Τρόμος και απόλυτος αιφνιδιασμός κυρίως στην Αττική και την Κεντρική Ελλάδα το μεσημέρι της Κυριακής, καθώς η γη κάτω από τη Βόρεια Εύβοια άνοιξε έναν εφιαλτικό, τριπλό χορό ριχτερικών δονήσεων. Μέσα σε ελάχιστα λεπτά της ώρας, αλλεπάλληλα χτυπήματα συγκλόνισαν την περιοχή, προκαλώντας κατολισθήσεις, ρωγμές σε κτίρια και κόβοντας την ανάσα εκατομμυρίων πολιτών που ένιωσαν το έδαφος να χάνεται κάτω από τα πόδια τους.
Το χρονικό του τρόμου ξεκίνησε ακριβώς στις 12:58, όταν μια πρώτη δόνηση $4,8$ Ρίχτερ, με επίκεντρο μόλις 6 χιλιόμετρα νότια από το Προκόπι, ταρακούνησε συθέμελα την περιοχή. Πριν προλάβει ο κόσμος να βγει στους δρόμους, ακολούθησε ένα δεύτερο κύμα, με αποκορύφωμα το μεγάλο χτύπημα των 5,2 Ρίχτερ, το οποίο σκόρπισε τον πανικό και έγινε αισθητό μέχρι την Καρδίτσα και τη Σκιάθο. Οι κορυφαίοι Έλληνες σεισμολόγοι πήραν αμέσως θέση, προσπαθώντας να αποκρυπτογραφήσουν το μυστικό του ρήγματος.
Η ακτινογραφία των Ρίχτερ: Τι βλέπουν οι ειδικοί πίσω από το ρήγμα
Οι κορυφαίοι επιστήμονες της χώρας έσπευσαν να αναλύσουν τη βίαιη αυτή γεωλογική έξαρση, με τις απόψεις τους να συγκλίνουν σε μια προσεκτική αλλά καθησυχαστική γραμμή, χωρίς ωστόσο να κρύβουν το ιδιαίτερο προφίλ της περιοχής.
Ο πρόεδρος ΟΑΣΠ, Ευθύμιος Λέκκας
Ο καθηγητής Σεισμολογίας του ΑΠΘ, Κώστας Παπαζάχος, μίλησε για μια κλασική περίπτωση «απανωτών σεισμών», υπενθυμίζοντας ότι η Βόρεια Εύβοια είναι μια ζώνη διάσπαρτη από ενεργά γεωλογικά ρήγματα. Ωστόσο, διευκρίνισε ότι το συγκεκριμένο ξέσπασμα δεν εμπνέει ανησυχία, καθώς κινείται μέσα στα γνωστά, αναμενόμενα πλαίσια.
Στο ίδιο μήκος κύματος, ο σεισμολόγος Αθανάσιος Γκανάς, μιλώντας στην κρατική τηλεόραση, εξήγησε το χρονικό της διπλής απειλής: η πρώτη δόνηση λειτούργησε ως προπομπός, για να ακολουθήσει τέσσερα λεπτά μετά το ισχυρό χτύπημα των 5,2 Ρίχτερ.
Γ. Παπαδόπουλος: «Δεν είμαστε σίγουροι πως έχει γίνει ο κύριος σεισμός»
Η γεωλογική ταυτότητα από τον Α. Γκανά
«Το ρήγμα αυτό βρίσκεται «κρυμμένο» πίσω από το όρος Κανδήλι. Είναι ένα σύστημα που γνωρίζουμε καλά και το οποίο δεν διαθέτει το απαραίτητο δυναμικό για να δώσει βιβλικές καταστροφές. Η συγκεκριμένη ζώνη δεν έχει ιστορικό για σεισμούς άνω των 6,0 Ρίχτερ· συνήθως εξαντλείται μεταξύ 5,0 και 5,5 βαθμών».
Ο ίδιος πάντως τόνισε ότι είναι πολύ νωρίς για να σφραγιστεί αν τα 5,2 ήταν ο κύριος σεισμός, καθώς η μετασεισμική ακολουθία πρέπει να παρακολουθηθεί στενά τα επόμενα εικοσιτετράωρα.
Ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμιος Λέκκας, έδωσε τη δική του επιστημονική ερμηνεία για το φαινόμενο, αναδεικνύοντας το «ιδιαίτερο» χαρακτηριστικό της Εύβοιας: «Είναι νωρίς για ασφαλή συμπεράσματα»
Κατολισθήσεις και πληγές στο οδικό δίκτυο: Η εικόνα της καταστροφής
Η μανία του Εγκέλαδου άφησε πίσω της ορατά σημάδια στην επιφάνεια. Ο δήμαρχος Μαντουδίου, Γιάννης Τσαπουρνιώτης, μετέφερε μια δραματική εικόνα από το πεδίο, κάνοντας λόγο για εκτεταμένες καταπτώσεις βράχων και κατολισθήσεις σχεδόν σε ολόκληρη την περιφέρεια του δήμου.
Τα μεγαλύτερα προβλήματα εντοπίζονται στις περιοχές Βλαχιά και Δαφνούλα, όπου τεράστιοι όγκοι χωμάτων και πετρών αποκολλήθηκαν από τις απότομες πλαγιές και κατέληξαν στο οδικό δίκτυο, προκαλώντας σοβαρά προβλήματα προσβασιμότητας και μπλοκάροντας τις οδικές αρτηρίες.
Την ίδια ώρα, οι έλεγχοι των τεχνικών συνεργείων αποκάλυψαν ρωγμές σε αρκετά σπίτια, ενώ σε μια παλιά, εγκαταλελειμμένη οικία ένας ολόκληρος τοίχος κατέρρευσε σαν χάρτινος πύργος. Το μοναδικό παρήγορο μέσα στο γενικότερο κακό είναι ότι δεν αναφέρθηκε κανένας τραυματισμός πολιτών.
Το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας τέθηκε αμέσως σε κατάσταση κόκκινου συναγερμού. Ο αρμόδιος Υπουργός, Ευάγγελος Τουρνάς, βρισκόταν από τα πρώτα δευτερόλεπτα σε ανοιχτή γραμμή με την τοπική αυτοδιοίκηση, παρακολουθώντας λεπτό προς λεπτό το γεωλογικό θρίλερ.
Οι επίσημες μετρήσεις του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου επιβεβαίωσαν το τριπλό σφυροκόπημα με μεγέθη 4,8, 4,3 και 5,2 Ρίχτερ, κινητοποιώντας άμεσα τις υπηρεσίες της Γενικής Γραμματείας Αποκατάστασης Φυσικών Καταστροφών και Κρατικής Αρωγής.
Προκειμένου να υπάρξει πλήρης και ξεκάθαρη εικόνα του μεγέθους των ζημιών, ο κ. Τουρνάς, συνοδευόμενος από τον Γενικό Γραμματέα κ. Πέτρο Καμπούρη, πραγματοποίησε κατεπείγουσα επιτόπια μετάβαση στις πληγείσες περιοχές στο Προκόπι και τη Δαφνούσα, συντονίζοντας τις δυνάμεις της Πολιτικής Προστασίας που παραμένουν σε απόλυτη ετοιμότητα για τη συνέχεια της δραστηριότητας.