Σπάνε τα ισόβια για τους βασικούς κατηγορούμενους της υπόθεσης Energa -Hellas Power, καθώς το δικαστήριο υιοθετώντας σχετική πρόταση της εισαγγελέως της έδρας αναγνώρισε με απόφασή του δυο ελαφρυντικά (πρότερο έντιμο βίο και ειλικρινή μεταμέλεια) στην πλειονότητα των κατηγορούμενων.
Ειδικότερα με βάση την απόφαση του δικαστηρίου για τους εκπροσώπους των Εnerga - Hellas Power, Άρη Φλώρο, Βασίλη Μηλιώνη, Αχιλλέα Φλώρο, Στέφανο Σιαφάκα και Νικόλαο Δεκόλη, αναγνωρίστηκε το ελαφρυντικό του προτέρου εντίμου βίου, ενω στους τρεις τελευταίους αλλά και τον Α. Φλώρο αναγνωρίστηκε και το ελαφρυντικό της ειλικρινούς μεταμέλειας μετά την πράξη.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το ζευγάρι κατηγορουμένων που επιχείρησε τη διαφυγή του αλλά συνελήφθη (με την κατηγορουμένη να σπάει το ηλεκτρονικό της βραχιολάκι και να εξαφανίζεται στη Ν. Φιλαδέλφια) είναι μεταξύ των καταδικασθέντων. Μάλιστα μόνο η σύζυγος έλαβε το ελαφρυντικό του πρότερου εντίμου βίου, ενώ για τον σύζυγο δεν αναγνωρίστηκε κανένα ελαφρυντικό.
Επιστρέφουν 2,5 εκατ. ευρώ
Παράλληλα, το δικαστήριο ανακοίνωσε την απόφασή του επί του αιτήματος των κατηγορούμενων να επιστρέψουν στο ελληνικό δημόσιο ποσό 83 εκατ. ευρώ από τα συνολικά 103 εκατ. ευρώ που βρίσκονται κατατεθειμένα στους λογαριασμούς τους, έτσι ώστε να τύχουν ηπιότερων ποινών. Το αίτημα των κατηγορουμένων για επιστροφή αφορούσε τόσο στην κατηγορία της υπεξαίρεσης όσο και της λαθρεμπορίας.
Τελικά, οι δικαστές έκαναν δεκτό το αίτημα των κατηγορουμένων για επιστροφή χρηματικών ποσών μόνο για το αδίκημα της λαθρεμπορίας.
Και αυτό διότι σύμφωνα με το σκεπτικό των δικαστών, η πρόταση για επιστροφή των χρημάτων έπρεπε καταρχάς να έχει υποβληθεί πριν την έναρξη της ακροαματικής διαδικασίας για να τεθούν σε ισχύ οι ευνοικές διατάξεις του νόμου (ευνοικότερο πλαίσιο ποινής). Ακόμη, σύμφωνα με το δικαστήριο θα έπρεπε η πρόταση για επιστροφή να αναφέρεται στο σύνολο του ποσού που μερίδα κατηγορούμενων φέρεται να υπεξαίρεσε -συνολικά 256 εκατ. ευρώ -και όχι στα 83 εξ αυτών.
Αντίθετα, το δικαστήριο απέρριψε το αίτημα για επιστροφη των χρημάτων για το αδίκημα της υπεξαίρεσης.
Σύμφωνα με τις πρωτες εκτιμήσεις αυτό σημαίνει ότι οι κατηγορούμενοι θα επιστρέψουν στο ελληνικό δημόσιο περιπου 2,5 εκατ., ποσό που φέρεται να αποτελεί τη ζημία για την επίμαχη αξιόποινη πράξη.
Πλέον το μόνο που απομένει είναι η τελική απόφαση των δικαστών επί των ποινών και αν φυσικά η έδρα θα χορηγήσει αναστολές ή όχι στην εκτελεση των όποιων ποινών μπορεί να επιβάλλει.
Νωρίτερα, το δικαστήριο είχε ανακοινώσει την ενοχή των δυο βασικών πρωταγωνιστών της υπόθεσης Energa -Hellas Power Βασίλη Μηλιώνη και Αριστείδη Φλώρου για κακουργηματικές πράξει.
Συνολικά το δικαστήριο έκρινε ενόχους 11 από τους συνολικά 19 κατηγορουμένους.
Ειδικότερα, με την δικαστική απόφαση επί των ποινών:
-Κρίθηκε ένοχος για απλή συνέργεια σε υπεξαίρεση κρίθηκε ο Βασ. Μηλιώνης. Ακόμη, ένοχοι για άμεση συνέργεια στο ίδιο αδίκημα κρίθηκαν οι Στ. Σιαφάκας και Αχ. Φλώρος. Για συναυτουργία στην υπεξαίρεση ένοχοι κρίθηκαν οι Άρης Φλώρος και Ν. Δεκόλης.
-Για το αδίκημα της λαθρεμπορίας κρίθηκε ένοχος ο Αρ. Φλώρος, Στ. Σιαφάκας και Ν. Δεκόλης.
-Κρίθηκαν ένοχοι για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος οι Αρης Φλώρος, Αχ. Φλώρος, Χρ. Σιαφάκας, Στ. Σιαφάκας, Ν.Δεκόλης καθώς και πέντε ακόμη κατηγορούμενοι.