Η εκτοξευόμενη τιμή του ελαιόλαδου, που αποτελεί βασικό στοιχείο της μεσογειακής διατροφής, έχει εκπλήξει τους καταναλωτές και τους βετεράνους της βιομηχανίας τους τελευταίους μήνες.
Ο Κίλι Χόλαντ (Kyle Holland), αναλυτής στον όμιλο έρευνας αγοράς Mintec, είπε ότι οι ακραίες καιρικές συνθήκες που τροφοδοτούνται από το κλίμα έχουν «επηρεάσει σημαντικά» την παραγωγή ελαιόλαδου στη νότια Ευρώπη τα τελευταία χρόνια, ιδιαίτερα σε μεσογειακές χώρες όπως η Ισπανία, η Ιταλία και η Ελλάδα.
Η Ισπανία, η οποία προμηθεύει περισσότερο από το 40% της παγκόσμιας παραγωγής σύμφωνα με το Κέντρο για την Προώθηση των Εισαγωγών, μπορεί συνήθως να αναμένεται να παράγει κάπου μεταξύ 1,3 και 1,5 εκατομμυρίων μετρικών τόνων ελαιόλαδου κάθε συγκομιδή, είπε ο Holland.
Ωστόσο, τα επίσημα στοιχεία έδειξαν ότι η Ισπανία καλλιέργησε μόνο περίπου 666.000 μετρικούς τόνους για την εκστρατεία 2022/2023.
Οι παράγοντες της αγοράς που ερωτήθηκαν από την Mintec αναμένουν ένα εύρος παραγωγής από 830.000 έως 850.000 μετρικούς τόνους για την ισπανική περίοδο 2023/2024, μια αύξηση περίπου 40.000 μετρικών τόνων από τις προηγούμενες εκτιμήσεις.
Οι τιμές του ελαιόλαδου στην Ανδαλουσία της Ισπανίας διαμορφώθηκαν στα 7,8 ευρώ (8,4 δολάρια) ανά κιλό στις 19 Απριλίου, σύμφωνα με τον δείκτη αναφοράς της Mintec, από λίγο πάνω από τα 8 ευρώ στα τέλη Μαρτίου.
Η πτώση επεκτείνει την πτωτική τάση, αφού οι τιμές του ελαιόλαδου έφτασαν σε πρωτοφανή κορυφή στα 9,2 ευρώ τον Ιανουάριο.
Ένα ιλιγγιώδες ράλι για το ελαιόλαδο έχει υποχωρήσει τις τελευταίες εβδομάδες, εν μέρει λόγω των ευεργετικών βροχών του Μαρτίου και του Απριλίου και της αύξησης των εκτιμήσεων για την παραγωγή της ελαιοσυγκομιδής στην Ισπανία.
Ωστόσο, οι αναλυτές δήλωσαν ότι τα μειούμενα αποθέματα ελαιόλαδου πιθανόν να κρατήσουν τις αγορές σε εγρήγορση για ξαφνικές εκτοξεύσεις των τιμών τους επόμενους μήνες.
«Νομίζω ότι η μεγαλύτερη ανησυχία είναι ουσιαστικά η συνολική προσφορά. Ο κόσμος είναι αρκετά πτωτικός για την αγορά αυτή τη στιγμή, αλλά καθώς η σεζόν διαρκεί και καθώς απομακρυνόμαστε όλο και περισσότερο από τη συγκομιδή που μόλις είχαμε, οι περισσότεροι παράγοντες της αγοράς φαίνεται να πιστεύουν ότι πρόκειται να στραγγίξουν», δήλωσε ο Holland τηλεφωνικά στο CNBC.
«Η απάντηση στην ερώτηση του κόσμου είναι ναι, οι τιμές φαίνεται να πέφτουν αυτή τη στιγμή, αλλά τελικά ο κόσμος θα πρέπει να αρχίσει να αγοράζει. Και όταν αγοράζεις έναντι μειωμένων όγκων, λένε ότι αν οι όγκοι στραγγίσουν και όλοι πρέπει να αγοράσουν, τότε οι τιμές πρέπει να ανέβουν».
«Αυτό δεν είναι φυσιολογικό», δήλωσε τηλεφωνικά στο CNBC ο Βίτο Μαρτιέλι (Vito Martielli), ανώτερος αναλυτής σιτηρών και ελαιούχων σπόρων στην ολλανδική Rabobank.
Ο Martielli δήλωσε ότι η πρόσφατη μεταβλητότητα των τιμών δεν έμοιαζε με τίποτα που έχει δει ποτέ στα περισσότερα από 20 χρόνια που μελετά τον τομέα του ελαιόλαδου.
