Ευνοούμενη από τις τρέχουσες συγκυρίες και έπειτα από μία σύντομη διπλωματική εκστρατεία, η κυβέρνηση της Άγκυρας κατάφερε να πείσει το Βέλγιο να άρει το εμπάργκο όπλο που βρίσκονταν σε εφαρμογή έναντι της Τουρκίας. Οι Τούρκοι ευελπιστούν πως η εξέλιξη αυτή θα γεννήσει νέες ευκαιρίες για την τουρκική αμυντική βιομηχανία, μιας και οι Βρυξέλλες αναζητούν νέα συστήματα αεράμυνας, ειδικά αντι-drone.
Τουρκικά ΜΜΕ Μιλούν για Διπλωματική Νίκη
Αναλυτικότερα και σύμφωνα με τον τουρκικό τύπο, το Βέλγιο είχε εφαρμόσει κυρώσεις έναντι της τουρκικής αμυντικής βιομηχανίας το 2019. Η κύρια αιτία ήταν η έναρξη της επιχείρησης Operation Peace Spring των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων στην Συρία. Έξι χρόνια μετά η χώρα της βορειοδυτικής Ευρώπης αποφάσισε να άρει την εφαρμογή αυτού του μέτρου.
Σε αυτό το σημείο να σας ενημερώσουμε πως το φετινό καλοκαίρι, οι υπουργοί άμυνας των δύο χωρών είχαν συναντηθεί στο υπόβαθρο της αμυντικής έκθεσης IDEF 2025. Οι δύο αξιωματούχοι είχε ειπωθεί πως είχαν συζητήσει τρόπους για την ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας στον τομέα της άμυνας και της ασφάλειας, ενώ φωτογραφήθηκαν μπροστά από ένα σύστημα ηλεκτρονικού πολέμου τύπου EJDERHA της τουρκικής κατασκευάστριας εταιρείας Aselsan.
Οι Τούρκοι είναι πασιφανές πως επιζητούν να πουλήσουν στις Βρυξέλλες κάποιον από τον νέο, εγχώριο στρατιωτικό τους οπλισμό. Το βελγικό υπουργείο άμυνας έχει εντοπίσει ένα κενό στις δυνατότητες αντι-drone της χώρας και οι πρόσφατες εμφανίσεις UAV αγνώστου τύπου πάνω από την Ευρώπη φαίνεται πως επιταχύνουν την χώρα να προμηθευτεί σύγχρονο εξοπλισμό αντιμετώπισης μη επανδρωμένων αεροχημάτων.
Η Άγκυρα θέλει να εκμεταλλευτεί αυτήν την ευκαιρία. Το πρώτο σκέλος του σχεδίου της, δηλαδή η άρση του βελγικού εμπάργκο, επιτεύχθηκε. Τώρα οι Τούρκοι εκτιμάται πως ετοιμάζουν το δεύτερο σκέλος, το οποίο θα περιλαμβάνει μία ενδιαφέρουσα πρόταση πώλησης στρατιωτικού εξοπλισμού στις βελγικές ένοπλες δυνάμεις.
Μεταξύ των πιθανότερων τουρκικών προτάσεων περιλαμβάνονται συστήματα αεράμυνας μικρού βεληνεκούς, ραντάρ ειδικά για τον εντοπισμό μικρών απειλών (όπως drones), συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου ή ακόμη και αναχαιτιστικά drones, τα οποία είναι ειδικά σχεδιασμένα για την κατάρριψη εχθρικών drones.