Το θέμα των πολεμικών αεροσκαφών F-35 είναι στο τραπέζι για τους Τούρκους που κάνουν κυβίστηση διαρκείας λόγω της πιστοποιημένης παντοδυναμίας της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας,δείχνοντας για μια φορά ακόμη το άγχος των Τούρκων και την άσχημη πορεία των ρωσο-τουρκικών σχέσεων.
Ο ίδιος αναφέρει, σύμφωνα με τουρκική εφημερίδα, ότι “μακροπρόθεσμα αυτό θα συμβεί με την ταυτόχρονη αγορά του αμερικανικού πυραυλικού συστήματος PATRIOT από την Τουρκία".
Ο καθηγητής του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου METU και Πρόεδρος του Ινστιτούτου Εξωτερικής Πολιτικής Χουσεΐν Μπαγτζί μίλησε στο CNN Greece για το τουρκικό πρόγραμμα F-16 καθώς και για τις επερχόμενες αμερικανικές εκλογές.
«Τα πολιτικά εμπόδια για την αγορά αμερικανικών πολεμικών αεροσκαφών έχουν ξεπεραστεί», δηλώνει ο ίδιος και τονίζει ότι «οι αμερικανοτουρκικές σχέσεις θα βελτιωθούν αν έρθει στην εξουσία ο Ντόναλντ Τραμπ».
Ο Χουσεΐν Μπαγτζί, καθηγητής Διεθνών Σχέσεων και πολιτικός σχολιαστής στα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, αναφέρθηκε επίσης στο πώς η Τουρκία θα προσπαθήσει να επανέλθει στο πρόγραμμα των F-35 και είπε: «Το θέμα των υπερσύγχρονων πολεμικών αεροσκαφών είναι στο τραπέζι. Μακροπρόθεσμα, αυτό θα συμβεί με την ταυτόχρονη αγορά του αμερικανικού πυραυλικού συστήματος PATRIOT από την Τουρκία».
Οι κινήσεις της Άγκυρας με στόχο τα F-35
Μετά την εφαρμογή των κυρώσεων CAATSA στην Τουρκία, ξεκίνησε μια συζήτηση για το αν ήταν δυνατή η επανένταξη στο πρόγραμμα.
Το θέμα έθιξε η Βικτόρια Νούλαντ σε συνέντευξή της στο τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN Turk, δηλώνοντας ότι εάν η Άγκυρα εγκαταλείψει τα αντιαεροπορικά συστήματα που προμηθεύεται από τη Ρωσία, θα δημιουργηθούν προϋποθέσεις για να επιστρέψει στο αεροσκάφος της.
Ο Χουσεΐν Μπαγτζί τόνισε ότι, «η Τουρκία θα συμμετάσχει στο πρόγραμμα F-35 για την ενίσχυση του ΝΑΤΟ μακροπρόθεσμα. Θα διεξαχθούν διαπραγματεύσεις μεταξύ τουρκικής και αμερικανικής πλευράς. Το θέμα των S-400 είναι πολύ σημαντικό και η Τουρκία έχει υποσχεθεί να μην αναπτύξει τους πυραύλους.
Η Τουρκία πιθανότατα θα λάβει το πυραυλικό σύστημα αεράμυνας PATRIOT και οι σχέσεις με τις ΗΠΑ θα βελτιωθούν πολύ», τονίζει ο ίδιος.
Η ικανοποίηση της Άγκυρας από τα τουρκικά F-16V
Όταν ρωτήθηκε πώς θα αντιδρούσε το Κογκρέσο στην Άγκυρα, ο ίδιος είπε ότι, «η τουρκική κυβέρνηση είναι πολύ χαρούμενη που το αμερικανικό Κογκρέσο αποφάσισε να μην πει ΟΧΙ στην Τουρκία. Αυτό σημαίνει ότι η τουρκική αεράμυνα είναι ασφαλής.
