Στο Pro News Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
Οικονομια

Wall Street: Επιφυλακτικό παρέμεινε το κλίμα - Προβληματισμός για το αποτέλεσμα των επικείμενων προεδρικών εκλογών

Επιφυλακτικό παρέμεινε το κλίμα στη Wall Street και στη συνεδρίαση της Τρίτης. Έτσι, αν και όλοι οι δείκτες προσπάθησαν να αντιδράσουν και να περάσουν σε θετικό έδαφος, μόνο ο Nasdaqκατάφερε τελικά να… κόψει το νήμα με έστω και χαμηλά κέρδη, συμφωνα με το 

Στο ταμπλό, ο Dow Jones υποχώρησε τελικά κατά 0,02% στις 42.924 μονάδες, ο S&P 500 σημείωσε ελαφρά κάμψη 0,05% και τις 5.851 μονάδες , ενώ αντιθέτως ο Nasdaq ενισχύθηκε κατά 0,18% φτάνοντας τις 18.573 μονάδες.

Την ίδια ώρα στην αγορά ομολόγων, οι αποδόσεις διατηρήθηκαν σε θετική τροχιά, αν και σε πιο χαμηλό ρυθμό με την απόδοση του 10ετούς να παραμένει κοντά στο 4,2% και του 2ετούς να ανεβαίνει ελαφρά στο 4,03%.

Ουσιαστικά στα επίπεδα αυτά η απόδοση του 10ετούς βρίσκεται στο υψηλότερο επίπεδο της από τον περασμένο Ιούλιο λόγω της αβεβαιότητας για το ρυθμό αποκλιμάκωσης των επιτοκίων από τη Fed, αλλά και τον προβληματισμό για το δημοσιονομικό αντίκτυπο που θα έχει μια πιθανή επικράτηση του Ντόναλντ Τραμπ στις εκλογές.

Κι αυτό με δεδομένο ότι ο Ρεπουμπλικάνος μονομάχος έχει περάσει με επιτυχία στην αντεπίθεση καταφέρνοντας να ανακόψει τη δυναμική που είχε αποκτήσει η Κάμαλα Χάρις και μετατρέποντας έτσι και πάλι την προεδρική αναμέτρηση σε αμφίρροπο ντέρμπι.

Μια σειρά ανακοινώσεων ισχυρών εταιρικών αποτελεσμάτων τρίτου τριμήνου σε συνδυασμό με το αγοραστικό ενδιαφέρον για τις τεχνολογικές μετοχές, περιόρισαν ως ένα βαθμό τις αρνητικές πιέσεις.

Ενδεικτικά αναφέρουμε τις καλές επιδόσεις της General Motors που προχώρησε και σε επί τα βελτίω αναθεώρηση του guidance για τη φετινή χρονιά με αποτέλεσμα άλμα της μετοχής κατά πάνω από 10%, αλλά και τη δυναμική άνοδο της μετοχής της Philip Morris International λόγω επίσης της αναβάθμισης των προσδοκιών της για τα κέρδη της χρονιάς.

Ενθαρρυντικά για το επενδυτικό κλίμα λειτούργησε και το περιεχόμενο της έκθεσης του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας.

Το φθινοπωρινό World Economic Outlook προχώρησε σε ελαφρά πτωτική αναθεώρηση των εκτιμήσεων για τον ρυθμό ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας στο 3,2% φέτος και στα ίδια επίπεδα και το 2025.

Ωστόσο, επεφύλασσε βελτιωμένη εκτίμηση για τις επιδόσεις της αμερικανικής οικονομίας «βλέποντας» ανάπτυξη στο 2,8% φέτος και στο 2,2% το 2025. Με μόνη, ωστόσο, προϋπόθεση να μην εφαρμοστούν νέες προστατευτικές πολιτικές και δασμοί που μπορεί να εκτροχιάσουν όχι μόνο την παγκόσμια, αλλά και την ίδια την αμερικανική οικονομία. Μια αναφορά με την οποία το ΔΝΤ σχεδόν… φωτογράφιζε τον Ντόναλντ Τραμπ και τις απόψεις του, εφόσον κερδίσει τις εκλογές.

Ο παράγοντας της κάλπης, πάντως, θα γίνεται όλο και πιο αισθητός τις επόμενες ημέρες, όσο πλησιάζουμε στην κάλπη της 5ης Νοεμβρίου, ήτοι σε δύο ακριβώς εβδομάδες από σήμερα!

Οι επενδυτές, άλλωστε, δεν εστιάζουν μόνο στις απόψεις των δύο μονομάχων, κυρίως στο οικονομικό, εμπορικό και φορολογικό πεδίο, αλλά ανησυχούν και για το ορατό ενδεχόμενο ενός οριακού αποτελέσματος που θα ξαναζωντανέψει το κλίμα αμφισβήτησης, αβεβαιότητας και πόλωσης του 2020.

Ειδικά δε, σε επίπεδο συγκεκριμένων εταιρικών κλάδων, η ετυμηγορία της κάλπης θα έχει κομβική σημασία, όπως ανέφερε και σε σημερινή έκθεση της η Bank of America. «Η επιτάχυνση της κερδοφορίας έχει πολύ μεγαλύτερη σημασία από το ποιος κάθεται στο Οβάλ Γραφείο. Όμως, η πολιτική σκηνή μπορεί να ενισχύσει ή να θίξει συγκεκριμένους υποκλάδους» τόνισε η BofA.

Για παράδειγμα η πράσινη πολιτική Μπάιντεν έχει ευνοήσει τις εταιρείες ΑΠΕ, κάτι που αναμένεται να αλλάξει σε μια διακυβέρνηση Τραμπ.

Αντιστοίχως, εταιρείες όπως η Tesla έχουν καταλήξει να αποκτήσουν άμεση διασύνδεση με την κάλπη δεδομένου πως ο Έλον Μασκ αποτελεί αναφανδόν κορυφαίο υποστηρικτή και χρηματοδότηση του Τραμπ.

Σημειωτέον πως η κορυφαία αυτοκινητοβιομηχανία EV θα βρεθεί αύριο, Τετάρτη, στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος, καθώς θα ανακοινώσει αποτελέσματα τριμήνου.

Στις μεγάλες κερδισμένες της συνεδρίασης ήταν και η μετοχή της Trump Media με άλμα άνω του 10%, στο υψηλότερο σημείο της από τον Ιούλιο, ακολουθώντας τα βελτιωμένα προεκλογικά προγνωστικά για τον Τραμπ.

Στον αντίποδα πιέσεις δέχτηκαν οι εταιρείες του real estate, καθώς φαίνεται πως ο ρυθμός μείωσης των επιτοκίων θα είναι αργός, ενώ τα απογοητευτικά αποτελέσματα τριμήνου κόστισαν στις μετοχές της Verizon και της Lockheed Martin.
 

Tags
Back to top button