Στο Pro News Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
Κόσμος

Το πρότζεκτ της Ουάσινγκτον για την Ελλάδα και άλλες πέντε χώρες

Έξι χώρες μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα φέρονται, σύμφωνα με δημοσίευμα του , να συμμετέχουν σε ένα αμερικανικό πρότζεκτ, το οποίο έχει σκοπό να προσφέρει μετρητά σε χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, προκειμένου να αγοράζουν αμερικανικό οπλισμό και να εγκαταλείπουν ή να απορρίπτουν όπλα που κατασκευάζονται στη Ρωσία και στην Κίνα.

Σύμφωνα με το συγκεκριμένο δημοσίευμα, που επικαλείται το sputniknews, πρόκειται για το πρόγραμμα «European Recapitalisation Incentive Programme» του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, την εφαρμογή του οποίου μάλιστα οι ΗΠΑ σχεδιάζουν να επεκτείνουν και σε άλλες χώρες.

Το δημοσίευμα επικαλείται αξιωματούχο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ που δεν κατονομάζεται και οποίος φέρεται να δηλώνει ότι η Ουάσινγκτον θέλει να εφαρμόσει το συγκεκριμένο πρόγραμμα σε παγκόσμια κλίμακα και να βοηθήσει του εταίρους των ΗΠΑ να «αποχωρήσουν ή να μείνουν μακριά από ρωσικό ή κινεζικό (σ.σ. στρατιωτικό) εξοπλισμό».

Εικάζεται ότι πρόκειται για χώρες της Κεντρικής Ασίας, της Νοτιοανατολικής Ασίας και της Αφρικής.

Επίσης, σύμφωνα με την εν λόγω πηγή, το πρόγραμμα αναγκάζει τις χώρες να απορρίπτουν τα ρωσικά και κινεζικά όπλα, να δεσμεύονται ότι δεν θα προχωρήσουν στην αγορά νέων όπλων και να προορίζουν μέρος των κεφαλαίων τους για την αγορά αμερικανικών όπλων.

Εάν κάποια χώρα συνεχίζει να αγοράζει εξαρτήματα ελικοπτέρων σοβιετικής εποχής και οχημάτων πεζικού, σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα, κινδυνεύει να βρεθεί αντιμέτωπη με αμερικανικές κυρώσεις.

Στόχος είναι να «δοθούν τα κίνητρα σε εταίρους και συμμάχους, προκειμένου να βάλουν τα δικά τους κεφάλαια για να εκσυγχρονίσουν τον στρατό τους και να αφαιρέσουν τον εξοπλισμό ρωσικής κληρονομιάς», αναφέρει μεταξύ άλλων ο αξιωματούχος, τον οποίο επικαλείται το δημοσίευμα.

Όπως διευκρινίζει ακόμη ο συγκεκριμένος αξιωματούχος, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ δεν χρησιμοποιεί τα χρήματα των Αμερικανών φορολογουμένων για τις ανάγκες του προγράμματος.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα που αποκαλύφθηκε το 2018, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ έχει ήδη δεσμευτεί να διανείμει περίπου 190 εκατ. δολ. για την εφαρμογή του πρότζεκτ σε πέντε ακόμη χώρες, πέρα από την Ελλάδα: Αλβανία, Βοσνία, Κροατία, Βόρεια Μακεδονία και Σλοβακία.

Συγκεκριμένα, μέσα στα επόμενα έτη, οι παραπάνω χώρες αναμένεται να δρομολογήσουν την αγορά αμερικανικών ελικοπτέρων και οχημάτων πεζικού.

Tags
Back to top button