Στο Pro News Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
Οικονομια

Wall Street: Συνεχείς διακυμάνσεις στους δείκτες για να κλείσουν τελικά στο κόκκινο

Οι αμερικανικές μετοχές στη Wall Street σημείωσαν πτώση τη Τετάρτη σε μια ιδιαίτερα ασταθή διαπραγμάτευση μετά τη μείωση των επιτοκίων από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) κατά μισή ποσοστιαία μονάδα. Το μέγεθος έκπληξη της μείωσης των επιτοκίων επικροτήθηκε αρχικά από τους επενδυτές αλλά προκάλεσε και ανησυχίες ότι απλά η Fed έστω και καθυστερημένα προσπαθεί να προλάβει πιθανή οικονομική ύφεση. Η νευρικότητα ήταν εμφανής με τους δείκτες να ανεβοκατεβαίνουν συνεχώς χωρίς να δείχνουν κάποιο συγκεκριμένο προσανατολισμό για να κλείσουν τελικά στο κόκκινο, συμφωνα με το 

Στο κλίμα αυτό στο ταμπλό ο Dow Jones σημείωσε πτώση κατά 0,25% φτάνοντας τις 41.503 μονάδες, ο ευρύτερος S&P 500 ψηλότερα κατά 0,29% στις 5.618 μονάδες, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq υποχώρησε κατά 0,31% φτάνοντας τις 17.573 μονάδες.

Στην αγορά ομολόγων η απόδοση του 10ετούς κινείται ανοδικά στο 3,7%, όπως και του 2ετούς στο 3,609%.

Η Fed μείωσε το επιτόκιο δανεισμού σε ένα εύρος 4,75%-5% από 5,25%-5,5%, και αυτό αποτελεί τη πρώτη μείωση επιτοκίου εδώ και τέσσερα χρόνια, καθώς τα επίπεδα του πληθωρισμού μειώνονται από τα επίπεδα που παρατηρήθηκαν πριν από δύο χρόνια. Οι επενδυτές την εβδομάδα που προηγήθηκε της απόφασης στοιχημάτιζαν όλο και περισσότερο ότι η κεντρική τράπεζα θα μείωνε κατά μισή μονάδα αντί της παραδοσιακής κίνησης κατά ένα τέταρτο της μονάδας.

«Η Επιτροπή έχει αποκτήσει μεγαλύτερη εμπιστοσύνη ότι ο πληθωρισμός κινείται με βιώσιμο τρόπο προς το 2% και κρίνει ότι οι κίνδυνοι για την επίτευξη των στόχων της για την απασχόληση και τον πληθωρισμό είναι περίπου σε ισορροπία», ανέφερε η κεντρική τράπεζα σε ανακοίνωσή της.

«Η απόφαση να μειώσει κατά το πιο επιθετικό βήμα 0,50% υποδηλώνει ότι η Fed έχει αποκτήσει άνεση ότι οι πτωτικές τάσεις του πληθωρισμού είναι βιώσιμες και ίσως τώρα να μετατοπίζει την εστίασή της για να αποφύγει την πρόκληση οικονομικού στρες διατηρώντας τα επιτόκια πολύ υψηλά για πολύ καιρό», δήλωσε στο cnbc ο επικεφαλής επενδύσεων της Morningstar Wealth, Philip Straehl.

Εκτός από αυτή τη μείωση, η επιτροπή υπέδειξε μέσω του «dot plot» της το ισοδύναμο της μείωσης κατά 50 ακόμη μονάδες βάσης μέχρι το τέλος του έτους, κοντά στην τιμολόγηση της αγοράς. Ο πίνακας των προσδοκιών των επιμέρους αξιωματούχων υποδείκνυε άλλη μια πλήρη ποσοστιαία μονάδα περικοπών έως το τέλος του 2025 και μισή μονάδα το 2026. Συνολικά, το dot plot δείχνει ότι το επιτόκιο αναφοράς θα μειωθεί κατά περίπου 2 ποσοστιαίες μονάδες πέραν της απόφασης της Τετάρτης.

Η απόφαση για χαλάρωση ελήφθη «υπό το πρίσμα της προόδου στον πληθωρισμό και της ισορροπίας των κινδύνων». Η ψηφοφορία της FOMC έγινε με ψήφους 11-1, με τη Διοικητή Μισέλ Μπόουμαν να διαφωνεί και να προείνει μια απόφαση για μείωση κατά ένα τέταρτο της μονάδας.

Ο πρόεδρος της Fed Τζερόμ Πάουελ καθησύχασε τις ανησυχίες στη συνέντευξη τύπου μετά τη συνεδρίαση ότι η κεντρική τράπεζα προβαίνει σε επιθετικές μειώσεις επειδή η Fed βλέπει κάτι ανησυχητικό στην οικονομία, αλλά μάλλον άφησε να εννοηθεί ότι αυτό συμβαίνει επειδή οι ανοδικοί κίνδυνοι για τον πληθωρισμό έχουν μειωθεί τόσο πολύ.

«Δεν βλέπω τίποτα στην οικονομία αυτή τη στιγμή που να υποδηλώνει ότι η πιθανότητα… μιας ύφεσης είναι αυξημένη», δήλωσε ο Πάουελ.

Πάντως ο S&P 500 έχει αυξηθεί περισσότερο από 18% σε ετήσια βάση, ξεπερνώντας μια πτώση στα τέλη του καλοκαιριού και στις αρχές Σεπτεμβρίου για να επιστρέψει σε ρεκόρ, καθώς οι επενδυτές στοιχημάτιζαν ότι η Fed σχεδίαζε μια λεγόμενη ήπια προσγείωση με τον πληθωρισμό να μειώνεται και την οικονομία να αποφεύγει την ύφεση.

Tags
Back to top button