Στο Pro News Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
Οικονομια

Το νέο σχέδιο χρυσού της Κίνας αποτελεί δίκοπο μαχαίρι για το Τατζικιστάν

Ένα νέο έργο χρυσού που χρηματοδοτείται μέσω επενδύσεων από την Κίνα θα μπορούσε να βοηθήσει το Τατζικιστάν να ανακουφίσει ορισμένα από τα οικονομικά του προβλήματα.

Ωστόσο, οι επενδύσεις από την Κίνα δεν είναι χωρίς όρους, ιδίως αν ληφθεί υπόψη ότι το Τατζικιστάν είναι ήδη βαθιά χρεωμένο στο Πεκίνο. 

Ο πρόεδρος του Τατζικιστάν ταξίδεψε στη βόρεια περιοχή Sughd στις 14 Απριλίου για να επιβλέψει τα εγκαίνια ενός νέου εργοστασίου επεξεργασίας χρυσού που κατασκευάστηκε από κινέζο επενδυτή με κόστος περίπου 136 εκατ. δολάρια.

Η επιχείρηση, Talco Gold, θα παράγει έως και 2,2 τόνους χρυσού και 21.000 τόνους αντιμονίου ετησίως, σύμφωνα με κυβερνητικούς αξιωματούχους.

Η Κίνα είναι μακράν η κύρια πηγή άμεσων ξένων επενδύσεων του Τατζικιστάν. Το 2021, επιχειρήσεις από την Κίνα επένδυσαν περισσότερα από 211 εκατομμύρια δολάρια στο Τατζικιστάν, ποσό που αντιπροσωπεύει σχεδόν το 62% του συνολικού αριθμού των άμεσων ξένων επενδύσεων. Τα κεφάλαια αυτά κατευθύνθηκαν κυρίως στην εξόρυξη και επεξεργασία μεταλλευμάτων μολύβδου, ψευδαργύρου και κασσίτερου, καθώς και στην εξόρυξη πολύτιμων και ημιπολύτιμων λίθων και μετάλλων.

Η Talco Gold είναι μια κοινοπραξία μεταξύ της Talco Aluminum Company, μιας εταιρείας με έδρα την Tursunzoda που λέγεται ότι ανήκει στον Hasan Asadullozoda, κουνιάδο του προέδρου Emomali Rahmon, και της κινεζικής Tibet Huayu Mining. 

Η εταιρεία έχει υποσχεθεί ότι θα προσφέρει θέσεις εργασίας σε 1.500 άτομα, οι περισσότεροι από τους οποίους είναι υπήκοοι Τατζικιστάν. Η προοπτική αυτή έρχεται σε μια τυχαία στιγμή, καθώς το Τατζικιστάν αντιμετωπίζει την προοπτική μιας νέας οικονομικής κρίσης που επισπεύδεται από τις διεθνείς κυρώσεις κατά της Ρωσίας, όπου εκατοντάδες χιλιάδες Τατζίκοι ταξιδεύουν ετησίως για εποχιακή εργασία.

Οι εργασίες για την κατασκευή της μονάδας επεξεργασίας στην περιοχή Sughd, η οποία θα εργάζεται με υλικό που εξορύσσεται στα κοντινά κοιτάσματα Chulboi, Konchoch και Shakhkon, είχαν ξεκινήσει πριν από τέσσερα χρόνια, αλλά καθυστέρησαν λόγω της εμφάνισης της πανδημίας του κορονοϊού.

Ταιβάν: Για γέλια και για κλάματα - "Εισέβαλε η Κίνα στην Ταϊπέι", μετέδωσε τοπικό τηλεοπτικό δίκτυο

Η Talco είναι φαινομενικά μια επιχείρηση αλουμινίου, αλλά άρχισε να διακλαδίζεται το 2015 ως αποτέλεσμα ενός κρατικού προγράμματος που σχεδιάστηκε για να στηρίξει την εταιρεία. Στο πλαίσιο αυτού του προγράμματος, η κυβέρνηση παρέδωσε στην εταιρεία μια 25ετή παραχώρηση των κοιτασμάτων χρυσού και αργύρου Konchoch.

Οι κινεζικές επενδύσεις φθάνουν πάντοτε με πολλούς όρους - και όχι μόνο επειδή το Τατζικιστάν είναι βαθιά χρεωμένο στο Πεκίνο. Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, το χρέος του Τατζικιστάν προς την Κίνα την 1η Ιανουαρίου ανερχόταν σε 1,1 δισεκατομμύριο δολάρια, το οποίο είναι σχεδόν ακριβώς το ένα τρίτο του συνολικού εξωτερικού χρέους της χώρας.

"Η Κίνα δίνει χρήματα ως δάνειο στο Τατζικιστάν για συγκεκριμένα έργα και συχνά το κοινοβούλιο εγκρίνει φορολογικές απαλλαγές κατά τη διάρκεια της περιόδου κατασκευής", δήλωσε ένας αναλυτής στο Eurasianet υπό τον όρο της ανωνυμίας, καθώς η κριτική στην κυβέρνηση μπορεί να επισύρει αντίποινα.

"Ο οικοδομικός εξοπλισμός εισάγεται από την Κίνα, Κινέζοι εργάτες ασχολούνται με την οικοδόμηση. Ως αποτέλεσμα, όλα τα χρήματα επιστρέφουν στην Κίνα και το Τατζικιστάν παραμένει φορτωμένο με το χρέος".

Ορισμένοι οικονομικοί εμπειρογνώμονες αμφιβάλλουν για το κατά πόσον η στρατηγική της Κίνας για το χρέος του Τατζικιστάν αποφέρει επαρκείς ανταμοιβές.

Tags
Back to top button