Στο Pro News Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΥΓΕΙΑ

Το αλάτι που φέρνει τα πάνω κάτω: Δίνει γεύση χωρίς να επιβαρύνει την υγεία

Οι επιστήμονες βρήκαν ένα νέο τρόπο να κρατούν τη νοστιμιά που προσφέρει το αλάτι στο φαγητό, χωρίς το νάτριο που οδηγεί σε αύξηση της αρτηριακής πίεσης.


Τα τρόφιμα με λιγότερο αλάτι μπορεί να θεωρούνται πιο υγιεινά, σίγουρα, όμως, δεν είναι διάσημα για τη γεύση τους, καθώς έχουν χαμηλότερη περιεκτικότητα σε νάτριο, το οποίο προσδίδει νοστιμιά.

Ωστόσο, σε έρευνα που δημοσιεύθηκε στο Journal of Food Science, επιστήμονες ισχυρίζονται ότι έχουν βρει έναν τρόπο να διατηρήσουν τη γεύση του αλατιού στα τρόφιμα, χωρίς να περιέχεται σε αυτά πολύ από το επιβλαβές στοιχείο του αλατιού, δηλαδή το χλωριούχο νάτριο.

Πιο συγκεκριμένα, η Carolyn Ross, καθηγήτρια της Επιστήμης των Τροφίμων στο Κρατικό Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον, δημιούργησε ένα νέο μείγμα αλατιού που βασίζεται κατά σχεδόν 1/4 σε χλωριούχο ασβέστιο, το οποίο δεν θεωρείται επιβλαβές για την υγεία.

Πριν καταλήξουν στο «αποδεκτό» μείγμα, η Δρ. Ross και η ομάδα της εξέτασαν άλλα μείγματα αλατιού με λιγότερο χλωριούχο νάτριο, το οποίο είναι το κύριο μέταλλο που περιέχεται στο μαγειρικό αλάτι.


Εξετάστηκαν, λοιπόν, αλάτια με βάση το χλωριούχο ασβέστιο και το χλωριούχο κάλιο, τα οποία δεν έχουν καμία γνωστή αρνητική επίδραση στην υγεία. Το χλωριούχο κάλιο, μάλιστα, μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της αρτηριακής πίεσης, αλλά οι κατασκευαστές τροφίμων είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στη χρήση του, επειδή είναι αρκετά πικρό.

Στο πλαίσιο της μελέτης, οι συμμετέχοντες δοκίμασαν τους διάφορους συνδυασμούς αλατιών είτε σε νερό είτε σε μια ντοματόσουπα, με την ανάλυση των δεδομένων που προέκυψαν από τις προτιμήσεις των δοκιμαστών να αποκαλύπτει ότι το μείγμα που περιείχε 96.4% χλωριούχο νάτριο, 1,6% χλωριούχο κάλιο και 2% χλωριούχο ασβέστιο ήταν το ιδανικό.

Οι ερευνητές σημείωσαν ότι μπορούσαν να μειώσουν ακόμα περισσότερο την περιεκτικότητα σε χλωριούχο νάτριο αντικαθιστώντας το με χλωριούχο ασβέστιο, αλλά οι δοκιμαστές δεν ήταν εξίσου δεκτικοί στο μείγμα αυτό, το οποίο περιείχε 78% χλωριούχο νάτριο και 22% χλωριούχο ασβέστιο.

«Αυτός ο συνδυασμός των δύο αλάτων δεν διέφερε σημαντικά σε σύγκριση με το 100% χλωριούχο νάτριο», δήλωσε η Δρ. Ross, προσθέτοντας, όμως, ότι «η αποδοχή των καταναλωτών μειώθηκε όταν στο μείγμα προστέθηκε το χλωριούχο κάλιο».

Τονίζεται ότι ο μέσος άνθρωπος στο Ηνωμένο Βασίλειο καταναλώνει περίπου 8,1 γρ. αλάτι την ημέρα, παρά τις συστάσεις του Εθνικού Οργανισμού Υγείας για 6 γραμμάρια ή ένα κουταλάκι του γλυκού την ημέρα. Οι ίδιες περίπου ποσότητες συστήνονται ως ιδανικές και στις ΗΠΑ.

Tags
Back to top button