Στο Pro News Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
Οικονομια

Υπ. Ναυτιλίας: Ποιους επηρεάζει η επιβολή ΦΠΑ σε υπηρεσίες πλοίων

Η εφαρμογή της κοινοτικής οδηγίας για τον ΦΠΑ σε υπηρεσίες, που λαμβάνουν πλοία, όπως επισκευές, τροφοδοσίες, καύσιμα, θα επηρεάσει μόνο κάποιες γραμμές πορθμείων και κυρίως αυτών που είναι σε μικρή απόσταση υποστηρίζουν πηγές του υπουργείου Ναυτιλίας σε δηλώσεις τους στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Από το 2006 θα έπρεπε να έχει εφαρμοσθεί από τη χώρα μας το άρθρο 148 της ευρωπαϊκής οδηγίας 2006/112/ΕΚ που προβλέπει ότι στα πλοία που δεν κάνουν πλόες στην ανοιχτή θάλασσα θα πρέπει να επιβάλλεται φόρος προστιθέμενης αξίας για τις υπηρεσίες που λαμβάνουν όπως (επισκευές, τροφοδοσίες, καύσιμα, ακόμα και εκτελωνισμό).

Σε περίπτωση μη εφαρμογής της, η χώρας μας δεν αποκλείεται να κληθεί να καταβάλλει πρόστιμα, ενώ ήδη τα συναρμόδια υπουργεία Οικονομικών και Ναυτιλίας έχουν δεχθεί και σχετικές παρατηρήσεις από τη ΕΕ για το θέμα.

Ήδη καταβάλλονται προσπάθειες προκειμένου ο όρος της «ανοιχτής θάλασσας» να συμπεριλάβει όσο των δυνατόν περισσότερες κατηγορίες πλοίων που εκτελούν συγκεκριμένα δρομολόγια στη χώρα μας και να μην υπάρξουν επιπτώσεις αναφορικά με χρέωση ΦΠΑ 24% στις υπηρεσίες που λαμβάνουν.

Ανοιχτή θάλασσα σύμφωνα με το σχέδιο της κοινής υπουργικής απόφασης που προετοιμάζεται, ορίζεται ο θαλάσσιος χώρος πέραν των 6 ναυτικών μιλίων από τη φυσική ακτογραμμή της ηπειρωτικής ή νησιωτικής χώρας.

Ταξίδι στην ανοιχτή θάλασσα θεωρείται ο πλους που η απόσταση μεταξύ του λιμένα αναχώρησης και του λιμένα άφιξης είναι μεγαλύτερη των 12 ναυτικών μιλίων και σε περίπτωση που μεσολαβούν ενδιάμεσοι λιμένες, μόνο εάν η απόσταση μεταξύ του λιμένα αναχώρησης και του πρώτου ενδιάμεσου λιμένα, ή μεταξύ δύο διαδοχικών ενδιάμεσων λιμένων, ή του τελευταίου ενδιάμεσου λιμένα με το λιμένα άφιξης, είναι μεγαλύτερη των 12 ναυτικών μιλίων.

Από την πλευρά του το ΕΒΕΠ σημειώνει ότι το μέτρο θα προκαλέσει ισχυρό πλήγμα στην εφοδιαστική και ναυπηγοεπισκευαστική δραστηριότητα.

Tags
Back to top button