Στο Pro News Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΑΠΟΨΕΙΣ

''Ασύμμετρη'' δολιοφθορά μετέτρεψε σε ''ολόμαυρη ράχη'' τη Θράκη;

Πριν λίγες μέρες έλαβα ένα μήνυμα από ''Φύλακα των Θερμοπυλών'' του Αιγαίου (διαδικτυακό συνομιλητή για την κατάσταση στα ελληνοτουρκικά σύνορα), που μου μετέφερε την τρομακτική εικόνα που έστειλε το METEOSAT-11 από την Ελλάδα.

Η δριμύτητα και η έκταση των δασικών πυρκαγιών ήταν τέτοια, που ο άνεμος μετέφερε με σφοδρότητα τον καπνό τους από τη Θράκη (Έβρο, Ροδόπη) στο Βόρειο και Κεντρικό Αιγαίο, απ' όπου ο καπνός, στη συνέχεια -- ενωμένος με εκείνον των πυρκαγιών στη Βοιωτία και την Εύβοια -- έφτανε μέχρι την Πελοπόννησο και κάλυπτε και νησιά του Ιονίου ακόμα.

Όσο, εντωμεταξύ, στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης ο ''Αδαμάντιος Κοραής'' μετατρεπόταν σε πλωτό νοσοκομείο για να καλύψει τις υγειονομικές ανάγκες των πυρόπληκτων κατοίκων του Έβρου και των επισκεπτών του -- μετά την εκκένωση του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου (ΠΓΝΑ) -- στο Αιγαίο και τα Δαρδανέλια (τη θάλασσα του Μαρμαρά) επικρατούσε συνωστισμός από δεξαμενόπλοια και φορτηγά πλοία.

Τα είχε διώξει ο καπνός των πυρκαγιών οι οποίες θρασομανούσαν στον Έβρο και τη Ροδόπη από το Εθνικό Πάρκο Δαδιάς και τα γύρω χωριά (τόπος μαρτυρίου το διάσημο δάσος για 19 παράτυπους μετανάστες, 166 είδη πουλιών που εξαϋλώθηκαν στον αέρα και αμέτρητα άγρια και οικόσιτα ζώα, ερπετά και έντομα) σχηματίζοντας πύρινο μέτωπο.

Πύρινο μέτωπο που διαμόρφωνε ο άνεμος των 9 μποφόρ από το τριεθνές στα ελληνοτουρκικά σύνορα (δήμοι Αλεξανδρούπολης και Σουφλίου: Κίρκη, Λουτρά, Αγνάντια, Αρίστηνο, Δωρικό //Σουφλί, Δαδιά, Λευκίμμη, Λαγυνά κλπ) με κατεύθυνση το Παπίκιο όρος και τα ορεινά χωριά της Ροδόπης (δήμος Μαρώνειας-Σαπών).

Ήταν φανερό ότι τις πρώτες μέρες τουλάχιστον του ολέθρου των πυρκαγιών στη Θράκη ο κρατικός μηχανισμός έτρεχε και δεν έφτανε πανικόβλητος και αιφνιδιασμένος απ' τις καταστροφικές επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, την οποία εκμεταλλεύτηκαν δυστυχώς (λόγω δικής μας αμεριμνησίας) ξενόφερτοι εμπρηστές (τα πειστήρια βοούν στο θρακικό μέτωπο) λαβώνοντας θανάσιμα την οικολογική ισορροπία της περιοχής.

Έτσι, μέσα σε δέκα μέρες, απλώθηκε η σκιά του θανάτου εκεί που μέχρι πρότινος κυριαρχούσε η ζωή. Το θρόισμα των φύλλων, το κελάηδημα των πουλιών, το σύρσιμο των ερπετών, το τερέτισμα των τζιτζικιών που προκαλούσαν από μόνα τους ευτυχία στους κατοίκους και τους επισκέπτες του δάσους της Δαδιάς έχουν σιγήσει.

Δεν ακούγεται πλέον τίποτα. Η ευτυχισμένη ζωή στη φύση κόπηκε απότομα και το γέλιο μετατράπηκε σε βουβό κλάμα και οργή των ακριτών μας στα ελληνοτουρκικά σύνορα

Οργή γιατί το 'χουν σίγουρο πως την αγριότητα της κλιματικής αλλαγής την εκμεταλλεύτηκαν ξενόφερτοι εμπρηστές που δεν αποκλείεται να έχουν τους ίδιους ηθικούς αυτουργούς με εκείνους της περιόδου 1995-'97 [πράκτορες MIT], οι οποίοι -- καθ' ομολογία Γιλμάζ (2011) -- είχαν κάψει ελληνικά νησιά στα ανατολικά σύνορά μας.

