Στο Pro News Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
Κόσμος

Ζόραν Ζάεφ: Πιο διαλλακτικός από ποτέ - Αποθεώνει Α.Τσίπρα - Ζητά συνάντηση με Π.Καμμένο

Συνέντευξη στην οποία μίλησε για τις διαπραγματεύσεις σχετικά με την ονομασία της ΠΓΔΜ έδωσε στον ALPHA ο Ζόραν Ζάεφ. Ο πρωθυπουργός της χώρας μίλησε με θερμά λόγια για τον Αλέξη Τσίπρα ενώ αποκάλυψε ότι θέλει να συναντήσει τον Πάνο Καμμένο και τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

«Στον Αλέξη Τσίπρα βλέπω έναν ηγέτη που πιστεύει στις ίδιες αξίες με μένα»

Ο Ζόραν Ζάεφ αναφέρθηκε στους νέους ηγέτες της Ευρώπης, σχολιάζοντας το νεαρό της ηλικίας τους. «Όταν συναντώμαι με τους ηγέτες των κρατών των Βαλκανίων διακρίνω σε αυτούς ενθουσιασμό, σοφές σκέψεις και εποικοδομητικές πρωτοβουλίες.

Εκπροσωπούν τις εθνικές πολιτικές των κρατών τους, και ταυτόχρονα αντιλαμβάνονται τις σοβαρές ευαισθησίες των γειτόνων τους και τις ευρωπαϊκές προοπτικές σε όλα τα Βαλκάνια. Αυτό  δεν σχετίζεται με τις ηλικίες των ηγετών των Βαλκανίων, φερ ειπείν ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στον οποίο βλέπω έναν ηγέτη, ο οποίος πιστεύει στις ίδιες αξίες που πιστεύω και εγώ, μπορεί να μην είναι ευγενικό εκ μέρους μου και να υπερθεματίζω, μοιραζόμαστε, όμως τις ίδιες ηγετικές αξίες και έχουμε γεννηθεί την ίδια χρονιά και απ’ ότι φαίνεται ο Θεός ήθελε να γεννηθούμε την ίδια χρονιά για να μπορέσουμε να λύσουμε ένα ευαίσθητο πρόβλημα που υφίσταται μεταξύ των δυο κρατών».

«Έτσι ονειρεύομαι την ΠΓΔΜ και τα Βαλκάνια»

Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ αποκάλυψε και πως ονειρεύεται την χώρα του αλλά και γενικότερα τα Βαλκάνια. «Εγώ στο κράτος μου και στα άλλα Βαλκανικά κράτη, βλέπω-όπως βλέπουν και οι πολίτες μου τις προοπτικές που υπάρχουν για το Κράτος το οποίο ηγούμαι. Και αυτό είναι ένα σύγχρονο, οικονομικά σταθερό, κοινωνικά υπεύθυνο κράτος που πιστεύει στα στάνταρ της Ε.Ε. και για τα κράτη –μέλη της Ε.Ε. Είναι καιρός να επιδείξουμε ένα νέο πρόσωπο στην Ευρώπη και στα Βαλκάνια, αφήνοντας πίσω μας επιφυλάξεις και τις ιστορικές προκαταλήψεις για το τι είναι καλό για τους λαούς τους και τις σχέσεις καλής γειτονίας.

Ήρθε πλέον η ώρα για τα Βαλκάνια να υιοθετήσουν ειρήνη, σταθερότητα, συνεργασία και ελεύθερη διακίνηση πολιτών και ιδεών. Κι εγώ ως πολιτικός, εδώ στο κράτος μου υιοθετώ την αντίληψη: «Μια κοινωνία για όλους». Είμαστε ένα πολυεθνικό κράτος, όλοι οι πολίτες έχουν τα ίδια δικαιώματα και συμφωνούν ότι το μέλλον μας είναι η ένταξη μας στην Ε.Ε και το ΝΑΤΟ.

