διάρκεια του έτους. Για να διατηρηθούν τα λεμόνια όμορφα και "τέλεια" κατά τη μεταφορά, χρησιμοποιείται μια ποικιλία χημικών ουσιών. Ως αποτέλεσμα, οι περισσότερες ποικιλίες λεμονιών που διατίθενται στα σούπερ μάρκετ περιέχουν πολύ περισσότερα υπολείμματα φυτοφαρμάκων από ό, τι θα περίμενε κανείς με την πρώτη ματιά.
Η ανησυχητική περίπτωση των ισπανικών κίτρινων λεμονιών
Στα σούπερ μάρκετ, 8 στα 10 λεμόνια προέρχονται απευθείας από την Ισπανία, η οποία προμηθεύει περίπου το 80% των εσπεριδοειδών στη Γαλλία. Τα περισσότερα από αυτά τα φρούτα υποβάλλονται σε επαναλαμβανόμενη χημική επεξεργασία με την ουσία imazalil.
Ταξινομημένο από τη γαλλική νομοθεσία ως απαγορευμένο μυκητοκτόνο, το Imazalil εξακολουθεί να χρησιμοποιείται χωρίς περιορισμούς στα εισαγόμενα φρούτα. Αυτό το μυκητοκτόνο προστατεύει τα λεμόνια από τη μούχλα κατά τη μεταφορά, αλλά αφήνει μόνιμα σημάδια στην επιφάνεια των εσπεριδοειδών ακόμη και μετά από σχολαστικό πλύσιμο.
Για να κάνει τα ισπανικά λεμόνια πιο ελκυστικά, η βιομηχανία χρησιμοποιεί επίσης μεθόδους που δεν είναι πολύ γνωστές στο ευρύ κοινό. Πολλά από αυτά τα εσπεριδοειδή επεξεργάζονται με αιθυλένιο για να τους δώσουν ένα ομοιόμορφο κίτρινο χρώμα και στη συνέχεια επικαλύπτονται με κεριά πετρελαίου για να τους δώσουν λάμψη. Αυτές οι μέθοδοι καθιστούν το έργο δύσκολο για όσους θέλουν να χρησιμοποιήσουν τη φλούδα ή να αποθηκεύσουν τα φρούτα περισσότερο.
Αυτές οι μέθοδοι εγείρουν το ζήτημα της πιθανής τοξικότητας, ειδικά όταν η φλούδα προστίθεται σε επιδόρπια ή εγχύσεις σε ακατέργαστη μορφή. Όσο πιο τέλειο φαίνεται ένα λεμόνι, τόσο πιο πιθανό είναι ότι καλλιεργήθηκε και αποθηκεύτηκε χρησιμοποιώντας μη παραδοσιακές μεθόδους.
Βραζιλιάνικα limes: επίπεδα ρύπανσης ρεκόρ
Πίσω από την ξινή γεύση των λάιμ, μερικές φορές κρύβονται πραγματικά χημικά κοκτέιλ. Η Νότια Αμερική, και ειδικότερα η Βραζιλία, βρίσκεται στην κορυφή των λιστών που δημοσιεύθηκαν πρόσφατα από οργανώσεις όπως η Greenpeace.
Πολλά βραζιλιάνικα λάιμ περιέχουν πολύ υψηλά επίπεδα ορισμένων φυτοφαρμάκων. Αυτές οι αμφισβητήσιμες ουσίες θέτουν ένα πραγματικό πρόβλημα ασφάλειας των τροφίμων, επειδή διατηρούνται ακόμη και μετά την προετοιμασία ή το πλύσιμο.
Η συσσώρευση αυτών των φυτοφαρμάκων στο δέρμα και μερικές φορές ακόμη και στη σάρκα ενέχει αυξημένο κίνδυνο, ειδικά όταν καταναλώνετε τριμμένη φλούδα ή βραζιλιάνικα ποτά με βάση το λάιμ. Επιπλέον, τα λεμόνια μπορούν να διαδραματίσουν έναν άλλο απροσδόκητο ρόλο στο σπίτι: σε συνδυασμό με το λευκό ξύδι, απωθούν αποτελεσματικά τους αρουραίους και τα ποντίκια, όπως δείχνουν αποδεδειγμένες πρακτικές συμβουλές.