Στο Pro News Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΥΓΕΙΑ

Τρώτε πολλές μακαρονάδες; - Δείτε από τι κινδυνεύετε

Επιστήμονες από τη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Χάρβαρντ, κατέληξαν σε πολύ σημαντικά συμπεράσματα για τις επιπτώσεις της υπερβολικής κατανάλωσης υδατάνθρακα στον ανθρώπινο οργανισμό όταν ανέλυσαν τη διατροφή 43.000 γυναικών.

Οι άνθρωποι , που καταναλώνουν πολλούς υδατάνθρακες διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να διαγνωστούν με κατάθλιψη, κατέληξε η μελέτη, καθώς – από το δείγμα των γυναικών που δεν είχαν ιστορικό κατάθλιψης – φάνηκε ότι με την μεγάλη κατανάλωση σε ζυμαρικά, ψωμί, και τηγανιτές πατάτες, αλλά και με την αυξημένη κατανάλωση κρέατος, αύξαναν από 29% έως και 41% τις πιθανότητες να εκδηλώσουν κατάθλιψη μέσα στα επόμενα 12 χρόνια.

Αντίθετα, όσες γυναίκες ακολουθούσαν μεσογειακή διατροφή, πλούσια σε ελαιόλαδο, ψάρια και κρασί, και έπιναν καφέ διέτρεχαν μειωμένο κίνδυνο να εμφανίσουν κάποιο καταθλιπτικό επεισόδιο.

Τί συμβαίνει, όμως, με τους άνδρες; Η έρευνα έγινε μεν σε γυναίκες, αλλά τα ευρήματά της ισχύουν και για το αντίθετο φύλο, λένε οι ερευνητές. Καθώς αντίστοιχη μελέτη που είχε προηγηθεί ανάμεσα σε 2.000 είχε δείξει αντίστοιχα αποτελέσματα.

Η μελέτη, που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Brain, Behavior and Immunity» και αναδημοσιεύει το invitromagazine, έδειξε επίσης ότι οι γυναίκες με κατάθλιψη είχαν αυξημένους δείκτες φλεγμονής στο αίμα – ένα εύρημα το οποίο δεν είναι σαφές εάν και πως σχετίζεται με την κατάθλιψη.

Ο δρ Μισέλ Λούκας, από το Τμήμα Διατροφής του Χάρβαρντ, υποστηρίζει ότι ολοένα περισσότερα επιστημονικά στοιχεία υποδηλώνουν ότι η διατροφή επηρεάζει τόσο την φλεγμονή όσο και τον κίνδυνο κατάθλιψης, ενώ αντίθετα το κρασί, το ελαιόλαδο, ο καφές, τα καρότα, οι γλυκοπατάτες και τα πράσινα λαχανικά φάνηκε ότι έχουν αντιφλεφμονώδη και αντικαταθλιπτική δράση.

Η διασύνδεση των υδατανθράκων και κατάθλιψης προκάλεσε έκπληξη στους επιστήμονες, διότι οι υδατάνθρακες αποτελούν σύνηθες συστατικό των… παραδοσιακών «τροφίμων της παρηγοριάς», στα οποία συμπεριλαμβάνονται οι μακαρονάδες, τα γλυκά και γενικώς τα παχυντικά και πλούσια σε λιπαρά τρόφιμα. Ομως, τελικά φάνηκε ότι όταν θέλουμε να αισθανθούμε καλύτερα, υποσυνείδητα στρεφόμαστε σε λάθος φαγητά.

Tags
Back to top button