Τενοντίτιδα είναι μια φλεγμονή στους τένοντες. Οι τένοντες είναι σαν “σχοινιά” από σκληρό, ινώδη συνδετικό ιστό, που συνδέουν τους μυς με τα οστά.
Η τενοντίτιδα μπορεί επίσης να επηρεάσει όχι μόνο το κύριο σώμα του τένοντα, αλλά και το τμήμα της σύνδεσής του με τον μυ. Όταν οι τένοντες είναι υγιείς, έχουν μια αστραφτερή λευκή όψη στο γυμνό μάτι.
Τενοντίτιδα: Αιτίες
Η πιο κοινή αιτία της τενοντίτιδας είναι υπερβολική και επαναλαμβανόμενη κίνηση/τριβή του τένοντα από ψυχαγωγικές, αθλητικές ή επαγγελματικές δραστηριότητες. Οι παράγοντες κινδύνου για την τενοντίτιδα περιλαμβάνουν επαναλαμβανόμενη κίνηση, τραύμα, θερμικό τραυματισμό στον τένοντα, χρήση ορισμένων αντιβιοτικών (όπως η λεβοφλοξασίνη και η σιπροφλοξασίνη) και το κάπνισμα. Τενοντίτιδα μπορεί επίσης να εμφανιστεί σε άτομα με ασθένειες, όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα, η παχυσαρκία και ο διαβήτης.
https://youtube.com/watch?v=p5vnf0VLvxQ
Μερικές από τις πιο κοινές μορφές τενοντίτιδας είναι:
- Έσω επικονδυλίτιδα (συνήθως εμφανίζεται στους αγκώνες): Προκαλείται από φλεγμονή των τενόντων που συνδέουν τον έσω επικόνδυλο του αγκώνα. Αν βάλετε τα χέρια σας στο πλάι με τις παλάμες σας προς τα εμπρός, ο έσω επικόνδυλος είναι το οστεώδες τμήμα του αγκώνα που είναι πλησιέστερο στο σώμα σας. Οι επαναλαμβανόμενες κινήσεις που προϋποθέτουν έντονη κάμψη του καρπού και περιστροφή του χεριού, μπορεί να προκαλέσουν αυτήν τη μορφή τενοντίτιδας.
- Πλευρική επικονδυλίτιδα: Προκαλείται από φλεγμονή των τενόντων που συνδέουν τον πλευρικό επικόνδυλο του αγκώνα. Αν βάλετε τα χέρια σας στο πλάι με τις παλάμες προς τα εμπρός, ο πλευρικός επικόνδυλος είναι το οστεώδες τμήμα του αγκώνα που είναι πιο μακριά από το σώμα σας. Επαναλαμβανόμενες κινήσεις που προϋποθέτουν την έκταση και περιστροφή του καρπού μπορεί να προκαλέσουν αυτήν τη μορφή τενοντίτιδας.
- Τενοντίτιδα στροφικού πετάλου (συνήθως εμφανίζεται στον ώμο): Προκαλείται από αθλήματα που απαιτούν επαναλαμβανόμενη κίνηση του βραχίονα πάνω από το κεφάλι. Αυτή η επαναλαμβανόμενη κίνηση προκαλεί φλεγμονή στο στροφικό πέταλο, μια ομάδα μυών που ελέγχουν την περιστροφή του ώμου.
- Τενοντίτιδα ασβεστίου: Προκαλείται από την συσσώρευση ασβεστίου στους τένοντες του στροφικού πετάλου.
- Τενοντίτιδα στον δικέφαλο: Είναι η φλεγμονή του τένοντα που συνδέει το δικέφαλο μυ (που βρίσκεται στο μπροστινό μέρος του βραχίονα) με τον ώμο. Η φθορά από την πάροδο του χρόνου ή η κατάχρηση του τένοντα αυτού είναι οι κοινές αιτίες αυτής της τενοντίτιδας.
- Τενοντίτιδα της επιγονατίδας (στο γόνατο): Είναι η φλεγμονή του επιγονατιδικού τένοντα, που συνδέει την επιγονατίδα με την κνήμη. Προκαλείται από επαναλαμβανόμενα άλματα, τρέξιμο, ή εναλλαγές κατεύθυνσης.
- Ιγνυακή τενοντίτιδα: Είναι μια μορφή τενοντίτιδας πίσω από το γόνατο, η οποία προκαλείται από κατηφορικό τρέξιμο ή περπάτημα.
- