Στο Pro News Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Το νέο δόγμα Βορίδη για το Μεταναστευτικό: «Αποτροπή, απελάσεις και αυστηρές μετακλήσεις»

Σκληρότερες διατάξεις για τους μετανάστες θα εισηγηθεί ο Μάκης Βορίδης στο επόµενο Υπουργικό Συµβούλιο, δηλαδή στο τέλος Μαΐου, όπως προαναγγέλλει ο ίδιος, επιχειρώντας να θρέψει τα ακροδεξιά ακροατήρια και σηματοδοτώντας τη δεξιότερη στροφή της κυβέρνησης στο θέμα.

Ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, σε συνέντευξή του στα Παραπολιτικά, αποκαλύπτει επίσης ότι θα υπάρξει σύντομα νομοθετική ρύθμιση για τις μετακλήσεις ξένων εργατών, µε αυστηρά κριτήρια.

Σκληρότερα μέτρα για τους μετανάστες – Έμφαση στις επιστροφές

Ο κ. Βορίδης αναφέρει ότι «το ζήτημα των επιστροφών είναι σήμερα στο επίκεντρο της ευρωπαϊκής συζήτησης και η Ελλάδα πρωταγωνιστεί στη διαμόρφωση αυτής της πολιτικής. Είναι γεγονός ότι μπαίνουμε σε μια νέα φάση». Προαναγγέλλει ότι στο επόμενο υπουργικό συμβούλιο «θα φέρω διατάξεις αυστηροποίησης του νόμου για τις επιστροφές. ∆ιαθέτουµε ένα λειτουργικό σύστηµα ασύλου, αλλά, όταν απορρίπτεται το σχετικό αίτημα, ο αιτών παραµένει παράνοµα στη χώρα. Είναι αναγκαίο λοιπόν να υπάρξει ένας αποτελεσματικός µηχανισµός αποµάκρυνσης».

Σύμφωνα με τον ίδιο, «δεν υπάρχει καμία ενημέρωση για αποχώρηση της Frontex από την Ελλάδα. Αντιθέτως, η επίσηµη πληροφόρηση που έχουµε είναι ότι δεν εκκρεµεί τίποτα εις βάρος της χώρας µας και ότι δεν υπάρχει καµία πρόθεση αποχώρησης από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Οφείλουµε να υπενθυµίζουµε διαρκώς ότι τα ελληνικά σύνορα είναι και ευρωπαϊκά σύνορα. Το Λιµενικό Σώµα αποδεικνύει καθηµερινά, υπό εξαιρετικά απαιτητικές και αντίξοες συνθήκες, την αφοσίωσή του σε αυτή την αποστολή. Η µεταναστευτική πίεση είναι υπαρκτή και τα ζητήµατα που ανακύπτουν πρέπει να αντιµετωπίζονται µε σοβαρότητα και πλήρη επίγνωση του ρόλου µας στην Ευρώπη».

Αυστηρά κριτήρια στις μετακλήσεις ξένων εργατών

Ο κ. Βορίδης προαναγγέλλει ότι «στο επόµενο διάστηµα θα υπάρξει νοµοθετική ρύθµιση, που θα µας επιτρέπει να καλύπτουµε µε αυστηρά και ορθολογικά κριτήρια τις ανάγκες της χώρας για εργατικά χέρια. Στόχος µας είναι, αφενός, η νόµιµη µετανάστευση να συνεισφέρει στην οικονοµική ανάπτυξη, αφετέρου να αποφευχθεί ο κίνδυνος της κατάχρησης για άλλες κατηγορίες µεταναστών».

Γερμανικό δικαστήριο θέλει να στείλει στρατιές μεταναστών στην Ελλάδα

Για Τουρκία

Ο κ. Βορίδης υποστηρίζει επίσης ότι «το πλαίσιο διαλόγου που έθεσαν Ελλάδα – Τουρκία το 2023 ήταν πολύ κρίσιµο για την επίτευξη προόδου στη διαχείριση του Μεταναστευτικού» και προσθέτει ότι η συνεργασία µεταξύ της τουρκικής Ακτοφυλακής και του ελληνικού Λιµενικού είναι « σε γενικές γραμμές καλή και αυτός είναι ο ένας από τους λόγους για τους οποίους οι ροές από την Τουρκία είναι σχετικά περιορισµένες».