Αν έγιναν έτσι τα πράγματα, γιατί -- προς επιβεβαίωση της αλήθειας -- ''τρέχει'' έρευνα της πάντα βραδυπορούσας ΕΥΠ για τους εμπρηστές και τους ηθικούς αυτουργούς τους, αν και η κυβέρνηση δεν περίμενε το πόρισμα Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών για τις πυρκαγιές Θράκη και έσπευσε να ''ξεπλύνει'' την ύποπτη Τουρκία απ' τις υπάρχουσες υποψίες ανακοινώνοντας συνάντηση Γεραπετρίτη-Φιντάν (5 Σεπτεμβρίου) και Μητσοτάκη-Ερντογάν (στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στα μέσα Σεπτεμβρίου).

Μόσχα: Κατασβέστηκε η μεγάλη φωτιά, κοντά στην πλατεία Κομσομόλσκαγια (βίντεο)

Με δεδομένα αυτά, αμφιβάλλω αν μάθουμε την αλήθεια για το αν έφταιγε μόνο ο φονικός άνεμος που ξεσήκωσε πυρκαγιές και κατέκαψε 380.000 στρέμματα στον Έβρο και 30.000 στη Ροδόπη ή έβαλαν το χεράκι τους ''απεσταλμένοι'' του μεταναστευτικού στρατού του ''σουλτάνου'', με αποτέλεσμα να εκτίθενται σε κοινή θέα οι Στρατιωτικές Μονάδες μας στη Θράκη, η παρουσία των οποίων είναι υψίστης αμυντικής σημασίας για την φύλαξη των βορειοανατολικών συνόρων μας.

Τώρα θα μου πείτε πως αποφύγαμε τα ακόμα χειρότερα. Χειρότερα από αυτό που πάθαμε με τη φωτιά στην Νέα Αγχίαλο προ μηνός, όπου δεν αποφύγαμε την ανατίναξη της αποθήκης πυρομαχικών της 11 Πτέρυγας Μάχης.

Και το λέω αυτό, γιατί -- χάρη στις μεγάλου εύρους αντιπυρικές ζώνες (που δεν υπήρχαν στην Αγχίαλο) -- δεν πέρασε η φωτιά σε αποθήκες πυρομαχικών του Δ΄ Σώματος Στρατού στα χωριά ''Πελαγία'' (ΝΑ Κομοτηνής) και Άβαντας (βόρεια της Αλεξανδρούπολης, οι αποθήκες πυρομαχικών του οποίου έγιναν και πάλι στόχος εμπρηστών, ως φαίνεται...).

Ωστόσο το μεγάλο κακό που μετέτρεψε σε ολόμαυρη ράχη την καταπράσινη μέχρι πρότινος περιοχή από τη Λευκίμμη του δήμου Σουφλίου Έβρου (στην πλαγιά της Γρίμπενας) και το δάσος της Δαδιάς ως τα πυκνόφυτα ορεινά του δήμου Αρριανών της Ροδόπης, δεν αποφεύχθηκε και κινεί υποψίες που θέλουν τη Θράκη πρώτιστο στόχο κατευθυνόμενων εμπρηστών από την Τουρκία, οι οποίοι -- για αποπροσανατολισμό και διάχυση των δυνάμεων πυρόσβεσης -- ''έσπειραν'' φωτιές και σε άλλες περιοχές της χώρας μας.

Σε κάθε περίπτωση, βέβαια, το κακό δεν αποφεύχθηκε έστω και αν επιστρατεύθηκε από τις 22 Αυγούστου (τρεις μέρες μετά την πρώτη εκδήλωση πυρκαγιάς στη Θράκη) ένα UAV τύπου HERON Ι της 390 Μοίρας Μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών από την Σκύρο για επιτηρήσεις πάνω από τον Έβρο, με σκοπό να μεταφέρει ζωντανά την εικόνα στα μέτωπα της φωτιάς δίνοντας παράλληλα απαραίτητες πληροφορίες στο ΕΘΚΕΠΙΧ (Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων) και το ΕΣΚΕΔΙΚ (Ενιαίο Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων και Διαχείρισης Κρίσεων), ώστε να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικότερα οι πυρκαγιές στην ακριτική περιφέρειά μας.

Τελικό απολογισμό, φυσικά, δεν μπορούμε να κάνουμε γιατί συνεχίζονται οι φωτιές, αν και είναι καλύτερη η εικόνα στα πύρινα μέτωπα του Έβρου και της Ροδόπης, χάρη στους 475 πυροσβέστες (Έλληνες, Κροάτες, Σέρβους, Αλβανούς και Ρουμάνους) που επιχειρούν με 100 οχήματα και 16 ομάδες πεζοπόρων, παράλληλα με την από αέρος βοήθεια 7 αεροσκαφών και 3 ελικοπτέρων.

