Στο Pro News Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

Το Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό αναπτύσσεται σε Πολλαπλά Μέτωπα από την Κεντρική Μεσόγειο έως την Ερυθρά Θάλασσα

Πληροφοριακός χάρτης που δείχνει την τρέχουσα ανάπτυξη πλοίων του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού στη Μεσόγειο Θάλασσα και την Ερυθρά Θάλασσα, δείχνει την ισχύ της Ελλάδος σε “καυτά” σημεία του πλανήτη.

Ισραήλ: Πλήγμα στην καρδιά της ιρανικής ναυτικής ισχύος και απειλές Τεχεράνης

Το Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό επιβεβαιώνει τον ηγετικό του ρόλο στην περιφερειακή θαλάσσια ασφάλεια διατηρώντας μια ευρεία και διαφοροποιημένη επιχειρησιακή ανάπτυξη.

Ελληνικές μονάδες συμμετέχουν επί του παρόντος σε διάφορες διεθνείς και εθνικές αποστολές, που κυμαίνονται από την καρδιά της Μεσογείου έως τα στρατηγικά ύδατα του Κόλπου του Άντεν, επιδεικνύοντας ισχυρή δέσμευση τόσο στο ΝΑΤΟ όσο και στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Με βάση πληροφορίες που συλλέχθηκαν από ανοιχτές πηγές (OSINT), ακολουθεί η ενημερωμένη εικόνα των κύριων ελληνικών ναυτικών μονάδων που βρίσκονται επί του παρόντος στη θάλασσα:

Κεντρική Μεσόγειος Πλοίο Υποστήριξης Ηρακλής:

Η μονάδα αυτή τη στιγμή υπηρετεί τον σημαντικό ρόλο της Ναυαρχίδας για τη Μόνιμη Ομάδα Αντιναρκικής Καταπολέμησης 2 του ΝΑΤΟ (SNMCMG2).

Λαβρόφ: οι ΗΠΑ σχεδιάζουν τον έλεγχο των αγωγών Nord Stream

Σύμφωνα με τις τελευταίες ενημερώσεις, το πλοίο βρισκόταν στη Μάλτα στις 24 Μαρτίου.

2. Φ/Γ ΑΙΓΑΙΟ: Η μονάδα επιφανείας ταξιδεύει στην κεντρική Μεσόγειο ως μέρος της Επιχείρησης EUNAVFOR MED IRINI, συμβάλλοντας στις προσπάθειες της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την εφαρμογή του εμπάργκο όπλων του ΟΗΕ στη Λιβύη.

Ανατολική Μεσόγειος (Κύπρος)

Αντιδρώντας στις αυξανόμενες περιφερειακές εντάσεις, η Ελλάδα έχει ενισχύσει την παρουσία της στην Ανατολική Μεσόγειο.

Οι Φ/Γ ΨΑΡΑ και ΚΙΜΩΝ, έχουν αναπτυχθεί στα ανοικτά των ακτών της Κύπρου. Ο κύριος στόχος τους είναι να παρέχουν μια αμυντική ομπρέλα για την προστασία του νησιού από πιθανές απειλές, ειδικά από ιρανικούς πυραύλους και drones.

Ερυθρά Θάλασσα / Κόλπος του Άντεν

Προωθώντας πολύ πέρα ​​από τα χωρικά του ύδατα, το Ελληνικό Ναυτικό συμβάλλει ενεργά στην ασφάλεια των παγκόσμιων εμπορικών οδών.

Η Φ/Γ ΥΔΡΑ έχει διασχίσει τη Διώρυγα του Σουέζ και βρίσκεται επί του παρόντος στον Κόλπο του Άντεν στην  Ερυθρά Θάλασσα.

Λειτουργεί ως περιουσιακό στοιχείο της επιχείρησης EUNAVFOR ASPIDES, της αμυντικής αποστολής που ξεκίνησε η Ευρωπαϊκή Ένωση για την προστασία των διερχόμενων εμπορικών πλοίων από επιθέσεις που προέρχονται από την Υεμένη.

Το Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό (ΠΝ) παρουσιάζει μια πρωτοφανή ανάπτυξη δυνάμεων εκτός των εθνικών συνόρων , συμμετέχοντας ενεργά σε κρίσιμα μέτωπα από την Κεντρική Μεσόγειο έως την Ερυθρά Θάλασσα για την ενίσχυση της περιφερειακής ασφάλειας και της ευρωπαϊκής άμυνας.

Πολυεθνική Άσκηση «Αριάδνη 26»

 Διεξήχθη από τις 2 έως τις 13 Μαρτίου στο Κρητικό Πέλαγος, με συμμετοχή μονάδων από ΗΠΑ, Γαλλία, Ηνωμένο Βασίλειο και άλλες χώρες, εστιάζοντας στον ναρκοπόλεμο και τη χρήση αυτόνομων υποβρύχιων οχημάτων.

Άσκηση «Dynamic Manta 26»

Συμμετοχή σε μεγάλης κλίμακας νατοϊκή άσκηση ανθυποβρυχιακού πολέμου στη Μεσόγειο.

Ιράν: Η στοχοποίηση της Ελλάδας και η σιωπή της Αθήνας

Διακλαδική Συνεργασία: Το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό υποστήριξε την αεροπορική άσκηση «Ηνίοχος 2026» (9-20 Μαρτίου), δημιουργώντας σύνθετα σενάρια επιχειρήσεων.

Άσκηση «UVEX 1_26»

Πρόσφατη δραστηριότητα που ανακοινώθηκε από το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού. 
Η Ελλάδα συντονίζεται στενά με Ευρωπαίους εταίρους (Γαλλία, Ιταλία, Γερμανία) στην Ανατολική Μεσόγειο, η οποία έχει μετατραπεί σε κόμβο συγκέντρωσης ισχυρών ναυτικών δυνάμεων.

Η Σούδα παραμένει κρίσιμο κέντρο υποστήριξης, φιλοξενώντας για επισκευές και συντήρηση μεγάλες μονάδες, όπως το αμερικανικό αεροπλανοφόρο USS Gerald R. Ford μετά από επιχειρήσεις στην Ερυθρά Θάλασσα.

Η παρουσία του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού σε τόσα μέτωπα, και η είσοδο νέων μονάδων επιφανείας στην δύναμη του, αυξάνει την ανησυχία στην Τουρκία, για τις δυνατότητες της χώρας μας.

Η ραγδαία άνοδο της ισχύς των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας μας προς τους συμμάχους, είναι το κύριο όπλο της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής από εδώ και στο εξής, ειδικά σε αυτήν την ταραγμένη περίοδο, που ο πόλεμος απειλεί ολόκληρη την Μέση Ανατολή.      

Tags
Back to top button