Θα δούμε πώς θα αναπτυχθεί η συμμαχία του ΝΑΤΟ τα επόμενα τέσσερα χρόνια με τον Ντόναλντ Τραμπ να επανέρχεται στην εξουσία».
Ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Εξωτερικής Πολιτικής της Άγκυρας Χουσεΐν Μπαγτζί δηλώνει ότι το κλίμα στις σχέσεις ΗΠΑ-Τουρκίας έχει βελτιωθεί σχετικά με την έγκριση της πώλησης των F-16 από τις ΗΠΑ, αλλά εξακολουθούν να υπάρχουν διαφωνίες σε ορισμένα θέματα.
Ο Μπαγτζί τόνισε ότι «μπήκαμε στην ανοιξιάτικη περίοδο στις αμερικανοτουρκικές σχέσεις! Ωστόσο, υπάρχουν πολλές διαφορές μεταξύ μας σχετικά με τη Βόρεια Συρία και τις οργανώσεις PKK και YPG.
Οι Αμερικανοί συνεχίζουν να πιστεύουν ότι το ISIS αποτελεί απειλή και πολεμούν μαζί με τις δυνάμεις του PKK και του YPG κατά του ISIS.
Για την τουρκική πλευρά, η διασυνοριακή τρομοκρατία θα συνεχιστεί και ο τουρκικός στρατός θα αντιδρά μέχρι στιγμής σε κάθε επίθεση έξω από τα σύνορα με αεροπορικές επιδρομές.
Επί του παρόντος, το μεγαλύτερο πλεονέκτημα της τουρκικής πλευράς είναι ότι τόσο η στρατιωτική όσο και η πολιτική βούληση για την καταπολέμηση της διασυνοριακής τρομοκρατίας είναι πολύ ισχυρή.
Το ίδιο ισχύει και για τον τουρκικό λαό που υποστηρίζει τον στρατό».
Ο Χουσεΐν Μπαγτζί επεσήμανε ότι «το μεγαλύτερο πρόβλημα στις σχέσεις ΝΑΤΟ-Τουρκίας αυτή τη στιγμή είναι η μετανάστευση» και πρόσθεσε ότι «αυτό είναι ένα πρόβλημα που αφορά την Τουρκία και την Ελλάδα και η Τουρκία θα παρέχει ασφάλεια στο ΝΑΤΟ χτίζοντας ένα «τείχος» για την καταπολέμηση των παράτυπων μετανάστευση στην Ευρώπη».
Δεν το λένε αλλά το πράττουν οι Τούρκοι, μπλοκάροντας με δικαιολογίες κάθε επαφή με την Ρωσία, για να μπουν εκ νέου στα προγράμματα τόσο των F-35, όσο και των PATRIOT εν αναμονή εκλογής του Τραμπ όμως, ενώ χθες υπέγραψαν συμφωνία με την ΕΕ για αγορά αντιαεροπορικών συστημάτων.
Η σχέση Μόσχας και Άγκυρας περνά από τις ΗΠΑ και κατά τα φαινόμενα οι Τούρκοι φαίνονται “ζεστοί” με μια παρουσία του Τραμπ στην εξουσία αναμένοντας ανταλλάγματα τις ΗΠΑ, και αυτό δεν είναι καλό για τον ελληνισμό.
Την ίδια περίοδο η Άγκυρα προσπαθεί να εξομαλύνει τις σχέσεις της με την Αίγυπτο και άλλες χώρες πλην του Ισραήλ, για να κυριαρχήσει στην Ανατολική Μεσόγειο.
Ο κύριος στόχος όμως των Νεο-Οθωμανών είναι και παραμένει ο ελληνισμός σε Αιγαίο , Κύπρο και Ανατολική Μεσόγειο, και για αυτό οφείλουμε να είμαστε στρατιωτικά πανέτοιμοι χωρίς να αναμένουν καμία έξωθεν βοήθεια από κανέναν, ο οποίος φυσικά δεν πρόκειται να πολεμήσει για λογαριασμό μας.