Στο Pro News Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΙΣΤΟΡΙΑ

Το γνωρίζατε; - Ποιο ήταν το ελληνικό χωριό που ψηφίστηκε το πρώτο Σύνταγμα της Ελλάδας;

Η ιστορία της Ελλάδας είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με πολλές περιοχές της Ελλάδας, πόλεις και χωριά μερικές φορές άγνωστες στους πολλούς.

Όπως συμβαίνει και με το ελληνικό χωριό της Ελλάδας στο οποίο ψηφίστηκε το πρώτο Σύνταγμα της Ελλάδας. Βρίσκεται στην Πελοπόννησο και συγκεκριμένα στην Αργολίδα. Η Νέα Επίδαυρος είναι αυτό το ιστορικό και άγνωστο σε πολλούς μέρος της Ελλάδας με αυτή την ιστορία. Αποτελεί στην πραγματικότητα τη γενέτειρα του πρώτου δημοκρατικού πολιτεύματος της Ελλάδας αλλά εκτός από αυτό έχει μοναδική ομορφιά που την καθιστά ιδανικό προορισμό για ένα σαββατοκύριακο χαλάρωσης και ηρεμίας…

Νέα Επίδαυρος: Το ελληνικό χωριό που ψηφίστηκε το πρώτο Σύνταγμα της Ελλάδας

Η πανέμορφη Νέα Επίδαυρος αποτελεί ένα αληθινό διαμάντι στην Πελοπόννησο σκαρφαλωμένο και χτισμένο στην είσοδο ενός απότομου βράχου.

Η Νέα Επίδαυρος δεν ήταν τυχαία χτισμένη εκεί. Αποφασίστηκε αυτό το σημείο επειδή στην πραγματικότητα αποτελεί μία θέση που την καθιστούσε αθέατη από την θάλασσα από την οποία απέχει ελάχιστα. Και τότε φυσικά η πειρατεία ήταν μια μεγάλη απειλή. Η επιλογή όμως αυτής της θέσης την προστάτευε. Την φυσική οχύρωση που είχε η Νέα Επίδαυρος που τότε δε λεγόταν έτσι, ενίσχυε ταυτόχρονα η ύπαρξη του βυζαντινού κάστρου το οποίο σήμερα στέκει ακόμα μισοερειπωμένο στον απόκρημνο βράχο στη βόρεια πλευρά του οικισμού.

Εκεί, λοιπόν, στο ιστορικό αυτό χωριό, στη Νέα Επίδαυρο πραγματοποιήθηκε η Α’ Εθνοσυνέλευση του επαναστατημένου ελληνικού κράτους, στις 20 Δεκεμβρίου του 1821. Η εθνοσυνέλευση της Επιδαύρου ψήφισε την πρωτοχρονιά του 1822 το πρώτο ελληνικό πολίτευμα και όρισε ως ελληνική σημαία τη γαλανόλευκη.

Ένα μέρος που αξίζει να επισκεφθείς ειδικά αν συνδυάσεις την εκδρομή σου με μια βόλτα στο Ναύπλιο, την πρωτεύουσα της Ελλάδας.

Η Παλιά ονομασία και η άγνωστη ιστορία

Ωστόσο, η Νέα Επίδαυρος δε λεγόταν πάντα έτσι. Συγκεκριμένα από την αρχαιότητα έως και την Ελληνική Επανάσταση, ο μικρός οικισμός λεγόταν Πιάδα. Πώς προήλθε το όνομα; Η επικρατέστερη εκδοχή θέλει το όνομα να προήλθε από τον μυθικό βασιλιά του Άργους Άπι, εγγονό του πρώτου βασιλιά Ίναχου. Ο Άπις υπήρξε ένας από τους πρώτους Έλληνες νομοθέτες και ήταν προγενέστερος του βασιλιά Πέλοπα. Μάλιστα, λέγεται ότι πριν από την άφιξη και επέλαση του δεύτερου, η Πελοπόννησος ήταν γνωστή ως Απία και οι κάτοικοί της ως Απιείς ή Απιδόνες. Έτσι και η σημερινή Νέα Επίδαυρος στην πραγματικότητα είναι προγενέστερη του βασιλιά Επιδαύρου που αργότερα έδωσε το όνομά του στην ευρύτερη περιοχή. Οι αρχαίοι κάτοικοι αποκαλούσαν τον τόπο τους Απιάδα, προς τιμήν του Άπι. Κατά άλλους, η ονομασία προήλθε από ιταλική παραφθορά της λέξης «Πεδιάδα».

Tags
Back to top button