Χαίρονται απεριόριστα οι Τούρκοι διότι η χώρα μας αναβάλει ορισμένες αγορές όπλων πέραν του 2028 λόγω δημοσιονομικών περιορισμών, ενώ οι ίδιοι ετοιμάζουν νέο αεροπλανοφόρο για να κυριαρχήσουν στην Ανατολική Μεσόγειο.
Το τεράστιο τουρκικό ναυπηγικό πρόγραμμα έχει στόχο να επιβάλει δια των όπλων την αποκαλούμενη “ Γαλάζια Πατρίδα”.
Πηγές στον ελληνικό τύπο αναφέρουν ότι "η Τουρκία θα βρίσκεται μετά το 2030 με 22 Φρεγάτες (8 Istif, 4 Ada, 6 Hisar, 4 MEKO-200), 16 υποβρύχια (6 Τύπου 214, 8 Τύπου 209/1400, 2 Τύπου 209/1200)".
Η Ελλάδα αναβάλει αρκετές αγορές όπλων
Τουρκική αναφέρει ότι η αγορά αεροσκαφών Rafale, φρεγατών FDI από την Γαλλία εξάντλησαν τα περισσότερα κεφάλαια για προμήθειες στην χώρα μας.
“Η Ελλάδα θα αναβάλει ορισμένες αγορές όπλων πέραν του 2028 λόγω των περιορισμών στον αμυντικό προϋπολογισμό.
Η αγορά πυραύλων ακριβείας για τον στόλο των ελληνικών μαχητικών F-16, η αναβάθμιση των F-16 Block 50 στην διαμόρφωση Viper, η προμήθεια στρατιωτικών μεταφορικών αεροσκαφών C-130 και ο εκσυγχρονισμός των συστημάτων πολλαπλών εκτοξευτών πυραύλων M270 (MLRS), αναβάλλονται, μετά από μήνες διαβουλεύσεων μεταξύ του ελληνικού υπουργείου Άμυνας.
Η Ελλάδα προσπαθεί να ενισχύσει όσο το δυνατόν περισσότερο τις επιχειρησιακές δυνατότητες των χερσαίων δυνάμεων με την αγορά μεταχειρισμένων τεθωρακισμένων οχημάτων μάχης M2 Bradley και νέων μεταγωγικών ελικοπτέρων Blackhawk από τις ΗΠΑ”, καταλήγει το τουρκικό άρθρο.
Νέο τουρκικό αεροπλανοφόρο μεγαλύτερο από το TCG Anadolu για την ”Γαλάζια Πατρίδα”
Σχεδιάζεται ένα «εθνικό αεροπλανοφόρο» μεγαλύτερο από το TCG Anadolu, το οποίο θα αφήσει το στίγμα του στην “Γαλάζια Πατρίδα”, αναφέρουν
Τοπικά και εθνικά επανδρωμένα και μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα σχεδιάζεται να αναπτυχθούν στο πλοίο, το οποίο βρίσκεται στο στάδιο του σχεδιασμού.
Η Διεύθυνση Γραφείου Σχεδιασμού Διοίκησης Ναυτικών Δυνάμεων (DPO), σύμφωνα με την οδηγία του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σχεδιάζει ένα «εθνικό αεροπλανοφόρο» μεγαλύτερο από το TCG Anadolu.
Το DPO, που βρίσκεται στη Διοίκηση Ναυπηγείων του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας (MSB) της Κωνσταντινούπολης, άνοιξε τις πόρτες του σε μέλη του Τύπου.
Ο Διοικητής Ναυπηγείου Αντιναύαρχος Ερντνίκ Γιετκίν αποκάλυψε ότι το όλο έργο είναι σε φάση σχεδιασμού στο ναυπηγείο και στο Γραφείο Μελετών.Η ιστορία της Διοίκησης Ναυπηγείων Κωνσταντινούπολης χρονολογείται κατά τη διάρκεια της βασιλείας του Μωάμεθ του Πορθητή το 1454.
Υπενθυμίζεται ότι η Φρεγάτα TCG Istanbul, το οποίο ξεκίνησε να κάνει θαλάσσιες δοκιμές στις 19 Ιανουαρίου 2024, κατασκευάστηκε με 80 τοις εκατό εγχώρια παραγωγή στο ίδιο ναυπηγείο.
Το τουρκικό σχέδιο για Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο
Οι Τούρκοι έχουν δηλώσει εδώ και καιρό, ότι υπολογίζουν μόνο το Ελληνικό και το Αιγυπτιακό Πολεμικό Ναυτικό, για αυτό και τα δίνουν όλα σε Αιγαίο-Αν. Μεσόγειο.
Το τουρκικό σχέδιο ελέγχου ολόκληρης της Ανατολικής Μεσογείου και του Αιγαίου:
Αυτό που κατανοούμε εδώ είναι το γεγονός ότι οι Τούρκοι ρίχνουν πλέον τεράστιο βάρος στο Πολεμικό Ναυτικό τους, ( αναφέροντας όλα τα υπό εξέλιξη προγράμματα τους), με σκοπό την κυριαρχία στην ευρύτερη περιοχή μας.
Η Άγκυρα “τρέχει” ήδη το πρόγραμμα κατασκευής της Φρεγάτας αντιαεροπορικής άμυνας περιοχής TF-2000, άγνωστο από ποια κονδύλια.
Ενώ ο προϋπολογισμός διατέθηκε για τον λεπτομερή σχεδιασμό του πλοίου από την Εκτελεστική Επιτροπή Αμυντικής Βιομηχανίας (SSİK), αποφασίστηκε να ναυπηγηθεί το πρωτότυπο πλοίο στη Διοίκηση του Ναυπηγείου Κωνσταντινούπολης.
Το τουρκικό Πολεμικό Ναυτικό, θα τοποθετήσει επίσης όπλο Lazer σε πολεμικά πλοία, ειδικά σε Φρεγάτες κλάσης iSTIF και TF-2000, σημαίνοντας αυτόματα συναγερμό στην Αθήνα.
Το σύστημα ηλεκτρονικών επιθέσεων με λέιζερ NAZAR, που αναπτύχθηκε για την καταστροφή πυραύλων, έχει συμπεριληφθεί στον κατάλογο της τουρκικής Διοίκησης Ναυτικών Δυνάμεων.
Το τουρκικό Laser είναι σε θέση να εξουδετερώνει πυραύλους από μεγάλες αποστάσεις σε σύγκριση με τα συστήματα αντιμέτρων που βρίσκονται σήμερα σε ισχύ (Phalanx CIWS).
Οι "γείτονες" σχεδιάζουν εδώ και καιρό, ναυτικές βάσεις στα Μικρασιατικά παράλια, με μη επανδρωμένα σκάφη και μίνι υποβρύχια απέναντι από ελληνικά νησιά, ενώ σε κοντινές αποστάσεις Ντάλαμαν αλλά και αλλού σμήνη μη επανδρωμένων αεροσκαφών διαφόρων δυνατοτήτων, για να “σκεπάσουν” την ναυτική δύναμη τους ,κτυπώντας χωρίς ανθρώπινο κόστος σε πιθανή κρίση τις ελληνικές υποδομές.
Την ίδια ακριβώς στιγμή κινητές συστοιχίες βαλλιστικών πυραύλων σε συνεργασία με ραντάρ μεγάλης εμβέλειας θα σαρώνουν το Αιγαίο, και θα προετοιμάζονται για κτυπήματα σε υποδομές στην ελληνική ενδοχώρα.