Στο Pro News Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
Auto - Moto

Το γνωρίζατε; - Αυτό είναι το πιο βρώμικο σημείο του αυτοκινήτου

Ενδεχομένως να πιστεύετε ότι η καμπίνα του αυτοκίνητου σας είναι ένα καθαρό και ελεγχόμενο περιβάλλον το οποίο δεν απαιτεί μεγάλη προσοχή στην υγιεινή των επιφανειών του.

Σύμφωνα με την λίστα του WebMD σχετικά με τα μικρόβια με τα οποία ερχόμαστε σε επαφή καθημερινά, πολλά από αυτά που νομίζαμε ότι γνωρίζαμε είναι λάθος.

Εννοείται ότι περιλαμβάνει τα προφανή, κινητό τηλέφωνο, πληκτρολόγιο υπολογιστή, καροτσάκια σουπερμάρκετ κ.α. Αυτό όμως που δεν περιελάμβανε η λίστα, είναι το τιμόνι του αυτοκίνητου μας.

Ένας μέσος οδηγός περνά ετησίως εκατοντάδες ώρες πίσω από το τιμόνι, και δεν αφιερώνει τον απαιτούμενο χρόνο για τον καθαρισμό της καμπίνας. Σίγουρα θα έχετε δει ουρές αυτοκινήτων έξω από πλυντήρια οχημάτων μετά από μία μέρα που έβρεξε λασποβροχή ή κατά τους ανοιξιάτικους και φθινοπωρινούς μήνες, αλλά βοηθά στην υγεία του αμαξώματος του αυτοκίνητου σας και όχι την προσωπική σας υγεία.

Σε μία άλλη έρευνα στις Η.Π.Α. διαπιστώθηκε ότι το 32% των ιδιοκτητών αυτοκινήτων καθαρίζει την καμπίνα του αυτοκίνητου τους μόλις μία φορά το χρόνο και το 12% δεν έχει ασχοληθεί ποτέ με τον καθαρισμό του. Αυτό από μόνο του αποτελεί μεγάλο πρόβλημα για την υγιεινή των επιφανειών της καμπίνας του αυτοκινήτου, ειδικά εάν λάβουμε υπόψιν ότι ένα 20% περίπου τρώνε και πίνουν μέσα σε αυτό.

Ποιοι όμως οργανισμοί αναπαράγονται στην καμπίνα του αυτοκίνητου σας; Περίπου 700 διαφορετικά στελέχη βακτηρίων. Και γίνεται χειρότερη η κατάσταση όσο τρώμε και πίνουμε και μετά ακουμπάμε τις επιφάνειες του εσωτερικού του αυτοκινήτου μας. Σκεφτείτε ότι οποιασδήποτε μορφής τροφή ή υγρό πέφτει στο ιδανικό για μικροοργανισμούς περιβάλλον της καμπίνας του αυτοκίνητου μας (σκοτεινά σημεία και μεγάλες αυξομειώσεις θερμοκρασίας), βοηθά στην αναπαραγωγή των βλαβερών βακτηρίων.

Το πιο βρώμικο σημείο στην καμπίνα του αυτοκίνητου μας είναι στην πραγματικότητα το τιμόνι. Σύμφωνα με την έρευνα, είναι έξι φορές πιο βρώμικο από την οθόνη του smartphone σας, τέσσερις φορές από το καπάκι μιας δημόσιας τουαλέτας και δύο φορές από τα πλήκτρα του ασανσέρ.

Επιπλέον, μελέτη που πραγματοποιήθηκε από την CarRentals αναφέρει ότι η λαβή της αντλίας καυσίμου όταν γεμίζετε οι ίδιοι με καύσιμο το αυτοκίνητό σας, είναι 11.835 φορές πιο βρώμικη από το κάθισμα μιας δημόσιας τουαλέτας. Ακόμα και οι πιο προσεκτικοί σε τομείς υγιεινής οδηγοί δεν καθαρίζουν τα χέρια τους μετά την επαφή με την λαβή της αντλίας καυσίμου, με αποτέλεσμα όλα τα μικρόβια να μεταφέρονται στις χειρολαβές, το τιμόνι, το κλειδί, τον επιλογέα και πάει λέγοντας.

Τι πρέπει όμως να κάνει ο οδηγός για να έχει μια καθαρή και υγιεινή καμπίνα; Θα πρέπει να καθαρίζει ανά τακτά χρονικά διαστήματα το τιμόνι, τους διακόπτες, τα κλειδιά και όλα τα χειριστήρια με αντιβακτηριδιακά μαντηλάκια. Επιπλέον, καλό θα είναι να ψεκάσετε με ειδικό απολυμαντικό τους αεραγωγούς και το φίλτρο καμπίνας του συστήματος κλιματισμού. Ακόμα, τα πατάκια και οι επενδύσεις σε καθίσματα και ουρανό θα πρέπει να καθαρίζονται κάθε δίμηνο με ειδικά προϊόντα υγιεινής και περιποίησης.

Τέλος, θα πρέπει να αναφέρουμε ότι τα βακτήρια που αναπτύσσονται μέσα στην καμπίνα του αυτοκίνητου μας και ειδικά στο τιμόνι δεν είναι ιδιαίτερα επιβλαβή, αλλά τα πιο επικίνδυνα από αυτά θα μπορούσαν να προκαλέσουν, μεταξύ άλλων παθήσεων, τροφική δηλητηρίαση. Η ουσία όμως είναι ότι πρέπει να καθαρίζουμε την καμπίνα του αυτοκίνητου μας με την ίδια συχνότητα που πλένουμε και το αμάξωμα.

 

Tags
Back to top button