
Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου εκτέθηκε εξαιτίας της προσπάθειας της να παρασημοφορήσει τον «διασώστη» παράνομων μεταναστών Ιάσονα Αποστολόπουλο, χωρίς την επιβαλλόμενη διαδικασία από το υπουργείο Εξωτερικών.
Μάλιστα, το μεγαλοπρεπές άδειασμα που της επιφύλαξε το υπουργείο Εξωτερικών συνιστά ένα επιπλέον ηχηρό ράπισμα για την κυρία Σακελλαροπούλου.
Η πολιτική θύελλα, η οποία αποκαλύπτει το ρήγμα που ολοένα και μεγαλώνει ανάμεσα σε κυβερνητικά στελέχη και στην Προεδρία της Δημοκρατίας, άρχισε το βράδυ της Παρασκευής, μετά την πως ακυρώνεται η προγραμματισμένη μέχρι τότε παρασημοφόρηση του κ. Αποστολόπουλου, τον οποίο χαρακτήρισε «επιθετικό επικριτή της πολιτικής υπεράσπισης των συνόρων», αποκαλύπτοντας τις θέσεις που αυτός με συνέπεια ελάμβανε κατά αυτών που φυλάσσουν τα σύνορα της χώρας μας.
Έλαβε, όμως, ακόμη μεγαλύτερες διαστάσεις τις επόμενες ώρες, αφού «πηγές» της Προεδρίας της Δημοκρατίας αποφάσισαν να επιρρίψουν την ευθύνη για την επιλογή του στο υπουργείο Εξωτερικών.
Ξαφνικά, από «άριστος», ο Ιάσονας Αποστολόπουλος μετετράπη σε «μουντζούρη», την ευθύνη για την επιλογή του οποίου δεν ήθελε κανείς. Αυτό τουλάχιστον φάνηκε, καθώς, από πηγές της Προεδρίας της Δημοκρατίας, διέρρευσε ο ισχυρισμός πως, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία σχετικά με τις βραβεύσεις και τις παρασημοφορήσεις πολιτών από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, προβλέπεται πως η Πρόεδρος απονέμει παράσημα που προτείνονται από τον υπουργό Εξωτερικών, αφού προηγουμένως έχουν λάβει τη θετική γνωμοδότηση του Συμβουλίου Ταγμάτων Αριστείας του ΥΠΕΞ. Ως εκ τούτου, όπως υπογραμμιζόταν, δεν προτείνει η Πρόεδρος τα προς παρασημοφόρηση πρόσωπα, αλλά απονέμει παράσημα σε όσα πρόσωπα προτείνονται αρμοδίως. «Ετσι έγινε και στην προκειμένη περίπτωση» επεξηγούσαν οι ίδιες πηγές.
Με απλά λόγια, η Προεδρία της Δημοκρατίας ισχυριζόταν ότι της έστειλαν μια λίστα με άτομα, στα οποία θα καρφίτσωνε… μετάλλια χωρίς να γνωρίζει τίποτε. Η συγκεκριμένη διαρροή όμως, απ’ ό,τι φαίνεται, ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι για το υπουργείο Εξωτερικών, το οποίο πέρασε στην «αντεπίθεση».
«Η απονομή τιμητικών διακρίσεων ανήκει στις αρμοδιότητες της Προέδρου της Δημοκρατίας, σύμφωνα με το άρθρο 46, παράγραφος 2 του Συντάγματος και τις διατάξεις του νόμου 106/1975» τόνισαν πηγές του υπουργείου Εξωτερικών, προσθέτοντας: «Προτάσεις για την επιλογή προσώπων στα οποία μπορούν να απονεμηθούν τιμητικές διακρίσεις υποβάλλει στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας το Συμβούλιο Ταγμάτων Αριστείας, το οποίο συγκαλείται τουλάχιστον μία φορά τον χρόνο. Για την απονομή εκδίδεται Προεδρικό Διάταγμα, το οποίο προσυπογράφεται από τον υπουργό Εξωτερικών και δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως (ΦΕΚ)».
Με βάση τα παραπάνω, όπως τονίστηκε, στη συγκεκριμένη περίπτωση ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας κατέστη κοινωνός του καταλόγου παρασημοφορήσεων. «Ουδέν σχόλιο έκανε και ουδεμία πρόταση διατύπωσε μέχρι σήμερα, ούτε προσυπέγραψε Προεδρικό Διάταγμα».
Το άδειασμα της Προεδρίας της Δημοκρατίας συνεχίστηκε όμως, με το υπουργείο Εξωτερικών να απαντά και στην αρχική ανακοίνωση της Προεδρίας της Δημοκρατίας, στην οποία αναφερόταν πως «με την ευκαιρία της 47ης επετείου Αποκατάστασης της Δημοκρατίας, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, μετά από πρόταση του Υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια…». «Προφανώς έγινε εκ παραδρομής» ήταν η χαρακτηριστική φράση που χρησιμοποιήθηκε.
Το ενδιαφέρον είναι ότι στο πλευρό της κυρίας Σακελλαροπούλου έσπευσε ο ΣΥΡΙΖΑ. Δείχνοντας μάλιστα μεγάλο… καημό διότι δεν βραβεύτηκε τελικά ο Ιάσονας Αποστόλοπουλος, ο Γιώργος Κατρούγκαλος με ανάρτησή του στο facebook στράφηκε κατά του Νίκου Δένδια, αναφέροντας: «Είναι δυνατόν να ανακλήθηκε στο και πέντε απόφαση παρασημοφόρησης; Είναι δυνατόν το ΥΠΕΞ να επέβαλε παρόμοιο εξευτελισμό στην Προεδρία; Για ποιον λόγο; Τη Δευτέρα θα υποβάλω σχετική κοινοβουλευτική ερώτηση».