Στο Pro News Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΥΓΕΙΑ

To Υπουργείο Υγείας σβήνει τα ανενεργά ΑΜΚΑ και βάζει καινούργιους «κόφτες» στα φάρμακα

Ένα διπλό μέτρο θέτει σε εφαρμογή το Υπουργείο Υγείας με εκκαθάριση των ΑΜΚΑ από τον Αύγουστο και νέους «κόφτες» στα φάρμακα.

Το Υπουργείο Υγείας με αυτή τη διπλή στρατηγική, δηλαδή το «ξεσκαρτάρισμα» των ανενεργών ΑΜΚΑ και την αυστηρή επιτήρηση της φαρμακευτικής κατανάλωσης μέσω νέων ψηφιακών εργαλείων, στοχεύει στην εξοικονόμηση πόρων για το Εθνικό Σύστημα Υγείας (ΕΣΥ).

Αναφορικά με την εκκαθάριση της λίστας των ΑΜΚΑ από τον Αύγουστο, ο Υπουργός, Άδωνις Γεωργιάδης δηλώνει πως θα βάλει τέλος στα «φαντάσματα» του συστήματος.

Πρόκειται για ΑΜΚΑ που παραμένουν ενεργά, παρότι οι κάτοχοί τους δεν κατοικούν πλέον στην Ελλάδα – ούτε έχουν ουσιαστική σχέση με τη χώρα. Παρ’ όλα αυτά, επανεμφανίζονται περιοδικά για να κάνουν χρήση της δωρεάν ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης.

Η διαγραφή αυτών των «ανενεργών» ΑΜΚΑ από τα μητρώα σημαίνει πρακτικά αποκλεισμό από τη δωρεάν πρόσβαση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, κάτι που ο Υπουργός Υγείας θεωρεί αναγκαίο για τον εξορθολογισμό των δαπανών.

Όπως δήλωσε ο ίδιος ο κ. Γεωργιάδης από το βήμα του συνεδρίου του Economist:

«Ετοιμαζόμαστε να διαγράψουμε όλα τα ΑΜΚΑ που είναι ανενεργά, που σημαίνει ότι από τον Αύγουστο όλοι όσοι δεν έχουν πραγματική σχέση με τη χώρα δεν θα μπορούν να χρησιμοποιούν το ΕΣΥ», και πρόσθεσε:

«Δεν γίνεται κάποιος που δεν ζει στην Ελλάδα, που δεν πληρώνει στην Ελλάδα, να κάνει χρήση της δημόσιας υγείας επειδή κάποτε είχε ένα ΑΜΚΑ. Τελειώνουμε με αυτό».

Το ερώτημα, ωστόσο, είναι αν το μέτρο θα εφαρμοστεί δίκαια, ή αν θα ανοίξει μια νέα περίοδος γραφειοκρατικής ταλαιπωρίας για υπερήλικες Έλληνες της διασποράς ή μετανάστες που βρίσκονται στα όρια της νομιμότητας.

Αξίζει, πάντως, να σημειωθεί ότι η εκκαθάριση του Μητρώου ΑΜΚΑ συνδέεται άμεσα και με την ψηφιακή διαχείριση της περίθαλψης, καθώς η καθαρότητα του μητρώου είναι προϋπόθεση για την επόμενη φάση ψηφιακής πολιτικής του Υπουργείου Υγείας.

Νέοι αλγόριθμοι και «κόφτες» στις συνταγές

Στο άλλο μέτωπο, αυτό της φαρμακευτικής δαπάνης, ο Υπουργός Υγείας, ανακοίνωσε πως τίθεται σε εφαρμογή ένας νέος αλγόριθμος στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση.

Ένας «έξυπνος κόφτης» που θα απορρίπτει αυτομάτως φάρμακα τα οποία δεν συνάδουν με την υπόλοιπη φαρμακευτική αγωγή του ασθενούς.

Στην πράξη, το σύστημα θα διασταυρώνει το SPC (περιληπτικό χαρακτηριστικό προϊόντος) με το ICD-10 (διάγνωση), και θα αποτρέπει αλληλοσυγκρουόμενες ή περιττές συνταγές.

Το «έξυπνο σύστημα», σύμφωνα με τον Υπουργό Υγείας, μπορεί να αποφέρει εξοικονόμηση έως και 300 εκατομμυρίων ευρώ ετησίως, καθώς θα εντοπίζει και θα αποτρέπει την άσκοπη ή επικίνδυνη συνταγογράφηση.

Παράλληλα, έχει ήδη δοθεί εντολή στον ΕΟΠΥΥ για ενίσχυση των ελέγχων, τόσο μέσω ανάλυσης πρότυπων συνταγογράφησης όσο και με «ad hoc» παρεμβάσεις σε περιπτώσεις καταχρήσεων.

Οι «έξυπνοι έλεγχοι» δεν περιορίζονται στους γιατρούς: επεκτείνονται και στους φαρμακοποιούς, και στα νοσοκομεία και στα ιδιωτικά διαγνωστικά.

Tags
Back to top button