«Πήραμε έγκριση από τον λαό για μία συμφωνία με την Ελλάδα»

Ο ίδιος τόνισε: «Πήραμε έγκριση από τους πολίτες για συμφωνία καλής γειτονίας με τη Βουλγαρία και με τις άλλες γειτονικές χώρες, όπως η Ελλάδα. Πιστεύω ότι από μία απομονωμένη, εγκλωβισμένη και χωρίς προοπτική χώρα είμαστε πλέον μια χώρα χωρίς προκαταλήψεις που θα μπορεί να δημιουργεί συνεργασίες και να λύνει ακόμη και τα πιο ευαίσθητα ζητήματα, όπως είναι η επίλυση του προβλήματος που έχει η Ελλάδα με το συνταγματικό μας όνομα. Είμαι σίγουρος πως όλες οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι πολιτικοί πρέπει να λύνονται γιατί  αυτό περιμένουν οι πολίτες από εμάς. Δεν πρέπει να ψάχνουμε δικαιολογίες που θα μας οδηγήσουν σε νέα προβλήματα».

«Συνεργαζόμαστε και με την αντιπολίτευση για το πρόβλημα με την Ελλάδα»

Ο Ζόραν Ζάεφ ξεκαθάρισε επίσης ότι συνεργάζεται και με την αντιπολίτευση ώστε να λυθεί το πρόβλημα με την ονομασία. «Μου είναι κατανοητό πόσο σοβαρό είναι αυτό το πρόβλημα και ότι με την Ελλάδα πρέπει να μιλήσουμε σαν εταίροι. Εμένα μου είναι απαραίτητη η υποστήριξη των πολιτών μου αλλά μου είναι απαραίτητη και η στήριξη από την αντιπολίτευση.  Όλη αυτή την περίοδο, από την ημέρα της εκλογής μου, έκανα έκκληση για συνεργασία με την αντιπολίτευση. Συνεργαζόμαστε για σοβαρά ζητήματα που αφορούν στους πολίτες για μεταρρυθμίσεις και ταυτόχρονα για θέματα που αφορούν το εθνικό συμφέρον. Ανεξάρτητα από το αν είμαστε κυβέρνηση ή αντιπολίτευση ένα από τα σημαντικότερα θέματα, είναι η καλή συνεργασία με τις γειτονικές χώρες, όπως επίσης και η ένταξή μας στην Ε.Ε και το ΝΑΤΟ.  Πιστεύω ότι και η αντιπολίτευση θα συμβάλλει θετικά στην εξεύρεση λύσης με την Ελλάδα σε ό,τι αφορά στο συνταγματικό μας όνομα.  Στην κατεύθυνση εξεύρεσης λύσης και όχι στον αποκλεισμό, γιατί πιστεύω ότι και το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης αναγνωρίζει τη σοβαρότητα του ζητήματος και την αναγκαιότητα δημιουργίας φιλικής ατμόσφαιρας λόγω και των θετικών μηνυμάτων που μας έρχονται από τις γειτονικές  χώρες και από την Ελλάδα.

Είναι η κατάλληλη στιγμή από κοινού να αποφασίσουμε για την ένταξή μας στην Ε.Ε και το ΝΑΤΟ. Σε αυτή την κατεύθυνση είναι για μένα αναγκαίο όλοι μαζί να αποφασίσουμε για την επίλυση του προβλήματος που υπάρχει, αλλά ταυτόχρονα είναι σημαντικό για εμένα το πως αντιμετωπίζουν οι Έλληνες πολιτικοί γιατί αν θέλουμε να βρούμε λύση πρέπει να λάβω υπόψη μου τους πολιτικούς της Ελλάδος για την ουσία του προβλήματος που έχουν η κυβέρνηση, η αντιπολίτευση και οι πολίτες.

«Θέλω να συναντηθώ με τον Καμμένο και τον Μητσοτάκη»

Ο ίδιος έστειλε και το δικό του μήνυμα ενώ αποκάλυψε ότι θέλει να συναντήσει τον Πάνο Καμμένο και τον Κυριάκο Μητσοτάκη. «Θα ήθελα να απευθύνω ένα μήνυμα, παρόλο που δεν είναι δόκιμο, και για την κυβέρνηση και για την αντιπολίτευση στην Ελλάδα και για το κράτος μου, πρέπει να υπάρχει καλό πνεύμα και βούληση ώστε οι δύο χώρες να δημιουργήσουν φιλικές σχέσεις και να είμαστε πραγματικά αφοσιωμένοι και στο εσωτερικό των χωρών μας   να αντιμετωπίσουμε το θέμα για να λυθεί το πρόβλημα.

