Στο Pro News Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
Οικονομια

Wall Street: Επιστροφή στα ρεκόρ για τους δείκτες μετά την Fed

Με νωπή την απόφαση της Fed με την οποία μείωσε μετά από τέσσερα χρόνια τα επιτόκια κατά μισή ποσοστιαία μονάδα εγκαινιάζοντας πλέον μια επιθετική νομισματική πολιτική οι αμερικανικές μετοχές στη Wall Street σημείωσαν άλμα την Πέμπτη, με τον βιομηχανικό Dow Jones και S&P 500 να σκαρφαλώνουν σε νέα ιστορικά υψηλά, συμφωνα με το 

Στο κλίμα αυτό στο ταμπλό ο Dow Jones σημείωσε άνοδο κατά 1,27% ξεπερνώντας για πρώτη φορά τις 42.000 μονάδες και συγκεκριμένα στις 42.030 μονάδες, ο ευρύτερος S&P 500 κινήθηκε πιο ψηλά κατά 1,70% στις 5.713 μονάδες, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq έκανε άλμα κατά 2,51% φτάνοντας τις 18.013 μονάδες.

Στην αγορά ομολόγων η απόδοση του 10ετούς κινήθηκε ανοδικά στο 3,74%, όπως και του 2ετούς στο 3,606%.

Η Fed μείωσε την Τετάρτη το επιτόκιο δανεισμού σε ένα εύρος 4,75% έως 5% από 5,25% έως 5,5%, γεγονός που αποτέλεσε έκπληξη για ορισμένους επενδυτές, οι οποίοι επέκριναν το μέγεθος αυτής της αρχικής μείωσης. Πρόκειται για την πρώτη μείωση επιτοκίων που πραγματοποιεί η Fed εδώ και τέσσερα χρόνια.

«Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι οι αγορές αναπήδησαν αρκετά όμορφα σήμερα. Είχαμε αρχίσει να παραπαίρνουμε υπόψη μόνο τις εκτιμήσεις για την αύξηση των κερδών», δήλωσε στο cnbc ο Τίμοθι Τσαμπ, επικεφαλής επενδύσεων στην Girard Advisory Services.

«Οι μετοχές συνέχισαν να κινούνται υψηλότερα τις τελευταίες δύο εβδομάδες, αλλά σε γενικές γραμμές, υπάρχουν σίγουρα πολλές εταιρείες εντός της αγοράς που θα επωφεληθούν πραγματικά από την ύπαρξη χαλαρότερων συνθηκών νομισματικής πολιτικής- ιδίως οι εταιρείες μικρής κεφαλαιοποίησης», πρόσθεσε ο Chubb.

Οι επενδυτές πάντως είχαν μια σχετική επιβεβαίωση ότι η Fed σχεδιάζει πλέον μια ήπια προσγείωση για την οικονομία την Πέμπτη, καθώς οι εβδομαδιαίες αιτήσεις ανεργίας μειώθηκαν κατά 12.000 στις 219.000, που ήταν πολύ κάτω από τις εκτιμήσεις.

Γενικότερα βέβαια είχαν προεξοφλήσει τις μειώσεις εδώ και καιρό και κυρίως μετά το καλοκαίρι για το καμπανάκι που βάρεσε από τις θέσεις εργασίας οδηγώντας σε ένα διευρυμένο sell off άσχετα αν δεν διατηρήθηκε. Τα γεγονότα αυτά όμως έστειλαν στην γωνία πολλούς από τους αξιωματούχους της Fed μαζί με τον Τζερόμ Πάουελ καθώς κατηγορήθηκαν ότι με την επιμονή τους στη σκληρή νομισματική πολιτική οδηγούν την αμερικανική οικονομία στην ύφεση. Έτσι το τελευταίο διάστημα όλες οι δηλώσεις και τα στοιχεία συνηγορούσαν ότι η Fed θα ανακοινώσει την πρώτη μείωση επιτοκίων μετά από τέσσερα χρόνια. Αυτό όμως που δεν είχαν σίγουρο ήταν το μέγεθος το οποίο τελικά ήταν κατά 50 μονάδες βάσης κάτι που θεωρήθηκε έκπληξη.

Στο πεδίο των μετοχών οι τεχνολογικές σημείωσαν στη κυριολεξία ράλι, καθώς η μείωση των επιτοκίων ώθησε τους επενδυτές να επιστρέψουν σε διάθεση ανάληψης κινδύνου. Έτσι οι μετοχές της Nvidia και της AMD σημείωσαν άνοδο άνω του 5% και 7%, αντίστοιχα. Η μετοχή της Micron Technology διαπραγματεύτηκε πάνω από 3% υψηλότερα. Άλλες μεγάλες τεχνολογικές μετοχές όπως η Meta και Alphabet ενισχύθηκαν κατά 3,3% και 2,2%, αντίστοιχα.

Οι μετοχές που μοχλεύονται στη μείωση των επιτοκίων που ωθούν την οικονομία σημείωσαν επίσης άλμα το πρωί της Πέμπτης. Ο χρηματοπιστωτικός κολοσσός JPMorgan Chase σημείωσε άνοδο 1,8%. Η βιομηχανική μετοχή Caterpillar και η Home Depot
κέρδισαν 5,3% και 1,7% αντίστοιχα.

Tags
Back to top button