Στο Pro News Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
Άμυνα & Ασφάλεια

ΥΕΘΑ για FCAS: «Εξετάζουμε την συμμετοχή μας στην κοινοπραξία για το 6ης γενιάς ευρωπαϊκό μαχητικό»

Απαντώντας σε ερώτηση που κατέθεσαν βουλευτές του «ΚΙΝΑΛ» με θέμα «Συμφωνία για την Ανάπτυξη του Μελλοντικού Ευρωπαϊκού Stealth Μαχητικού Αεροσκάφους 6ης γενιάς FCAS (Future Combat Air System) από Γερμανία, Γαλλία και Ισπανία», ο υπουργός Εθνικής Άμυνας σημειώνει:

«Σύμφωνα με το κοινό δελτίο τύπου των εταιρειών AirBus-Dassault-MBDAMTU-SAFRAN-THALES, οι κυβερνήσεις της Γαλλίας και της Γερμανίας ανέθεσαν στις εταιρείες Dassault Aviation – Airbus, σε συνεργασία με τις εταιρείες MBDA, ΜΤU Aero Engines, SAFRAN και THALES, την αρχική σύμβαση πλαίσιο (Phase 1A), με την οποία ξεκινά η φάση DEMONSTRATOR (ανάπτυξης πρωτοτύπου) για το Future Combat Air System (FCAS).

Η εν λόγω σύμβαση, έχει διάρκεια 18 μηνών και περιλαμβάνει την ανάπτυξη πρωτοτύπων και ωρίμανσης τεχνολογιών αιχμής. Η προοπτική του προγράμματος είναι η έναρξη πτητικών δοκιμών το 2026. Μετά την επιτυχή ολοκλήρωση της φάσης 1A, θα ακολουθήσει η φάση 1Β, στην οποία είναι δυνατόν να εισέλθουν και νέες εταιρείες από άλλες χώρες στο πρόγραμμα FCAS.

Επί του παρόντος, το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας (ΥΠΕΘΑ) βρίσκεται στην διαδικασία διερεύνησης αρχικού επιχειρησιακού ενδιαφέροντος από τα Γενικά Επιτελεία, υπό το πρίσμα πάντα της εμπειρίας της Εγχώριας Αμυντικής Βιομηχανίας που αποκτήθηκε με την συμμετοχή στο πρόγραμμα NEURON. Επίσης, σκοπός της διαδικασίας αυτής είναι και η διερεύνηση της σχέσης κόστους-οφέλους από την πιθανή εξέταση συμμετοχής στο πρόγραμμα FCAS.

Σε κάθε περίπτωση, όμως, αναγκαία προϋπόθεση για την εξέταση συμμετοχής της χώρας μας σε αναπτυξιακά προγράμματα οπλικών συστημάτων αποτελεί η ύπαρξη σχετικής επιχειρησιακής απαίτησης από το οικείο Γενικό Επιτελείο και η συνακόλουθη προτεραιοποίησή της, στο πλαίσιο υλοποίησης της εγκεκριμένης από το ΚΥΣΕΑ Δομής Δυνάμεων.

Παράλληλα, η αποτύπωση των αναγκαίων εξοπλιστικών προγραμμάτων, πραγματοποιείται μέσω του Μακροπρόθεσμου Προγραμματισμού Αμυντικών Εξοπλισμών (ΜΠΑΕ), στον οποίο το κάθε Γενικό Επιτελείο καταγράφει και προτεραιοποιεί διακριτά τα αναγκαία εξοπλιστικά προγράμματα για την εφαρμογή των προβλέψεων της Δομής Δυνάμεων.

Επιπρόσθετα, λαμβάνοντας υπόψη τις διατιθέμενες οροφές πιστώσεων για την υλοποίηση των εξοπλιστικών προγραμμάτων, λαμβάνει χώρα η προτεραιοποίηση συμμετοχής του ΥΠΕΘΑ σε προγράμματα αναπτυξιακού χαρακτήρα, δεδομένου ότι σύμφωνα με τις προβλέψεις της κείμενης νομοθεσίας για την έρευνα και ανάπτυξη, διατίθεται ετησίως ποσοστό 1% επί του ύψους του προϋπολογισμού του εξοπλιστικού προγράμματος του ΥΠΕΘΑ.

Ταυτόχρονα, επιδιώκεται μέσω της συμμετοχής σε συνεργατικά προγράμματα έρευνας, τεχνολογίας και ανάπτυξης δυνατοτήτων, η απορρόφηση κονδυλίων από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Άμυνας (European Defence Fund) για την ανάπτυξη της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας, δημόσιας και ιδιωτικής, με παράλληλες οικονομίες κλίμακας για τον εξοπλισμό των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων.

Επιπλέον, η πολιτική Ηγεσία του ΥΠΕΘΑ έχει επιδείξει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τον εκσυγχρονισμό των Ενόπλων Δυνάμεων, στη βάση μίας ολιστικής προσέγγισης, που περιλαμβάνει ενίσχυση, τόσο σε προσωπικό όσο και σε μέσα.

Στο προαναφερθέν πλαίσιο, εξετάζονται αρμοδίως όλες οι διατιθέμενες λύσεις και πρωτοβουλίες που αφορούν στην ανάπτυξη νέων οπλικών συστημάτων και τη δυνατότητα συμμετοχής της Εγχώριας Αμυντικής Βιομηχανίας σε αυτές.

Τέλος, όπως ενημερώσαμε και στην, από 11 Μαΐου 2021, συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των Ελλήνων, με θέμα την Εγχώρια Αμυντική Βιομηχανία, λαμβάνεται μέριμνα από το ΥΠΕΘΑ, ώστε το εν εξελίξει εξοπλιστικό πρόγραμμα να λειτουργήσει και ως μοχλός ανάπτυξης της αμυντικής βιομηχανικής μας βάσης, τόσο του δημόσιου όσο και του ιδιωτικού τομέα, με πολλαπλασιαστικές θετικές επιδράσεις στην οικονομία».

Tags
Back to top button