Στο Pro News Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
Auto - Moto

Τι είναι το Sprint 100 και γιατί αλλάζουν τα δοκιμαστικά της F1

Οι αλλαγές στη F1 τουλάχιστον για τα δοκιμαστικά του Σαββάτου αλλάζουν –δοκιμαστικά για τρείς αγώνες- με σκοπό να αυξήσουν το ενδιαφέρον των τηλεθεατών. Πιστεύουν ότι τα δοκιμαστικά της Παρασκευής τα παρακολουθεί ένα πολύ μικρό ποσοστό ανθρώπων ενώ μειωμένο είναι και το ενδιαφέρον των χρονομετρημένων δοκιμών.

Το 2020 λόγω Covid 19 δεν έγιναν αλλαγές και τα μονοθέσια δεν άλλαξαν σε σχέση με αυτά του 2020. Χρειαζόταν μια αλλαγή στους κανονισμούς για να αποκτήσουν μεγαλύτερο ενδιαφέρον οι δύο ημέρες που προηγούνται του αγώνα.

Μέχρι και το τελευταίο Grand Prix με βάση την πρόσφατη αλλαγή τα μονοθέσια έβγαιναν στο τελευταίο πεντάλεπτο όλα μαζί.

Από αύριο, στα δοκιμαστικά του Silverstone θα ξεκινήσουν οι αλλαγές. Πρόκειται για μια «ένεση» ενδιαφέροντος. Η μεγάλη αλλαγή θα είναι το Σάββατο όπου θα γίνει κανονικός αγώνας που ονομάζεται Sprint 100. Το περίεργο είναι ότι ενώ το αποφάσισαν FIA και FOM, ο πρόεδρος της FIA , Jean Todt, δήλωσε ότι δεν είναι θιασώτης της νέας μορφής.

Για το Sprint 100 που θα είναι ένας χρονομετρημένος αγώνας 30 λεπτών, οι γνώμες διίστανται.

Ο Ron Meadows,Sporting Director Mercedes AMG Petronas βρίσκει την πρόταση αυτή ενδιαφέρουσα. Χαρακτήρισε προπόνηση τα πρωινά δοκιμαστικά του Σαββάτου και μεγάλη πρόκληση το Sprint που θα γίνει την ίδια ημέρα.

Ο Valtteri Bottas είπε ότι ο χρόνος θα μειωθεί για να γίνουν επισκευές και σωστές ρυθμίσεις στα μονοθέσια.

Ο Andrew Shovlin, Trackside enginnering Director, δεν μπορεί να ξέρει πως θα λειτουργήσει αυτή η μορφή του αγώνα. Διευκρίνισε όμως ότι τα μονοθέσια από τη στιγμή που μπαίνουν στο Park Ferme θα έχουν ελάχιστη ώρα για να κάνουν αλλαγές. Και αυτό ενδεχομένως να προκαλέσει προβλήματα στον κανονικό αγώνα της Κυριακής.

Αντίθετος με αυτή την απόφαση είναι ο μέχρι πρότινος ισχυρός άντρας της Formula 1. Ο Bernie Ecclestone χαρακτήρισε τη νέα μορφή «εντελώς ανόητη».

Ο πρόεδρος της FIA , Jean Todt είπε χαρακτηριστικά:

«Δεν νομίζω ότι χρειάζεται η Formula 1 αυτή την αλλαγή»

Ο Αlonso αντίθετα πιστεύει πως η αλλαγή μπορεί να δώσει μια πικάντικη νότα στους αγώνες της F1.

Οι οδηγοί στα πηγαδάκια που κάνουν είναι επιφυλακτικοί γιατί απλά δεν θέλουν να ρισκάρουν το Σάββατο και να χάσουν μια πρώτη θέση στον αγώνα της Κυριακής.

Οι κατατακτήριες δοκιμές μεταφέρονται την Παρασκευή αργά το απόγευμα. Έτσι πιστεύουν ότι θα μπορούν να παρακολουθήσουν τις δοκιμές όσοι εργάζονται.

Μετά, το Σάββατο θα υπάρχει το sprint των 100 χιλιομέτρων και την Κυριακή ο αγώνας.

Τι θα συμβεί όμως αν στο Sprint ένας κορυφαίος οδηγός έχει μια επαφή με κάποιο άλλο μονοθέσιο;

Απλά θα ξεκινήσει από τη θέση που βρισκόταν τη στιγμή της πρόσκρουσης η ακόμη και από την τελευταία θέση.

Και αυτό φοβούνται οι πρωταγωνιστές της F1.

Το Σάββατο ο πρώτος στον τερματισμό του sprint θα παίρνει 3 βαθμούς, ο δεύτερος 2 και ο τρίτος 1 βαθμό. Απονομή για το νικητή του Sprint δεν θα γίνεται. Θα υπάρχει ένα μικρό έπαθλο αλλά χωρίς βάθρο. Η απονομή θα είναι μία και μοναδική. Μετά τον αγώνα της Κυριακής.

Κάθε αγωνιζόμενος θα έχει στη διάθεσή του 12 σετ ελαστικών. Δύο σε κάθε περίοδο ελεύθερων δοκιμών, 4 στις κατατακτήριες δοκιμές, ένα στο Sprint Qualifying και τα υπόλοιπα στον αγώνα.

Μέσα στα επόμενα τρία Grand Prix θα μάθουμε αν αυτή η αλλαγή θα ωφελήσει η θα φέρει προβλήματα. Οι οδηγοί πάντως είναι αποφασισμένοι να αντιδράσουν πρώτον γιατί γίνεται μέσα στην αγωνιστική χρονιά και δεύτερον γιατί δεν έχουν προετοιμαστεί ψυχολογικά.

Tags
Back to top button