Στο Pro News Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
Lifestyle

Tηγανητές πατάτες: Αυτός είναι ο πραγματικός λόγος που σας κάνει να τις λαχταράτε

Μήπως λαχταράτε κι εσείς τηγανητές πατάτες, ψητές πατάτες ή αλμυρά σνακ; 

Η λαχτάρα για φαγητό μπορεί να έχει σωματικές ή ψυχολογικές αιτίες, από άγχος και στέρηση ύπνου έως ανεπάρκειες βιταμινών. «Μπορεί επίσης να προκληθούν από έναν συνδυασμό κοινωνικών, συναισθηματικών, πολιτιστικών και περιβαλλοντικών ενδείξεων», εξήγησε η εγγεγραμμένη διαιτολόγος Vandana Sheth σε συνέντευξή της στο Shape.

Για παράδειγμα, η λαχτάρα για ζάχαρη συνδέεται συχνά με άγχος, θυμό ή άλλα αρνητικά συναισθήματα. Η λαχτάρα για σοκολάτα μπορεί να είναι σημάδι ανεπάρκειας μαγνησίου, ενώ η λαχτάρα για αλάτι μπορεί να υποδεικνύει ανισορροπίες ηλεκτρολυτών.

«Αν ασκείστε πολύ, ιδρώνετε και χάνετε αλάτι, πράγμα που σημαίνει ότι τελικά λαχταράτε περισσότερο για να αναπληρώσετε αυτά τα αποθέματα», λέει η διατροφολόγος Dr. Lisa Young. Μια μελέτη του 2018 που δημοσιεύτηκε στο Journal of Health Psychology υποδηλώνει ότι το χρόνιο στρες μπορεί να είναι ο ένοχος πίσω από τη λαχτάρα για φαγητό. Αυτός ο παράγοντας του τρόπου ζωής όχι μόνο πυροδοτεί την επιθυμία για φαγητό, αλλά επηρεάζει, επίσης, τα διατροφικά μας πρότυπα και μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση βάρους.

Τι σημαίνει όμως όταν λαχταράτε τηγανητές πατάτες; Πρέπει να τροποποιήσετε τη διατροφή σας, να κοιμάστε περισσότερο ή να αφιερώσετε περισσότερο χρόνο στη ρουτίνα σας;

Tηγανητές πατάτες: Ο πραγματικός λόγος που σας κάνει να τις λαχταράτε

Οι τηγανητές πατάτες είναι πλούσιες σε νάτριο, υδατάνθρακες και λίπη. Όπως αναφέρθηκε και πιο πάνω, η λαχτάρα για αλάτι μπορεί να είναι σημάδι ανισορροπίας ηλεκτρολυτών, η οποία μπορεί να προκύψει από αφυδάτωση, έντονες προπονήσεις ή αυστηρή δίαιτα. Μπορεί, επίσης, να λαχταράτε αλμυρά τρόφιμα λόγω του στρες.

Η λαχτάρα για υδατάνθρακες, από την άλλη πλευρά, σχετίζεται με κόπωση, κούραση ή υψηλά και χαμηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Αυτό εξηγεί γιατί μπορεί να νιώσετε την ανάγκη να φάτε πατάτες, ψωμί ή ζυμαρικά μετά από μια κουραστική μέρα στη δουλειά. Η αυστηρή δίαιτα παίζει, επίσης, ρόλο. «Συνήθως, όταν κάποιος έχει ένα αυστηρό πρόγραμμα διατροφής ή έχει δηλώσει ορισμένα τρόφιμα “εκτός ορίων”, θα τα θέλει πολύ περισσότερο», σημείωσε η διαιτολόγος Elizabeth DeRobertis στο Shape.

Μια μελέτη του 2011 που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Proceedings of the National Academy of Sciences υποδηλώνει ότι οι πατάτες και άλλες λιπαρές τροφές διεγείρουν την παραγωγή ενδοκανναβινοειδών στον εγκέφαλο. Με απλά λόγια, έχουν σχεδόν το ίδιο αποτέλεσμα με τη μαριχουάνα. Αυτές οι ουσίες επηρεάζουν την όρεξη και την αντίληψη της γεύσης, αυξάνοντας την πείνα και την επιθυμία για φαγητό.

Αν και μπορεί να είναι καλύτερη επιλογή από τα πατατάκια ή άλλα σνακ, οι τηγανητές πατάτες μπορούν να θέσουν σε κίνδυνο την υγεία σας. Σε μια μελέτη του 2017 στο The American Journal of Clinical Nutrition, η κατανάλωση τηγανητής πατάτας βρέθηκε ότι αυξάνει τον κίνδυνο θνησιμότητας.

Όπως σημειώνουν οι ερευνητές, αυτή η αγαπημένη τροφή μπορεί να οδηγήσει σε διαβήτη, παχυσαρκία, υψηλή αρτηριακή πίεση και άλλες καταστάσεις που συνδέονται με καρδιακές παθήσεις. Αλλά μπορείτε να μετριάσετε αυτούς τους κινδύνους αναζητώντας πιο υγιεινούς τρόπους για να ικανοποιήσετε τις επιθυμίες σας.

Με τι μπορείτε να αντικαταστήσετε τις τηγανητές πατάτες

Οι γλυκοπατάτες στο φούρνο έχουν εξίσου ωραία γεύση με τις τηγανητές πατάτες, αλλά χωρίς τις επιπλέον θερμίδες. Θα μπορούσατε, επίσης, να δοκιμάσετε ψητές πατάτες από παστινάκι, τσιπς kale ή ψητά ρεβίθια. Εν τω μεταξύ, προσπαθήστε να ξεκουραστείτε περισσότερο και να περιορίσετε το άγχος. Επιδιώξτε τουλάχιστον οκτώ ώρες ύπνου τη νύχτα και αποφύγετε τις δίαιτες της μόδας.

Γεμίστε με θρεπτικά τρόφιμα, πίνετε άφθονο νερό και καταναλώνετε σνακ ολικής αλέσεως, σπόρους κολοκύθας, ξηρούς καρπούς ή φυλλώδη λαχανικά μετά την άσκηση για να αποτρέψετε τις ανισορροπίες των ηλεκτρολυτών. Τα κονσερβοποιημένα φασόλια, τα αβοκάντο, τα μανιτάρια, ο τόνος ή η μαύρη σοκολάτα είναι εξίσου ευεργετικά για τους αθλητές και για εκείνους που γυμνάζονται τακτικά στο γυμναστήριο.

Tags
Back to top button