Στο Pro News Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
Άμυνα & Ασφάλεια

Yπό κατάληψη σχολεία και κτίρια ιδιωτών (φωτό)

Σε πεδίο μάχης μετατράπηκε το 2ο Γυμνάσιο και Λύκειο Αθηνών στη συμβολή των οδών Μάγερ και Σουρμελη το βράδυ της Τρίτης. Πρόσφυγες και μετανάστες επιδόθηκαν σε πετροπόλεμο μεταξύ τους με την κατάσταση να βγαίνει εκτός ελέγχου, ενώ τα επεισόδια μεταφέρθηκαν στην πλατεία Βάθη. Στο σημείο έσπευσαν αστυνομικές δυνάμεις που ηρέμησαν τα πνεύματα και διέλυσαν το πλήθος.

Το 2ο Γυμνάσιο και Λύκειο Αθηνών είναι ιδιοκτησία της Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας, η οποία λειτουργεί τα Αρσάκεια σχολεία. Τον περασμένο Ιούνιο η Φιλεκπαιδευτική Εταιρεία ενημερώθηκε από κατοίκους της περιοχής, ότι άγνωστοι έσπασαν τα λουκέτα της κεντρική εισόδου και έβαλαν μέσα δεκάδες πρόσφυγες και μετανάστες. 

«Όταν ενημερωθήκαμε, υποβάλαμε αμέσως μήνυση στο αρμόδιο αστυνομικό τμήμα της Ομόνοιας. Στη συνέχεια στείλαμε επιστολές στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης, στο υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, στο γραφείο του Εισαγγελέα, αλλά και στην Πυροσβεστική, διότι κάποιοι συνέδεσαν παρανόμως το ρεύμα και φοβούμαστε ότι μπορεί να προκληθεί κάποιο ατύχημα. Το δε κτίριο είναι παλιό και σήμερα ίσως δεν βρίσκεται σε κατάσταση ώστε να στεγαστούν εκεί άνθρωποι με ασφάλεια. Δεν υπάρχει αρμόδιος φορέας στον οποίο να καταφύγουμε. Όμως δεν πήραμε απάντηση από πουθενά», δηλώνει στο protothema.gr ο κ. Βασίλης Χρυσανθακόπουλος, Οικονομικός και Διοικητικός Διευθυντής της Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας. 

Το 2ο Γυμνάσιο και Λύκειο Αθηνών είναι ένα από τα πιο παλιά σχολεία της Αθήνας, καθώς ξεκίνησε τη λειτουργία του το 1937, ενώ έκλεισε πριν από μόλις δύο χρόνια. Από αυτό έχουν αποφοιτήσει μεταξύ άλλων η πρώην γραμματέας του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα και η λογοτέχνης συγγραφέας Παυλίνα Παμπουλή.

Αυτή όμως δεν είναι η μόνη περίπτωση κατάληψης ιδιωτικής περιουσίας. Τους τελευταίους μήνες τα παράνομα κέντρα φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών ξεφυτρώνουν σαν τα μανιτάρια στις γειτονιές της Αθήνας, με τους ιδιοκτήτες των κτιρίων να ψάχνουν μάταια να βρουν το δίκιο τους μεταξύ υπουργείων και αστυνομίας. Και αν δείχνουν κάποια ανοχή για τις προσφυγικές οικογένειες με παιδιά που ήρθαν στη χώρα μας για να γλιτώσουν από τον πόλεμο, δεν κρύβουν τον προβληματισμό τους για τους εκατοντάδες μοναδικούς νεαρούς άνδρες, ορισμένοι εκ των οποίων «στρατολογούνται» για να συμμετάσχουν σε επεισόδια, όπως απέδειξε η σύλληψη πέντε αλλοδαπών στις πρόσφατες συμπλοκές στο Πολυτεχνείο. Και μπροστά σε αυτή την κατάσταση η κυβέρνηση εμφανίζεται ως απλός παρατηρητής.

«Υπουργείο Προσφύγων» στην Αχαρνών

Πριν από περίπου δύο μήνες άγνωστοι έσπασαν αλυσίδες και λουκέτα του πενταώροφου κτιρίου που βρίσκεται στην οδό Αχαρνών 22 και αυτοανακήρυξαν το χώρο σε «υπουργείο προσφύγων», όπως γράφει το πανό που κρέμασαν. Το κτίριο ήταν κλειστό τα τελευταία 3,5 χρόνια. Στο παρελθόν φιλοξενούσε γραφεία της ΕΥΔΑΠ αλλά και του υπουργείου Υγείας. 

Οι καταληψίες πιστεύοντας ότι επρόκειτο για δημόσιο κτίριο, θεώρησαν ότι είχαν κάθε δικαίωμα να το ανοίξουν και να το θέσουν και πάλι σε λειτουργία χωρίς να ζητήσουν την άδεια κανενός.

Μέσα σε ένα βράδυ οι χώροι των γραφείων μετατράπηκαν σε υπνοδωμάτια προσφύγων και μεταναστών όπου βρήκαν κατάλυμα δεκάδες γυναίκες και παιδιά, αλλά και πολλοί άνδρες.

