Στο Pro News Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΥΓΕΙΑ

Ζεστός ή κρύος καφές – Ποιος έχει τα περισσότερα αντιοξειδωτικά

Το βασικό χαρακτηριστικό του καφέ, εκτός της καφεΐνης, είναι η περιεκτικότητά του σε αντιοξειδωτικά, τα οποία υπολογίζονται σε πάνω από 1.000.

Οι κύριες αντιοξειδωτικές ουσίες του καφέ ανήκουν στην κατηγορία των πολυφαινολών και είναι τα διτερπένια (καφεστόλη και καχεόλη) και τα χλωρογενικά οξέα.

Η ποικιλία, το ψήσιμο των καρπών και ο τρόπος παρασκευής του αφεψήματος παίζουν σημαντικό ρόλο στην τελική συγκέντρωση του καφέ σε αντιοξειδωτικά.

Νέα έρευνα κατέληξε στη θερμοκρασία που πρέπει να καταναλώνεται ο καφές, προκειμένου να συγκεντρώνει μεγαλύτερες ποσότητες αντιοξειδωτικών.

Αν ανήκετε λοιπόν στους φανατικούς του ζεστού καφέ, ανεξαρτήτως εποχής και εξωτερικών θερμοκρασιών, έχετε κάθε λόγο να αισθάνεστε δικαιωμένοι.

Οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι ο ζεστός καφές έχει μεγαλύτερη ογκομετρούμενη ή ολική οξύτητα (μετράει τα συνολικά διαθέσιμα ιόντα υδρογόνου τα οποία μπορούν να αντιδράσουν με το υδροξείδιο του νατρίου), η οποία βοηθά στην μεταφορά οξυγόνου στο σώμα.

Οι χημικοί των Πανεπιστημίων της Φιλαδέλφεια και Τόμας Τζέφερσον, ανέφεραν ότι αυτό οφείλεται στη γρήγορη θέρμανση του καφέ που αυξάνει τα επίπεδα αντιοξειδωτικών.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν επίσης ότι δεν τεκμηριώνονται επιστημονικά οι ισχυρισμοί ότι ο κρύος καφές είναι λιγότερο όξινος από τον ζεστό, καθώς τα επίπεδα pH είναι σχεδόν τα ίδια.

Είναι η πρώτη έρευνα που αναλύει τα οφέλη για την υγεία από την κατανάλωση κρύου καφέ, η οποία αυξήθηκε κατά 580% μεταξύ 2011 και 2016.

Επιβεβαιώνει επίσης τα ευρήματα παλαιότερων μελετών για τα αναρίθμητα οφέλη του καφέ για την υγεία. Μόλις πέρσι, η Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία ανακοίνωσε ότι κάθε επιπλέον φλιτζάνι καφέ ενισχύει την καρδιαγγειακή υγεία.

Οι ερευνητές Niny Rao και Megan Fuller, θέλησαν να διαπιστώσουν εάν ευσταθούν οι ισχυρισμοί ότι ο κρύος καφές είναι καλύτερος για την υγεία επειδή είναι λιγότερο όξινος και επομένως μειώνει τον κίνδυνο γαστρεντερικών προβλημάτων, όπως η παλινδρόμηση οξέων και οι καούρες.

Παρότι τα οφέλη από την κατανάλωση ζεστού καφέ είναι καλά τεκμηριωμένα (μείωση του κινδύνου διαβήτη, κατάθλιψης και κάποιων μορφών καρκίνου), δεν παρατήρησαν κάτι αξιοσημείωτο αναφορικά με την κατανάλωση κρύου καφέ.

«Ο καφές έχει πολλά αντιοξειδωτικά και η έρευνα έδειξε ότι αν καταναλώνεται με μέτρο, έχει πολλά οφέλη για την υγεία» δήλωσαν.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό έντυπο Scientific Reports.

Tags
Back to top button