Στο Pro News Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
Travel

Το «Πέτρινο Καράβι» της Ελλάδας ή αλλιώς «Γιβραλτάρ της ανατολής»

Η Ελλάδα φημίζεται για τα υπέροχα μέρη της και ένα από αυτά είναι σίγουρα το «Πέτρινο Καράβι» όπως το αποκαλούσε ο Γιάννης Ρίτσος.

Ο λόγος για την Μονεμβασιά και την εκπληκτική καστροπολιτεία της. Ένα μέρος που όλες τις εποχές του χρόνου εντυπωσιάζει τον επισκέπτη αλλά και όσους έχουν την ευκαιρία να το θαυμάσουν ακόμη και από φωτογραφίες μέχρι να το επισκεφθούν. Αυτή την όμορφη γωνιά της Ελλάδας που κάποτε ήταν γνωστή στους Φράγκους ως Μαλβαζία. Μια ξεχωριστή γωνιά σαν παραμύθι στον νομό Λακωνίας.

Το όνομα Μονεμβασιά είναι σύνθετη λέξη. Και αν θες να μάθεις την ετυμολογική της προέλευση, αυτή προέρχεται από τις δύο ελληνικές λέξεις Μόνη και Έμβασις. Περπατώντας στην περιοχή θα δεις ότι πολλοί δρόμοι είναι στενοί και δεν μπορεί να περάσει αυτοκίνητο. Εκτός από Μονεμβασιά θα ακούσεις να την αποκαλούν και «Γιβραλτάρ της ανατολής». Δεν είναι δύσκολο να καταλάβεις το λόγο μιας και τυχαίνει να είναι σε σμίκρυνση πανομοιότυπη με τον βράχο του Γιβραλτάρ.

Ο ποιητής Γιάννης Ρίτσος καταγόταν από τη Μονεμβασιά, όπου και βρίσκεται σήμερα ο τάφος του. Παρατηρώντας την Μονεμβασιά από ψηλά, παρατηρείς ότι πρόκειται για ένα πραγματικά τεράστιο βυζαντινό φρούριο πάνω σε ένα βράχο. Ο βράχος αυτός έχει τη δική του ιστορία καθώς αποσχίστηκε από την ξηρά ύστερα από ένα φοβερό σεισμό πριν εκατοντάδες χρόνια. Ωστόσο έμεινε κάτι. Και αυτό δεν είναι άλλο από την μικρή μικρή νησίδα μήκους 400 μέτρων η οποία ενώνει το βράχο με την παλιά πόλη της Λακωνίας. Γι’ αυτό και ο Ρίτσος είχε αποκαλέσει τη Μονεμβάσια «πλοίο από πέτρα» ή αλλιώς Το «Πέτρινο Καράβι» της Ελλάδας.

Tags
Back to top button