Τοποθέτησαν ακόμη και καζάνια όπου καθημερινά μαγειρεύουν φαγητό για τους μετανάστες. Το κτίριο όμως ανήκει σε ιδιώτη, ο οποίος ενημερώθηκε για την κατάληψη της περιουσίας του από τον ηλεκτρολόγο, όταν ο τελευταίος πήγε για να κάνει εργασίες συντήρησης. Ξαφνικά είδε μπροστά τους δεκάδες αλλοδαπούς να μπαινοβγαίνουν, αλλά και κάποιους Έλληνες να στέκονται ως φύλακες στην είσοδο του ακινήτου.

Από τον Απρίλιο του 2016 βρίσκεται υπό κατάληψη και το 5ο Λύκειο Αθηνών στα Εξάρχεια. Σε κείμενο που αναρτήθηκε σε ιστοσελίδες του αντιεξουσιαστικού χώρου το οποίο υπογράφει η «Συνέλευση Κατάληψης του Σχολείου», σημειώνεται ότι «η κατάληψη του 5ου Λυκείου στο κέντρο της Αθήνας, δεν έγινε τυχαία, αλλά βασιζόταν στην επιλογή να ζήσουν οι πρόσφυγες ως πολίτες με αξιοπρέπεια, μέσα στον αστικό ιστό και μαζί με την ελληνική κοινωνία που τους αγκαλιάζει τόσο φιλόξενα και αλληλέγγυα. Η κατάληψη του σχολείου δεν έχει σχέση με καμιά ΜΚΟ».

Ένα μήνα νωρίτερα πραγματοποιήθηκε κατάληψη και στο κτίριο της Κάνιγγος 22, για να χρησιμοποιηθεί για τη μόνιμη διαμονή προσφύγων και τη διαχείρισή του από τους ίδιους. Σε χώρο φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών μετατράπηκε και το πρώην κτίριο του Ενιαίου Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης Μισθωτών (ΕΤΕΑΜ) στην οδό Νοταρά 26 στα Εξάρχεια. Μάλιστα διοργάνωσαν μέχρι και συναυλίες προκειμένου να μαζέψουν χρήματα για να το ανακαινίσουν. Όμως τον Αύγουστο σημειώθηκε επίθεση με εμπρηστικούς μηχανισμούς με αποτέλεσμα ο χώρος να καταστραφεί σχεδόν ολοσχερώς, χωρίς ευτυχώς να τραυματιστούν άνθρωποι.

Υπό κατάληψη είναι από τον Ιούνιο του 2016 και το ξενοδοχείο «Oniro» επί της οδού Σπυρίδωνος Τρικούπη, όπου στοιβάζονται 120 ανθρώπινες ψυχές σε ξενοδοχείο που, βάσει της άδειας λειτουργίας του, παρέχει δυνατότητα φιλοξενίας μόλις σε 43 άτομα, με αποτέλεσμα να υπάρχει κίνδυνος τόσο για την ασφάλεια και υγιεινή όσων παραμένουν μέσα στο κτίριο, όσο και γενικά για τη δημόσια υγεία. Οι καταλήψεις όμως δεν περιορίζονται στην Αθήνα. Τον Ιούλιο αλληλέγγυοι προχώρησαν στην κατάληψη της παλιάς εγκαταλελειμμένης ταβέρνας ΛΑΔΑ στις 40 εκκλησιές της Θεσσαλονίκης, ως αντανακλαστική κίνηση στην εκκένωση τριών καταλήψεων που προχώρησε η αστυνομία.

Εννέα μήνες υπό κατάληψη το City Plaza

Το κτίριο σύμβολο των καταληψιών δεν είναι άλλο από το ξενοδοχείο City Plaza επί της οδού Αχαρνών. Τον Απρίλιο του 2016 τα μέλη της Πρωτοβουλίας Αλληλεγγύης σε Οικονομικούς και Πολιτικούς Πρόσφυγες έσπασαν τις κλειδαριές του κλειστού ξενοδοχείου και το μετέτρεψαν σε κέντρο φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών. Η ιδιοκτήτρια της επιχείρησης, η οποία μέχρι τότε δήλωνε αλληλέγγυα, αντέδρασε έντονα εναντίον όσοι οικειοποιήθηκαν την περιουσία της, καταγγέλλοντας μάλιστα ότι έπαιρναν από τους πρόσφυγες 20 ευρώ για να τους παραχωρήσουν δωμάτιο. 

Την ίδια ώρα, μεγάλη ξένη ΜΚΟ διαφήμιζε στην ιστοσελίδα της, ότι μπορεί ο οποιοσδήποτε να κλείσει δωμάτιο στο City Plaza, ενώ τα χρήματα θα συγκεντρώνονταν για τη λειτουργία του ξενοδοχείων των προσφύγων. Μπορεί να φαντάζει απίστευτο για μία ευρωπαϊκή, δημοκρατική χώρα, αλλά εννέα μήνες μετά το City Plaza παραμένει υπό κατάληψη.

Tags
Back to top button