Αυτό που δήλωσε πρόσφατα ο κ. Καμμένος ότι αν υπάρχει σύμφωνη γνώμη των πολιτικών φορέων των δύο χωρών, και αυτός θα συμφωνήσει για τη λύση, είναι μια θετική ελπίδα. Επιθυμώ να συναντηθώ και με τον κ. Καμμένο και με τον κ. Μητσοτάκη που είναι ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης αλλά φυσικά αφού συναντηθώ πρώτα με τον πρωθυπουργό με τον Αλέξη Τσίπρα, για να εξηγήσω σε ποιο βαθμό είναι δυνατή η επίλυση του προβλήματος και θα είναι θετική και για τις δύο χώρες. Είμαι πεπεισμένος ότι οι πολιτικοί  θα επιβραβευτούν από τους πολίτες  για την εξεύρεση λύσης και για το ότι είχαν το θάρρος να λειτουργήσουν προς τη κατεύθυνση αυτή με γνώμονα το συμφέρον και των δύο χωρών».

«Ποια είναι η «κόκκινη γραμμή» για το θέμα της ονομασίας»

Ο ίδιος τόνισε ότι οι «κόκκινες γραμμές» στις διαπραγματεύσεις δημιουργούν εμπόδια. «Αν είναι να αναφερθούμε σε «κόκκινες γραμμές» ή σε «κόκκινα σύνορα», εγώ δεν θα ήθελα να τα χρησιμοποιήσω, γιατί κάτι τέτοιο θα αποτελούσε εμπόδιο για την επίλυση του ζητήματος. Θα ήθελα περισσότερο να χρησιμοποιήσω ορισμένες άλλες μεθόδους, έτσι ώστε η «κόκκινη γραμμή» να γίνει μια φωτεινή οδός μέσα στο σκοτάδι ώστε να μας οδηγήσει στην επίλυση του προβλήματος .

Το αποδεικνύει αυτό ο Μίτος της Αριάδνης, που όπως αναφέρεται στη δική σας μυθολογία, κατάφερε να νικήσει τον Μινώταυρο, ο οποίος ήταν το εμπόδιο στην οδό της επίλυσης. Για εμάς οι αναφορές περί «κόκκινης γραμμής» δεν θα αποτελέσουν  αιτία ή δικαιολογία ώστε να μπουν περιορισμοί στις συνομιλίες. Αν υπάρχουν «κόκκινες γραμμές», θα μπει φραγή στην εξεύρεση λύσης. Η δική μας «κόκκινη γραμμή» είναι η γραμμή που φωτίζει έντονα σαν φάρος τον δρόμο, για να φθάσουμε στην οριστική λύση».

«Εγώ κρατάω τον λόγο μου» – «Ζήτησε κάτι ο Αλέξης Τσίπρας και το δήλωσα δημόσια»

Ο ίδιος ξεκαθάρισε πως είναι ένας πολιτικός που κρατάει τον λόγο του ενώ έφερε σαν παράδειγμα ένα περιστατικό με τον Αλέξη Τσίπρα.

«Δήλωσα χωρίς προκαταλήψεις, όταν σχολίασε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ότι αν η κυβέρνηση των Σκοπίων επιθυμεί να κάνει ένα βήμα παρά πάνω στην κατεύθυνση επίλυσης του προβλήματος, το πρώτο που πρέπει να κάνει είναι να αποποιηθεί ότι είναι η μοναδική κληρονόμος του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Εγώ το δήλωσα δημόσια επειδή πιστεύω περισσότερο στο μέλλον του δικού μας κράτους από το να είμαι περιχαρακωμένος από τις  προκαταλήψεις του παρελθόντος, γιατί γνωρίζω ότι ο Μέγας Αλέξανδρος θα αποτελούσε το στοιχείο εκείνο που θα μας ενώσει και όχι το στοιχείο διαίρεσης. Έχοντας υπόψη ότι είναι πιο σημαντικό το μέλλον του κράτους μου και αυτό που λέω το κάνω και πράξη και δεν περιορίζομαι μόνο στα λόγια».

