Έπειτα από συνεδρίαση 6 ωρών, τα μέλη του ΚΑΣ γνωμοδότησαν κατά πλειοψηφία υπέρ της εισήγησης της Διεύθυνσης Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων για την προστασία των Δεσμωτών του Φαλήρου.
Η τελευταία πρότεινε την κατά ύψος απόσπαση των Δεσμωτών του Φαλήρου σε μπλοκ ή τη μεταφορά του σε πολύ κοντινή θέση, την εξυγίανση του υπεδάφους και την επανατοποθέτηση στο ίδιο σημείο. Η τελική μελέτη θα εισαχθεί σε μελλοντική συνεδρίαση του ΚΑΣ, ενώ θα συνεχιστούν τα συμπληρωματικά μέτρα προστασία των Δεσμωτών του Φαλήρου.
Τον τρόπο εργασίας για την προστασία των Δεσμωτών του Φαλήρου πρότεινε το ΚΑΣ
Παρατημένοι κάτω από μία τέντα παραμένουν οι 79 ανθρώπινοι σκελετοί από την ομαδική ταφή που βρέθηκε στο Φάληρο, πλάι στο ΚΠΙΣΝ, κατήγγειλε την περασμένη εβδομάδα η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη και στέλνει το ζήτημα στο ΚΑΣ. «Η εικόνα που εμφανίζει η ανασκαφή των Δεσμωτών είναι εξαιρετικά δυσάρεστη.
Η ευθύνη είναι τεράστια. Διασύρεται το ΥΠΠΟΑ από λόγους καθαρής ιδεοληψίας. Το εύρημα το οποίο προκάλεσε το ενδιαφέρον της διεθνούς επιστημονικής κοινότητας εγκαταλείφθηκε στη τύχη του.
Το αποτέλεσμα μετράει και αυτό είναι η απραξία. Όχι μόνο για αυτά που κάνουμε, αλλά και για αυτά που δεν κάνουμε φέρουμε ακεραία την ευθύνη. Έχουν σημειωθεί ουσιαστικές παραλείψεις από το 2016 και το εύρημα βρίσκεται σε επικίνδυνη κατάσταση» σημείωνε μεταξύ άλλων η υπουργός Πολιτισμού, με πρωτοβουλία της οποίας το θέμα ανατέθηκε στο ΚΑΣ.
Η ανασκαφή έφερε στο φως ένα αρχαιολογικό εύρημα ιδιαίτερης σημασίας, με τους Δεσμώτες του Φαλήρου να απασχολούν τη διεθνή κοινότητα /
Το 2016 σημαδεύτηκε αρχαιολογικά από την εύρεση, εντός του ΚΠΙΣΝ και συγκεκριμένα στην περιοχή της Εσπλανάδα, ομαδικής ταφής 80 «δεσμωτών» χωρισμένων σε τρία ορύγματα και αλυσοδεμένων μεταξύ τους στους καρπούς.
Το εύρημα, χρονολογείται στο τρίτο τέταρτο του 7ου αι. π. Χ. και συμπεριλήφθηκε στα 10 σημαντικότερα αρχαιολογικά γεγονότα εκείνης της χρονιάς από το αμερικανικό περιοδικό Archaeology (μαζί με τον σκελετό του Ναυαγίου των Αντικυθήρων).