Προσθέτει δε ότι «αυτό το οποίο, αντιθέτως, δεν λειτουργεί είναι η συµφωνία επανεισδοχής, η οποία υπαγορεύει ότι η Τουρκία, και µε δεδοµένο ότι είναι ασφαλής χώρα, θα πρέπει να δέχεται πίσω τους µετανάστες που εισήλθαν παράνοµα από αυτήν στην Ελλάδα και την Ευρώπη, αφού κρίθηκε ότι δεν χρήζουν προστασίας. Οµως δεν το κάνει. Η Ελλάδα δεν κάνει καμία απολύτως έκπτωση στην ανάγκη ελέγχου των µεταναστευτικών ροών και προστασίας των συνόρων της. Στο πλαίσιο αυτό, η έκδοση της νέας ΚΥΑ, που επανατοποθετεί την Τουρκία στον κατάλογο των Aσφαλών Tρίτων Xωρών, ήταν αναγκαίο βήµα για την αποκατάσταση της λειτουργικότητας του συστήµατος και την αποφυγή καθυστερήσεων».

 

Για απελάσεις από Γερμανία

Την ίδια ώρα, με φόντο την απόφαση της Γερμανίας για απελάσεις μεταναστών στις χώρες πρώτης υποδοχής όπως η Ελλάδα, ο κ. Βορίδης μιλά για την ανάγκη σεβασμού από τις χώρες του Ευρωπαϊκού μηχανισμού επιστροφών.

«Η απόφαση αυτή αφορά τις λεγόμενες δευτερογενείς επαναπροωθήσεις, δηλαδή τις µμετακινήσεις εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αυτό που θα πρέπει να σας πω είναι ότι δεν έχουμε κανένα σχετικό αίτημα μέχρι στιγμής και θα πρέπει επίσης να επισημάνω ότι είναι ένα θέμα το οποίο θα αντιμετωπίσει αρκετά νομικά ζητήματα. Στο θέμα των επιστροφών δεν έχει νόημα να κοιτάμε ο ένας τον άλλον. Η επιστροφή δεν θα πρέπει να γίνεται στην πρώτη χώρα εισόδου, αλλά στη χώρα προέλευσης. Και θα πρέπει να λειτουργήσουμε όλοι μαζί ως Ευρώπη», αναφέρει ο κ. Βορίδης

«Μας ενδιαφέρει λοιπόν να υπάρχει ένας ευρωπαϊκός µμηχανισμός επιστροφών. Αυτό προωθεί και ο καινούργιος ευρωπαϊκός κανονισμός για το Μεταναστευτικό. Το αντίθετο είναι άγονο και θα προσκρούσει σε μια αρχή την οποία έχουν ενσωματώσει το νέο Σύμφωνο και τα νομικά του κείμενα: την αρχή του καταμερισμού. Το να είναι η Ελλάδα µμαζί µε την Κύπρο οι πρώτες χώρες σε υποδοχή αιτήσεων ασύλου µε βάση τον πληθυσμό τους και να συζητάμε πόσοι μετανάστες θα επιστραφούν στην Ελλάδα από τη Γερμανία είναι μια συζήτηση η οποία δεν έχει νόημα. Αυτό που έχει, αντιθέτως, νόημα είναι να χρησιμοποιήσουμε τη διαπραγματευτική δυνατότητα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ώστε να απευθυνθούμε στις χώρες προορισμού και να τους ζητήσουμε να σέβονται τον ευρωπαϊκό µμηχανισμό επιστροφών. Αυτό είναι το κρίσιμο, αυτή είναι η ουσία», λέει.

Tags
Back to top button