Στο Pro News Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
Άμυνα & Ασφάλεια

Τούρκος αναλυτής : «Η Ελλάδα γίνεται ισχυρότερη με τις συμμαχίες που αναπτύσσει - Να τα βρούμε»

Με άρθρο του στην τουρκική εφημερίδα Karar ο μετριοπαθής αναλυτής, και καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο Πανεπιστήμιο Kültür της Κωνσταντινούπολης, Μενσούρ Αγκούν ζητάει να προχωρήσουν Ελλάδα και Τουρκία σε μια νέα εποχή στις μεταξύ τους σχέσεις αλλά ο Ερντογάν δεν τον ακούει και βάζει τις μπουλντόζες στην Αμμόχωστο.

Ο Αγκούν υποστηρίζει πως έως πρότινος η Τουρκία επιχειρούσε να φρενάρει τις ελληνικές διεκδικήσεις -σύμφωνα με τον ίδιο- στο Αιγαίο Πέλαγος, με την στρατιωτική της υπεροχή και την απειλή χρήσης βίας. Ωστόσο αυτά φαίνεται να μην αρκούν πλέον, μετά τις συμμαχίες και τις συνεργασίες που έχει αναπτύξει η χώρα μας στην ευρύτερη περιοχή.

«Η Τουρκία επένδυσε στη στρατιωτική τεχνολογία, καταφεύγοντας στην απειλή χρήσης βίας, ειδικά στην περίπτωση του Αιγαίου.  Από την άλλη πλευρά η Ελλάδα, προχώρησε και έδωσε προτεραιότητα στην εμβάθυνση της συνεργασίας της και στη δημιουργία νέων συμμαχιών.

Ως μέλος της Ε.Ε. ανέπτυξε συνεργασίες με πολιτικό και οικονομικό βάρος αρχικά με την Αίγυπτο, το Ισραήλ και την Κύπρο και πλέον προχωράει σε ειδική σχέση με τη Γαλλία και τις ΗΠΑ» γράφει ο Αγκούν, αναφέροντας την πρόσφατη υπογραφή του ελληνογαλλικού συμφώνου με τη ρήτρα για αμοιβαία συνδρομή, τους νέους εξοπλισμούς, αλλά και την επικείμενη ανανέωση της αμυντικής συμφωνίας με τις ΗΠΑ.

«Μ’ αυτή τη συμφωνία, οι ΗΠΑ θα ενισχύσουν τη στρατιωτική τους παρουσία στην Αλεξανδρούπολη και την Κρήτη, ενώ η Ελλάδα θα νιώσει πιο ασφαλής απέναντι στην τουρκική απειλή. Πλέον για την Τουρκία, η εποχή των απειλών χρήσης βίας τελειώνει. Το πιο σημαντικό είναι πως η Ελλάδα θ’ αντικαταστήσει την Τουρκία γεωπολιτικά για τις ΗΠΑ» σημειώνει ο Τούρκος αναλυτής, καταλήγοντας στο συμπέρασμα πως: «Είτε μας αρέσει, είτε όχι η Ελλάδα έγινε ισχυρότερη με τις συμμαχίες που έχει αναπτύξει κατά της Τουρκίας ή καλύτερα κατάφερε και εξουδετέρωσε σε μεγάλο βαθμό το σημαντικότερο τουρκικό χαρτί, που ήταν στρατιωτικής της ισχύ».

O Αγκούν μιλάει για μία σειρά από λάθη, μ’ έμμεσες βολές κατά της πολιτικής που εφάρμοσε τα τελευταία χρόνια η κυβέρνηση Ερντογάν, ζητώντας ν’ αναθεωρηθούν και να υπάρξει ένας ειλικρινής απολογισμός, που θα βοηθήσει την επίλυση των πολλών προβλημάτων που αντιμετωπίζει η χώρα κυρίως σε εξωτερικά ζητήματα. «Η εξομάλυνση των σχέσεων μας με την Αρμενία, την Αίγυπτο, το Ισραήλ, ακόμη και με τη Συρία θα μας βοηθήσει» λέει.

Όσον αφορά τις σχέσεις με την Ελλάδα, ο Αγκούν ζητάει να ληφθούν πρωτοβουλίες από την Άγκυρα προς την επίλυση προβλημάτων που αφορούν την Κύπρο, την Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο ξεπερνώντας τη σημερινή στασιμότητα. Ως πρώτο βήμα μάλιστα από πλευρά της Άγκυρας, προτείνει το άνοιγμα της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, τη διασφάλιση κράτους Δικαίου και τη συμμόρφωση με τις αποφάσεις του ΕΔΔΑ.

Ο Μενσούρ Ακγκούν είναι από τους λίγους ακαδημαϊκούς και αρθρογράφους στην Τουρκία, ακτιβιστής της κοινωνίας των πολιτών παράλληλα, που διατυπώνει δημόσια και χωρίς φόβο απόψεις και θέσεις, μη διστάζοντας ν’ ασκήσει κριτική στα κακώς κείμενα της κυβέρνησης Ερντογάν.
 

Tags
Back to top button