Στο Pro News Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΥΓΕΙΑ

Το δίλημμα της ντομάτας: Σε σάλτσα ή σε σαλάτα έχει μεγαλύτερα οφέλη;

Η κατανάλωση της ντομάτας έχει τα δικά της οφέλη στην υγεία, είτε την τρώμε ωμή σε σαλάτες είτε επεξεργασμένη, σε μορφή σάλτσας.

Στην Ελλάδα είναι ιδιαίτερα διαδεδομένη και συνηθίζεται να τη χρησιμοποιούμε παντού. Σύμφωνα με πρόσφατη επιστημονική μελέτη, τα οφέλη της ντομάτας στην υγεία του γαστρεντερικού συστήματος δεν είναι ίδια όταν καταναλώνεται ωμή και όταν καταναλώνεται μαγειρεμένη.

Ερευνητές του πανεπιστημίου της Βαλένθια εξέτασαν πώς επιδρά η ντομάτα, που είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά, στη μικροχλωρίδα του εντέρου μας όταν είναι ωμή και πώς όταν την μαγειρεύουμε. Η ντομάτα έχει πολλά και σημαντικά οφέλη στην υγεία μας που οφείλονται στο λυκοπένιο, στη χρωστική ουσία που της δίνει το χαρακτηριστικό της κόκκινο χρώμα και έχει ισχυρή αντιοξειδωτική δράση στον οργανισμό μας.

Οι ερευνητές έκαναν δύο πειράματα ώστε να εξετάσουν πώς το βακτήριο Lactobacillus reuteri, ένα προβιοτικό στέλεχος με το σημαντικότερο ρόλο στην υγεία του εντέρου, αλληλεπιδρά με τα αντιοξειδωτικά της ντομάτας και πώς το μαγείρεμά της επηρεάζει την αλληλεπίδραση. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι κατά την πέψη της ντομάτας προκύπτει μια σημαντική απώλεια αντιοξειδωτικών, τόσο από την ωμή όσο και από τη μαγειρεμένη ντομάτα. Ακόμα, η παρουσία του βακτηρίου αυτού αποτρέπει μέχρι ένα σημείο την απορρόφηση των αντιοξειδωτικών από τον οργανισμό. Τα αντιοξειδωτικά της μαγειρεμένης ντομάτας, μάλιστα, ενίσχυσαν την ευεργετική δράση του βακτηρίου.

Την ίδια στιγμή, η διαδικασία του μαγειρέματος οδήγησε σε λειτουργικές αλλαγές στη δομή του λυκοπενίου, έτσι ώστε η αντιοξειδωτική ουσία διατήρησε σε μεγαλύτερο βαθμό την ακεραιότητά της κατά την πέψη και απορροφήθηκε μεγαλύτερη ποσότητα λυκοπενίου από τον οργανισμό. Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η μαγειρεμένη ντομάτα φαίνεται ότι έχει ισχυρότερη αντιοξειδωτική και προβιοτική δράση και είναι πιο αποτελεσματική ως «λειτουργικό» τρόφιμο συγκριτικά με την ωμή.
 

Tags
Back to top button