Πρόκειται για ένα Κουκάλογο (ή Ασπροπάρης) της ηπείρου, ένα είδος μικρού γύπα που βρίσκεται υπό εξαφάνιση. Γι’ αυτό και η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία έβαλε έναν δορυφορικό πομπό στον «Αώο», έναν ενήλικο Ασπροπάρη, τον Απρίλιο του 2015.
Κάθε χρόνο ο Αώος διανύει απόσταση 6.000 χιλιομέτρων φεύγοντας από την Αφρική και βρίσκοντας καταφύγιό του στην Κόνιτσα. Από εκεί πήρε και το όνομά του, από το ποτάμι που περνάει από την πόλη της Ηπείρου.
Κάθε φθινόπωρο ξεκινάει το ταξίδι του για το Τσαντ της Αφρικής αλλά την άνοιξη επιστρέφει στην Ελλάδα και την Ήπειρο. Ο δορυφορικός πομπός καταγράφει ολόκληρη τη διαδρομή το. Από την Αφρική παίρνει πορεία προς τη Μέση Ανατολή και από εκεί κινείται προς τα Βαλκάνια, με τελικό προορισμό την Κόνιτσα. Η ακρίβεια του ταξιδιού του εκπλήσσει κάθε χρόνο τους ειδικούς, ειδικά όταν διανύει τόσα χιλιάδες χιλιόμετρα. Το ταξίδι του διαρκεί περίπου 40 ημέρες, κατά τη διάρκεια των οποίον ο Αώος περνάει συνολικά πάνω από 8 χώρες. Τσαντ, Λιβύη, Αίγυπτο, Ισραήλ, Ιορδανία, Συρία, Τουρκία και Ελλάδα.
Τα τελευταία χρόνια η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία υλοποιεί αρκετές δράσεις τα τελευταία χρόνια για την προστασία του Ασπροπάρη, στις περιοχές αναπαραγωγής του σε όλη τη χώρα και κυρίως στην Ήπειρο.
Το 2016 στην Κόνιτσα τοποθετήθηκε και μια ταΐστρα, στο πλαίσιο του προγράμματος LIFE για τον Ασπροπάρη, με σκοπό ο «Αώος» και το ταίρι του, αλλά και άλλη περαστικοί Ασπροπάρηδες να έχουν πρόσβαση σε ασφαλή τροφή κατά τη διάρκεια της αναπαραγωγικής ή της μεταναστευτικής περιόδου.