Το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών, Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου Αχαΐας προειδοποιεί για τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν τα εσπεριδοειδή το φθινώπορο.
Το ποσοστό προσβολών από Ψευδόκοκκο και Κόκκινη Ψώρα παρουσιάζει διακυμάνσεις ανάλογα με την περιοχή και το αγροτεμάχιο.
Παρατηρούνται πιο έντονες προσβολές σε περιοχές με υψηλή σχετική υγρασία και δέντρα με πυκνή βλάστηση.
Συνιστάται να γίνεται έλεγχος του οπωρώνα και στην περίπτωση που διαπιστώνονται αυξημένα επίπεδα προσβολής να γίνεται καταπολέμηση.
Άμεση συνδυασμένη καταπολέμηση των παραπάνω εχθρών μόνο στα δενδροκομεία που διαπιστώνονται προσβολές.
Οι θερινοί πολτοί και τα λάδια χρησιμοποιούνται μόνα τους ή σε συνδυασμό με ένα εντομοκτόνο. Λόγω των υψηλών για την εποχή θερμοκρασιών να χρησιμοποιούνται σε δέντρα καλά ποτισμένα και σε καλή θρεπτική κατάσταση. Όταν χρησιμοποιούνται μόνοι τους δεν καταστρέφουν τα ωφέλιμα έντομα και ενδείκνυνται για τις περιπτώσεις που εφαρμόζεται βιολογική καταπολέμηση.
Συνιστάται καλό λούσιμο των καρπών. Σε σοβαρές περιπτώσεις να επαναληφθεί ο ψεκασμός μετά 15 ημέρες.
Παράλληλα με τη χημική καταπολέμηση συνιστώνται και κλαδέματα που συντελούν στον καλύτερο αερισμό και φωτισμό των δένδρων.
Εφαρμόστε μόνο με φυτοπροστατευτικά σκευάσματα από τη λίστα εγκεκριμένων εντομοκτόνων.
Μύγα Μεσογείου
Οι καρποί προσβάλλονται από το έντομο όταν αρχίζει να αλλάζει το χρώμα τους, ωριμάζουν πρόωρα και πέφτουν.
Μπορεί να γίνει ψεκασμός κάλυψης ή δολωματικός ψεκασμός.
Συστήνεται να γίνουν άμεσα δολωματικοί ψεκασμοί οι οποίοι δεν καταστρέφουν τα ωφέλιμα έντομα ενώ για ψεκασμούς κάλυψης θα ενημερώσουμε με επόμενα δελτία μας.
Η εφαρμογή του δολωματικού ψεκασμού γίνεται στην περίμετρο του κτήματος, σε φράκτες, θάμνους καθώς και στο νότιο τμήμα της κόμης των δένδρων σε ύψος 1 – 2 μ, κατά προτίμηση σε κλάδους που δεν έχουν καρπούς.
Στις υπερπρώιμες ποικιλίες πορτοκαλιάς και μανταρινιάς, εφόσον γίνει δολωματικός ψεκασμός, συνιστάται να αρχίσει με την αλλαγή του χρώματος των καρπών και να επαναλαμβάνεται κάθε 7-10 ημέρες.
Τετράνυχοι
Κατόπιν δειγματοληψιών διαπιστώθηκε ύπαρξη προσβολών. Η προσβολή δε γίνεται εύκολα αντιληπτή παρά όταν έχει ήδη προκληθεί αρκετή ζημιά.
Συνιστάται επιμελής έλεγχος των δέντρων για τα χαρακτηριστικά συμπτώματα προσβολής κυρίως στο φύλλωμα αλλά και στους καρπούς, ενώ κρίνεται απαραίτητη η δυνατότερη άμεση χημική καταπολέμηση όπου διαπιστωθεί προσβολή από το έντομο.
Καπνιά
Στα δενδροκομεία ορισμένων περιοχών των Π.Ε. Αιτ/νίας και Π.Ε. Ηλείας υπάρχει σοβαρό πρόβλημα καπνιάς (μαυρίλα) που έχει δημιουργηθεί κυρίως από προσβολές του Αλευρώδη.
Συστήνεται να γίνεται προσεκτικός έλεγχος για ύποπτα συμπτώματα από προσβολές Μαύρου Ακανθώδη.
Φθινοπωρινοί ψεκασμοί με χαλκούχα μυκητοκτόνα περιορίζουν ικανοποιητικά την ανάπτυξη της καπνιάς αλλά ταυτόχρονα και των σήψεων των καρπών που προκαλούνται από την φυτόφθορα.