Στο Pro News Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
Οικονομια

Wall Street: Με νέα άνοδο και ρεκόρ στους βασικούς δείκτες άνοιξε η εβδομάδα

Νέα άνοδο και ρεκόρ σημείωσαν οι βασικοί δείκτες στη Wall Street ανοίγοντας την Εβδομάδα σε θετικού ρυθμούς με τους επενδυτες να αξιοποιούν το μομέντουμ και τα απότομα κέρδη που σημειώθηκαν την περασμένη εβδομάδα μετά τη μείωση των επιτοκίων από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed). Η συνεδρίαση της Δευτέρας δεν έκρυβε εκπλήξεις ούτε και συγκινήσεις με τους δείκτες να διατηρούνται καθόλη τη διάρκεια σε θετική κατεύθυνση και με ξεκάθαρες βλέψεις απλά να διατηρηθούν τα πρόσφατα κέρδη, συμφωνα με το  

Ειδικότερα και στο κλίμα αυτόι στο ταμπλό ο Dow Jones σημείωσε άνοδο κατά 0,15% φτάνοντας τις 42.124 μονάδες, ο ευρύτερος S&P 500 κινήθηκε ψηλότερα κατά 0,28% στις 5.718 μονάδες, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq ενισχύθηκε κατά 0,014% φτάνοντας τις 17.974 μονάδες.

Στην αγορά ομολόγων η απόδοση του 10ετούς κινείται ανοδικά στο 3,736%, όπως και του 2ετούς στο 3,574%.

Η συνεδρίαση της Δευτέρα ήρθε μετά από μια κρίσιμη εβδομάδα κατά την οποία στη Wall Street επικεντρώθηκαν γύρω από την απόφαση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ να μειώσει τα επιτόκια κατά 50 μονάδες βάσης, την πρώτη μείωση των επιτοκίων της εδώ και τέσσερα χρόνια. Παρά την αστάθεια που ακολούθησε την αρχική ανακοίνωση, οι μετοχές σημείωσαν άνοδο τις επόμενες ημέρες.

Αποτέλεσμα την Παρασκευή, ο Dow να κλείσει σε νέο επίπεδο ρεκόρ, το οποίο βρισκόταν συγκεκριμένα πάνω από τις 42.000 μονάδες. Και οι τρεις βασικοί δείκτες πρόσθεσαν πάνω από 1% για την εβδομάδα, κατά τη διάρκεια της οποίας ο S&P 500
έφτασε επίσης σε νέα ρεκόρ. Ο S&P 500´s ράλι σε επίπεδα ρεκόρ αυτό το μήνα προοιωνίζεται καλό για το τελευταίο τρίμηνο του έτους, όπως δείχνουν τα στοιχεία.

Στα νέα στοιχεία από τα μάκρο οι επενδυτές ανέλυσαν μιας χαμηλής ανάγνωσης 15 μηνών για τη μεταποιητική δραστηριότητα PMI στις ΗΠΑ για τον Αύγουστο τα οποία όμως δεν προσέφεραν κάτι επιπλέον αφού έδειξαν σταθερή την επιχειρηματική δραστηριότητα.

Σίγουρα, πάντως οι επενδυτές θα βρίσκονται σε εγρήγορση το αμέσως επόμενο διάστημα για τυχόν νέα οικονομικά στοιχεία που θα μπορούσαν να μειώσουν τις ελπίδες για μια ήπια προσγείωση. Στο πλαίσιο αυτό αναμένουν τα εβδομαδιαία στοιχεία για τις αιτήσεις ανεργίας την Πέμπτη τα οποία θα δώσουν στη Wall Street περαιτέρω εικόνα για την κατάσταση της οικονομίας και της αγοράς εργασίας.

«Οι επενδυτές εργάζονταν με την υπόθεση ότι η αποδυνάμωση της αγοράς εργασίας οδηγούσε την πολιτική της Fed και έδιναν μεγάλη έμφαση στις σχετικά μικρές αλλαγές στις εκθέσεις για τις μη αγροτικές μισθοδοσίες, αλλά είναι πιθανό αυτή η υπόθεση να είναι λανθασμένη», έγραψε τη Δευτέρα ο Karl Schamotta, επικεφαλής στρατηγικός αναλυτής αγοράς της Corpay όπως μεταδίδει το CNBC. «Και αν είναι έτσι, ο οδικός χάρτης της μεταβλητότητας θα μπορούσε να επανασχεδιαστεί».

«Η πραγματικότητα είναι ότι ούτε μία μείωσης επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης, ούτε κατά 50 μονάδες θα αλλάξουν ουσιαστικά τη βραχυπρόθεσμη οικονομική τροχιά», είπε. «Αλλά το σήμα είναι σημαντικό, και οι αγορές ανταποκρίθηκαν την επόμενη μέρα φέρνοντας τον δείκτη S&P 500 σε νέο υψηλό όλων των εποχών», δήλωσε την Παρασκευή ο Ρόναλντ Τέμπλε, επικεφαλής στρατηγικής αγοράς της Lazard.

Πάντως τη Δευτέρα υπήρχε σειρά δηλώσεων αξιωματούχων της Fed που εξήγησαν για ποιους λόγους προχώρησαν στη συγκεκριμένη μείωση επιτοκίων. Ο πρόεδρος της Fed του Σικάγο Όστιν Γκούλσμπι δήλωσε ότι αναμένει «πολλές ακόμη μειώσεις επιτοκίων κατά τη διάρκεια του επόμενου έτους», καθώς η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ επιδιώκει μια «ήπια προσγείωση» για την οικονομία, όπου θα ελέγχει τον πληθωρισμό χωρίς να συντρίβει την αγορά εργασίας.

Ο πρόεδρος της Ατλάντα, Ραφαέλ Μπόστιτς από τη πλευρά του δήλωσε ότι η έναρξη του κύκλου περικοπών της κεντρικής τράπεζας με μια μεγάλη κίνηση θα συμβάλει στην προσέγγιση των επιτοκίων στα ουδέτερα επίπεδα, καθώς οι κίνδυνοι μεταξύ πληθωρισμού και απασχόλησης εξισορροπούνται περισσότερο.
 

Tags
Back to top button