Στο Pro News Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Θεοδωρικάκος: Καύσιμα μόνο με κράνος - Νέα τροπολογία για δικυκλιστές στη Βουλή

Θεοδωρικάκος: Ενισχύεται η θέση της Ελλάδας στο διεθνή βιομηχανικό χάρτη

Την πρόταση να μην πωλούνται καύσιμα σε δικυκλιστές χωρίς κράνος, κατέθεσε ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης στις 16 Δεκεμβρίου, βρίσκοντας σύμφωνους τον υπουργό Ανάπτυξης, Τάκη Θεοδωρικάκο και την ομοσπονδία βενζινοπωλών. Ακολούθως, το Υπουργείο Ανάπτυξης συνέταξε την σχετική τροπολογία, η οποία θα κατατεθεί στη Βουλή, μόλις το Υπουργείο Μεταφορών καταθέσει το νέο Κ.Ο.Κ.

Μιλώντας σήμερα στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, ο κ. Θεοδωρικάκος, τόνισε πως «επιτελείται πολύ σημαντικό κοινωνικό έργο σε αυτή την επιτροπή. Θέλω μάλιστα να ευχαριστήσω για την σκέψη και την πρωτοβουλία τον Υπουργό Υγείας, Άδωνι Γεωργιάδη. Γιατί δεν υπάρχει τίποτα σπουδαιότερο από την ανθρώπινη ζωή και την υγεία, από το να προστατεύουμε τους νέους ανθρώπους. Γιατί οι περισσότεροι που οδηγούν, είναι κυρίως νέα παιδιά που βρίσκονται σε ηλικία που αισθάνονται άτρωτοι. Πρέπει να κάνουμε τα πάντα για να σώσουμε τις ανθρώπινες ζωές, γι’ αυτό και ανταποκριθήκαμε αμέσως».

Ο Υπουργός Ανάπτυξης πρόσθεσε πως «αυτή η πρωτοβουλία αξίζει να αγκαλιαστεί από όλους. Είναι μια καλή ευκαιρία για μια πανεθνική καμπάνια, να προσελκύσουμε το ενδιαφέρον των πάντων, να συνδράμουν όλοι, για την αυτονόητη συνήθεια ότι φοράμε κράνος όταν είμαστε πάνω στο μηχανάκι. Ώστε να μην ξαναχάσουμε ούτε έναν συνάνθρωπό μας και πρέπει να συνδράμουμε όλοι».

Επίσης, ανέφερε πως είναι μια πρωτοβουλία που είχε την θετική ανταπόκριση από τους πρατηριούχους και «είναι μια πράξη που συνδυάζει μια κοινωνικά χρήσιμη ανθρώπινη ιδέα και παράλληλα δίνουμε και τη νομική κάλυψη στους πρατηριούχους για να μπορούν να την εφαρμόσουν».

Ο κ. Θεοδωρικάκος ρωτήθηκε αν το υπουργείο σκέπτεται να επεκτείνει το συγκεκριμένο μέτρο και για τους οδηγούς αυτοκινήτων που δεν φορούν τη ζώνη τους. Ρωτήθηκε επίσης αν υπάρχει η δυνατότητα να ειδοποιούν οι πρατηριούχοι τις αρμόδιες αρχές, όταν διαπιστώνουν ότι κάποιος είναι υπό την επήρεια αλκοόλ ή ουσιών.

Σε σχέση με τη ζώνη, ο υπουργός Ανάπτυξης εξήγησε ότι το αν φέρει κάποιος κράνος είναι φανερό, αλλά δεν είναι το ίδιο το θέμα της ζώνης, πολύ περισσότερο που ο οδηγός, αν σταματήσει να βάλει καύσιμο, βγαίνει συχνά από το αυτοκίνητο. Σε σχέση με την ενημέρωση για τις περιπτώσεις μη ασφαλούς οδήγησης, ο κ. Θεοδωρικάκος είπε πως είναι αυτονόητο ότι αν οποιοσδήποτε συνειδητοποιεί ότι κάποιος οδηγεί με μη ασφαλή οδήγηση ή είναι μεθυσμένος, «είναι υποχρέωση να ειδοποιεί την αστυνομία να επέμβει».

