Στο Pro News Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΕΠΙΣΤΗΜΗ

UNESCO: Ποιoς θα σώσει τους ωκεανούς από τη μόλυνση;

To 70% της επιφάνειας του πλανήτη καλύπτεται από νερό. Υπολογίζεται ότι περισσότερα από 3 δισεκατομμύρια άνθρωποι καλύπτουν τις διατροφικές τους ανάγκες, άμεσα ή έμμεσα, από τους ωκεανούς, οι οποίοι εκτός αυτού εξυπηρετούν το διεθνές εμπόριο και κατακρατούν διοξείδιο του άνθρακα. Για την προστασία τους η Διακυβερνητική Ωκεανογραφική Επιτροπή της UNESCO εξήγγειλε για τα επόμενα δέκα χρόνια τη «Δεκαετία του Ωκεανών». O γγ. του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες δήλωσε σχετικά: «Η πανδημία μάς έδειξε πόσο ευάλωτοι είμαστε, πόσο όλα συνδέονται μεταξύ τους και πόσο εξαρτάται η επιβίωσή μας από έναν υγιή πλανήτη και από καθαρούς ωκεανούς».

Κλιματική Κρίση: Ανησυχούν οι επιστήμονες-Το Ρεύμα του Κόλπου απειλεί να καταρρεύσει

Χωρίς νερό δεν υπάρχει ζωή. Ο ΟΗΕ θέλει να στείλει αυτό ακριβώς το μήνυμα. Για το λόγο αυτό διοργανώνει σε παγκόσμιο επίπεδο, στο πλαίσιο μιας δεκαετίας ερευνών για τους ωκεανούς, πλήθος εκδηλώσεις, εργαστήρια καθώς και φόρα για την ανταλλαγή μεταξύ ειδικών και επιστημόνων.

«Όταν έρχεται φουσκονεριά ανασηκώνει όλες τις βάρκες»

Μια εξ αυτών είναι η Βίκι Φερίνι, από το πανεπιστήμιο Columbia της Νέας Υόρκης, η οποία ειδικεύεται στη μελέτη του πυθμένα των ωκεανών. Στο ερώτημα αν όλες αυτές οι προγραμματισμένες εκδηλώσεις συμβάλλουν στην αποτελεσματικότερη προστασία των ωκεανών απαντά με ένα ξεκάθαρο ναι: «Ένα γνωμικό λέει ότι όταν έρχεται φουσκονεριά ανασηκώνει όλες τις βάρκες. Αυτό ισχύει κυριολεκτικά και μεταφορικά. Οι προσπάθειες λίγων ωφελούν τους πολλούς. Είναι ο σωστός δρόμος για να ανταποκριθείς σε μεγάλες προκλήσεις».

Κλιματική αλλαγή: Σολομοί βράζουν ζωντανοί μέσα στο νερό

Ωκεανοί και θάλασσες είναι ο μεγαλύτερος ζωτικός χώρος στη γη. Επιβαρύνονται ωστόσο καθημερινά από τη μόλυνση και την υπερθέρμανση του πλανήτη. Το πόσο δύσκολο είναι το έργο των επιστημόνων δείχνουν οι σκληρές διαπραγματεύσεις Βρετανών και ΕΕ για την αλιεία στο πλαίσιο του Brexit. Ο νομικός Μπράις Ρούντικ, με ειδικότητα στο διεθνές δίκαιο και σύμβουλος νησιωτικών χωρών στον ΟΗΕ, εξηγεί: «Θα πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι όλα σε αυτό τον πλανήτη λειτουργούν σαν συγκοινωνούντα δοχεία. Δεν μπορεί να μιλάμε μόνο για την αλιεία. Θα πρέπει να επιλυθούν όλα τα προβλήματα που έχουν επιρροή στους ωκεανούς».

Tags
Back to top button