Με βάση τα μέχρι τώρα αποτελέσματα, πάντως, η καταστροφή που υπέστη η Θράκη είναι βιβλική δεδομένου ότι έχει καταγραφεί σε αυτήν (κατά το τελευταίο δεκαήμερο) η μεγαλύτερη πυρκαγιά της Ευρώπης από το 1957 κάνοντας στάχτη μια εξαιρετικά πλούσια πανίδα της Ευρώπης με προστατευόμενο Εθνικό Πάρκο (Δάσος Δαδιάς-Λευκίμμης-Σουφλίου), 380.000 στρέμματα στον Έβρο και 30.000 στη Ροδόπη.

Ήδη άρχισε η αυτοψία και καταγραφή των οδυνηρών επιπτώσεων των πυρκαγιών εκεί (και όχι μόνο) από κυβερνητικά κλιμάκια. Γι' αυτό επιταχύνθηκαν οι διαδικασίες, για να ληφθούν το ταχύτερο δυνατόν μέτρα ενίσχυσης του κρατικού μηχανισμού στα μέσα πυρόσβεσης, αλλά και του πυροσβεστικού προσωπικού με προσλήψεις.

Μέτρα ενίσχυσης των πυρόπληκτων (σε επίπεδο οικογενειών και επιχειρήσεων) και αποκατάστασης των ζημιών με προτεραιότητα στα μέτρα προστασίας της ανθρώπινης διαβίωσης στις πυρόπληκτες περιοχές για την κάλυψη των βιοτικών αναγκών των πληγέντων.

Το δυστύχημα είναι, ασφαλώς, ότι και στο θέμα των πυρκαγιών (που, πέρα από τεράστιες περιβαλλοντικές επιπτώσεις στη Θράκη, θα έχει αρνητικά επακόλουθα σε επίπεδο τοπικής οικονομίας και ψυχολογίας των ανθρώπων των καμένων περιοχών της) λειτουργήσαμε ως ''Επιμηθείς'', όπως συνηθίζουμε να κάνουμε και σε πολλά άλλα θέματα.

Στην περίπτωση ειδικά της ακριτικής μας περιφέρειας, η επιπλέον αρνητική διαπίστωση ότι θα αποκατασταθεί η οικολογική καταστροφή με επίκεντρο τη Δαδιά (αν αποκατασταθεί) μετά από πολλά χρόνια, συνηγορεί στα στοιχεία που κατέγραψε η ευρωπαϊκή υπηρεσία Copernicus μέσω του δορυφόρου Sentinel, σύμφωνα με τα οποία η πυρκαγιά στη Θράκη είναι ιστορικών διαστάσεων.

Και είναι ιστορικών διαστάσεων, γιατί έχει καταγραφεί ως η μεγαλύτερη πυρκαγιά της Ευρώπης από το 1957, αφού έκανε στάχτη μια από τις πλουσιότερες πανίδες της Ευρώπης με προστατευόμενο Εθνικό Πάρκο (Δάσος Δαδιάς-Λευκίμμης-Σουφλίου), έκτασης 380.000 (μέχρι τις 29/8/ έγιναν 790.000 (165.000 natura) στρέμματα στον Έβρο και πάνω από 30.000 στη Ροδόπη.

Καμένα όλα, σταχτωμένα, κρανίου τόπος παντού, με τα σύννεφα από καπνό να φτάνουν από τη Δαδιά, την Κίρκη, τα Λουτρά, το Δωρικό, την Άνθεια, το Αρίστηνο, την Αγνάντεια, τον Άβαντα, την Πελαγία, την Πλάκα και άλλα χωριά του Έβρου και της Ροδόπης (Σώστης, Κασσιτερά κλπ) στην Ιταλία και τη Μάλτα.

Εκεί που μέχρι χθες απλώνονταν δασωμένες πλαγιές από δρύες και πεύκα (μαύρη και τραχεία πεύκη, μίξη πεύκης-δρυός), φυσικά μνημεία εξαιρετικού κάλλους, σήμερα στέκουν βομβαρδισμένα, γυμνά, φαλακρά, σε βαθμό που σε κάνει να σκέφτεσαι πως -- είτε ''κατά παραγγελία'' είτε από αμέλεια -- εμπρηστές έκαναν... θαυμάσια τη δουλειά τους συνεργατικά με τον δολοφόνο αέρα και οι ηθικοί αυτουργοί αυτήν τη στιγμή πανηγυρίζουν.

Πανηγυρίζουν γιατί η ''ασύμμετρη'' δολιοφθορά (ήδη η πρώτη απόρρητη έκθεση της ΕΥΠ έφτασε στο Μαξίμου και μιλά για αμέλεια(;) παράτυπων μεταναστών που βρίσκονταν στην περιοχή) μετέτρεψε σε ''ολόμαυρη ράχη'' την ακριτική Θράκη κάνοντας ορατές τις στρατιωτικές εγκαταστάσεις του Δ' Σώματος Στρατού και τις κινήσεις Ελλήνων και Αμερικανών από τους δορυφόρους Τουρκίας-Ρωσίας...

Tags
Διαβάστε Επίσης
Close
Back to top button