«Για να έχουμε μια σαφή άποψη, νομίζω ότι πρέπει να περιμένουμε μερικούς μήνες μέχρι το τέλος Ιουνίου, αλλά οι βροχές κατά τον μήνα Μάρτιο ήταν ένα θετικό μήνυμα για τη βελτίωση της παραγωγής», πρόσθεσε.
Τα φετινά κεράσια ξεπέρασαν στην αγορά και το ελαιόλαδο - Πιο «πικρά» φέτος
Τα ελαιόδεντρα «εξαιρετικά» ευάλωτα στην κλιματική αλλαγή
Η Έλενα Μπένετ (Helena Bennett), επικεφαλής της κλιματικής πολιτικής στην ανεξάρτητη δεξαμενή σκέψης Green Alliance UK, απέδωσε απερίφραστα την αύξηση ρεκόρ στις τιμές του ελαιόλαδου στην κλιματική αλλαγή.
«Ο μεγαλύτερος εξαγωγέας ελαιόλαδου στον κόσμο, η Ισπανία, έχει μειώσει στο μισό την παραγωγή της λόγω ξηρασίας και ακραίας ζέστης, αυξάνοντας την τιμή του (στην προέλευση!) κατά 112% από το 2022», δήλωσε η Bennett στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης X στις 10 Απριλίου. «Αυτό συμβαίνει και σε άλλες καλλιέργειες τροφίμων. Το ελαιόλαδο σήμερα, όλα τα άλλα σύντομα».
Σε μια πρώτη στο είδος της περιφερειακή ανάλυση των κινδύνων που σχετίζονται με το κλίμα, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Περιβάλλοντος δήλωσε τον Μάρτιο ότι οι ευρωπαϊκές χώρες θα πρέπει να προετοιμαστούν για «καταστροφικές» συνέπειες, καθώς η εντεινόμενη κλιματική κρίση πλήττει κάθε τμήμα της οικονομίας τους αυτόν τον αιώνα.
Η έκθεση της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Περιβάλλοντος αναφέρει ότι οι κλιματικές επιπτώσεις στην παραγωγή τροφίμων θα μπορούσαν να πλήξουν σκληρά την περιοχή, ιδίως στη νότια Ευρώπη, καθώς η ακραία ζέστη γίνεται πιο συχνή και τα πρότυπα βροχόπτωσης αλλάζουν.
Ερωτηθείς πόσο ευάλωτα είναι τα ελαιόδεντρα στην κλιματική αλλαγή, ο Holland της Mintec απάντησε: Η λέξη που θα χρησιμοποιούσα είναι «υπερβολικά».
Ο Holland σχολίασε: «Νομίζω ότι ένα πράγμα που θα έλεγα είναι ότι οι φορείς με τους οποίους μιλάμε ανησυχούν εξαιρετικά, επειδή το κλίμα γενικά θερμαίνεται.
Και πολλά από αυτά τα ζητήματα επιδεινώνονται, φυσικά, με περισσότερη ζέστη, λιγότερες βροχές, ξηρότερα εδάφη, λιγότερη υγρασία και οι μύγες του ελαιόλαδου είναι επίσης ένα από αυτά τα ζητήματα που οι άνθρωποι εικάζουν ότι θα επιδεινωθούν».
Και πρόσθεσε: «Ορισμένοι φορείς με τους οποίους μιλάμε και οι οποίοι το κάνουν αυτό εδώ και πολλά χρόνια αναρωτιούνται πώς θα συνεχίσουν να το κάνουν, διότι αν χάνεις το 40%, 50%, 60% της σοδειάς σου και έχεις ακόμα όλα τα έξοδα εισροών και τα έξοδα λιπασμάτων, την περιποίηση, το βοτάνισμα, το πότισμα αν μπορείς… τότε το θέμα είναι αρκετά κρίσιμο».
Κλοπές ελαιόλαδου
Η άνοδος των τιμών του ελαιόλαδου συνέπεσε, επίσης, με ένα κύμα κλοπών. Τα σούπερ μάρκετ στην Ισπανία δήλωσαν στις αρχές Μαρτίου ότι το ελαιόλαδο είχε γίνει το πιο κλεμμένο προϊόν σε μεγάλες εκτάσεις της χώρας, σύμφωνα με τους Financial Times.
Οι κύριοι ένοχοι λέγεται ότι ήταν εγκληματικές συμμορίες που στόχευαν το βασικό είδος διατροφής για μεταπώληση στη μαύρη αγορά.
Τον περασμένο Αύγουστο, περίπου 50.000 λίτρα εξαιρετικά παρθένου ελαιόλαδου κλάπηκαν από ένα από τα ελαιοτριβεία της Ισπανίας στην περιοχή της Κόρδοβα, σύμφωνα με αναφορές τοπικών μέσων ενημέρωσης. Η αξία του κλεμμένου ελαιόλαδου εκτιμήθηκε τότε ότι ξεπερνούσε τα 420.000 ευρώ.