«Η Βουλή πρέπει να μπει μπροστά πρωταγωνιστικά σε αυτή την προσπάθεια, για να ευαισθητοποιήσουμε τους ανθρώπους να φοράνε το κράνος. Η συγκεκριμένη πρωτοβουλία ξεκίνησε από εμένα, όταν συνειδητοποίησα ότι στο γραφείο μου, τα αιτήματα που δεχόμουνα από οικογένειες νέων ανθρώπων, για εξεύρεση επειγόντως μονάδων εντατικής θεραπείας, ήταν 8 στα 10, για μοτοσικλετιστές χωρίς κράνος», ανέφερε ο υπουργός Υγείας 'Αδωνις Γεωργιάδης και επισήμανε ότι είναι πολύ περισσότερες οι ιστορίες ανθρώπων που είτε βρήκαν ΜΕΘ και αποβίωσαν, είτε έχασαν τη ζωή τους επιτόπου.

Ο διοικητής του νοσοκομείου ΚΑΤ Γιάννης Ηλιόπουλος ανέφερε ότι το νοσοκομείο ετησίως δέχεται 87.000 περιστατικά στο ΤΕΠ, εκ των οποίων ο μέσος όρος τραυματιών, από τροχαία, ανέρχεται σε 3.200. Από τα 3.200 περιστατικά, το 7% έως 10%, είναι σοβαρά πολυτραυματίες. Από αυτούς το 60% απαιτείται να νοσηλευτεί σε ΜΕΘ. Στην κλινική αποκατάστασης ο μέσος όρος νοσηλείας είναι περίπου 5,5 μήνες και στη συνέχεια όταν έρθει η στιγμή οι νοσηλευόμενοι να μπορούν να αυτοσυντηρηθούν και να φύγουν από την πολυκλινική, αρκετοί θα έχουν προβλήματα που θα τους συνοδεύουν όλη τους τη ζωή.

Ο Σταμάτης Παπαδάκης, γιατρός στο ΚΑΤ είπε πως η συζήτηση που αναφέρεται σε βαρύτατους τραυματισμούς, σχετίζεται σε ποσοστό 10% με τροχαία ατυχήματα, είναι κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις που δημιουργούν μόνιμη αναπηρία και σε ποσοστό 50% δεν περνάνε και ποτέ, συνεπώς η χρήση κράνους είναι πολύ σημαντική.

Ο Σπύρος Παπανικολάου, εντατικολόγος, μέλος του ΔΣ του ΕΚΑΒ, ανέφερε ότι καθημερινά το ΕΚΑΒ δέχεται με 1000 με 1100 κλίσεις, εκ των οποίων περίπου οι 250 με 300 αφορούν τροχαία ατυχήματα. Από αυτά 5% είναι βαριά ατυχήματα, είναι κυρίως κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις και οι τραυματίες, αν επιβιώσουν, σε ποσοστό άνω του 70% έχουν έλλειμμα λειτουργίας άνω του 80%. Επισήμανε επίσης το μεγάλο πρόβλημα μη ασφαλούς οδήγησης στα νησιά. «Οδηγός χωρίς τη χρήση του κράνους είναι αυτοκτονία», είπε ο κ. Παπανικολάου.
 

Ο πρόεδρος της επιτροπής Οδικής Ασφάλειας Μακάριος Λαζαρίδηςανέφερε ότι απαιτηθεί η συνδρομή των υπηρεσιών του υπουργείου Ανάπτυξης για την υιοθέτηση επιπλέον προτάσεων της επιτροπής, όπως είναι η υποχρεωτική πώληση των μηχανών με κράτος. «Όπως δεν πωλείται αυτοκίνητο χωρίς ζώνη, να συμβαίνει το ίδιο και με το κράνος, και αν αυτό είναι δημοσιονομικά εφικτό, ίσως με μια μερική κρατική επιδότηση. Επίσης να βγαίνει η μοτοσικλέτα από το κατάστημα μαζί με την πινακίδα, όπως ακριβώς γίνεται με το αυτοκίνητο, γιατί αυτή η πρακτική αποτρέπει την παραβατικότητα»,είπε ο κ. Λαζαρίδης.

 

Tags
Back to top button