Προσπάθησαν, αλλά απέτυχαν να ανακάμψουν οι δείκτες της Wall Street, την Παρασκευή, με εξαίρεση τον Nasdaq. Όμως, το βαρύ κλίμα «ψαλίδισε» και τα κέρδη που κατέγραψε ο τεχνολογικός δείκτης, συμφωνα με το
Συγκεκριμένα, ο Dow Jones κατέγραψε σημαντικές απώλειες ύψους 1,12% πέφτοντας στις 32.417 μονάδες, ενώ και ο S&P 500 δεν κατάφερε να κρατηθεί σε θετικό έδαφος και υποχώρησε κατά 0,48% στις 4.117 μονάδες. Σημάδια αντίστασης κατάφερε αντιθέτως να επιδείξει ο Nasdaq, κλείνοντας στις 12.643 μονάδες με άνοδο 0,38%, αν και τα κέρδη του νωρίτερα ήταν αρκετά μεγαλύτερα.
Οι επιδόσεις αυτές κράτησαν, πάντως, και τους τρεις βασικούς δείκτες του αμερικανικού χρηματιστηρίου στο «κόκκινο» για το σύνολο της εβδομάδας. Οι απώλειες του Dow κυμαίνονται στο 2% του S&P 500 στο 2,6%, ενώ μεγάλος χαμένος μετά και το χθεσινό sell off είναι ο Nasdaq με πτώση της τάξεως του 2,8%.
Ειδικά ο Nasdaq βρίσκεται πλέον περίπου 10% χαμηλότερα σε σχέση με τα υψηλά της χρονιάς, που κατέγραψε τον Ιούλιο. Μάλιστα, αν δεν αλλάξει κάτι εντυπωσιακό στις τελευταίες συνεδριάσεις του μήνα, ο δείκτης θα έχει καταγράψει τον χειρότερο Οκτώβριο από το 2018!
Σταθεροποιητικές τάσεις επικράτησαν στις αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων με την απόδοση του 10ετούς να σημειώνει, ενδεικτικά, μικρή κάμψη στο 4,832%.
To επενδυτικό κλίμα βάρυνε λόγω της αναζωπύρωσης των ανησυχιών για την πορεία της οικονομίας, αλλά και τα ανησυχητικά μαντάτα από το μέτωπο του πολέμου στο Ισραήλ. Ειδικά στην μεγάλη πτώση του Dow πολύ μεγάλο ρόλο έπαιξε η απόφαση του CEO της JPMorgan Chase, Τζέιμι Ντίμον να προχωρήσει στη ρευστοποίηση μεγάλου πακέτου μετοχών του, περίπου 1 εκατ. μετοχές, την επόμενη χρονιά. Η ίδια η μετοχή της τράπεζας έχασε σχεδόν 4%.
Στον αντίποδα, σε θετικό έδαφος κράτησαν τον Nasdaq οι καλές επιδόσεις των Big Tech και κυρίως της Amazon που ανέβηκε κατά πάνω από 7%, μετά τα άνω των αναμενόμενων αποτελέσματα που ανακοίνωσε για το τρίτο τρίμηνο.
Σε επίπεδο εβδομάδας οι μεγάλοι χαμένοι κλάδοι του S&P 500 ήταν ο ενεργειακός και ο κλάδος των εταιρειών υπηρεσιών επικοινωνίας, με απώλειες της τάξεως του 6%. Στον πρώτο ξεχωρίζει η Chevron και η Hess και στον δεύτερο η Charter και η Alphabet.
Τα εταιρικά αποτελέσματα παρέμειναν, άλλωστε και σήμερα σε πρώτο πλάνο. Η μετοχή της Ford σημείωσε μεγάλη πτώση καθώς αναγκάστηκε να αναθεωρήσει το guidance της χρονιάς, λόγω των επιπτώσεων της μεγάλης απεργίας στο Ντιτρόιτ. Αντίστοιχη πορεία και για την Chevron, καθώς ο πετρελαϊκός γίγαντας ανακοίνωσε αποτελέσματα κατώτερα των προσδοκιών. Αντιθέτως, άλμα ύψους 9% παρουσίασε η Intel λόγω των ισχυρών αποτελεσμάτων της.
Πάντως, η JPMorgan σε ανάλυση της επεσήμανε πως οι επιδόσεις των αμερικανικών επιχειρήσεων είναι σαφώς καλύτερες των ευρωπαϊκών. Από τις εταιρείες του S&P 500 που έχουν ανακοινώσει αποτελέσματα τρίτου τριμήνου το 78% έχει ξεπεράσει τις προβλέψεις. Αντιστοίχως από τις εταιρείες του πανευρωπαϊκού Stoxx 600 που έχουν ανακοινώσει αποτελέσματα, μόλις το 57% κινήθηκε πάνω από τις εκτιμήσεις των αναλυτών.