Για την ονομασία «Μέγας Αλέξανδρος» του αεροδρομίου

Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ τόνισε ότι είναι πρόθυμος να κάνει κάποιες αλλαγές όσον αφορά την ονομασία του αεροδρομίου των Σκοπίων ώστε να διατηρηθούν θερμές οι φιλικές σχέσεις της χώρας με την Ελλάδα. «Εγώ με κάθε τρόπο θέλω να επιδείξω φιλία με τους γείτονές μου, τους πολίτες της Ελλάδας και υπό αυτό το πνεύμα, αν είναι τόσο μεγάλης σημασίας για την Ελλάδα, είμαι έτοιμος να συνομιλήσω και γι’ αυτό το θέμα, γιατί αν οι πολίτες των δύο χωρών το αποδεχθούν, κατανοήσουν και αντιληφθούν το μέγεθος της σημασίας που έχει η συνεργασία των δυο χωρών και πόσο ακόμα μεγαλύτερη μπορεί να είναι. Για εμένα είναι πολύ σημαντικό να κατανοήσουν οι πολίτες της Ελλάδας όπως και οι πολιτικοί της χώρας, ότι αποτελούμε γι’ αυτούς φιλική χώρα και φιλικός λαός που επιθυμεί τη συνεργασία και εξ’ ονόματος αυτού πιστεύω ότι όλοι οι πολίτες της Ελλάδας πιστεύουν στη μελλοντική συνεργασία, που πρέπει και θέλουμε να υπάρξει μεταξύ των δύο λαών και των χωρών, αντί να μείνουμε εγκλωβισμένοι σε επικεφαλίδες για αναφορές σε ορισμένα τοπωνύμια που συνδέονται με την ιστορία».

«Η λύση πρέπει να είναι αποδεκτή και από τις δυο πλευρές»

Ο ίδιος κατέληξε: «Πιστεύω ότι η λύση πρέπει να είναι αποδεκτή και από τις δύο πλευρές. Και πρέπει να είναι αποδεκτή και από τις δύο πλευρές. Υπάρχουν και τέτοιες λύσεις. Δεν θα μπω σε λεπτομέρειες για να μην καταστρέψω την διαδικασία της επικείμενης διαπραγμάτευσης μεταξύ των δυο πλευρών, αλλά έχω πεισθεί ότι η πραγματική επίλυση, στο τέλος θα έρθει και είμαι σίγουρος ότι θα φτάσουμε σε αυτή.

Έχουμε και οι δύο πλευρές την δυνατότητα να υπεισέλθουμε στην εξεύρεση λύσης σε αυτό το ευαίσθητο πρόβλημα προσδιορίζοντας και οριοθετώντας το. Είμαι πεπεισμένος ότι υπάρχει τέτοια λύση και το επόμενο βήμα είναι να ανακοινωθεί στους Έλληνες πολίτες από τον Αλέξη Τσίπρα και από εμένα στους πολίτες της χώρας μου. Πιστεύω ότι υπάρχει δυνατότητα έως το τέλος του πρώτου εξαμήνου του 2018 να βρούμε λύση που οριστικά θα προάγει τη συνεργασία των δυο κρατών και τότε εγώ ως πρωθυπουργός του κράτους θα μπορώ να πω στους πολίτες μου ότι αποκτήσαμε ένα μεγάλο σύμμαχο στα νότια της χώρας μας, την Ελλάδα. Όταν από κοινού η κυβέρνηση και η αντιπολίτευση και οι πολίτες της Ελλάδας έχουν κατανόηση για την επίλυση του μακροχρόνιου –επί δεκαετίες- ζήτημα που διαιρούσε και δεν επέτρεπε την ολοκλήρωση της συνεργασίας των δύο χωρών».

 

 

 

Tags
Back to top button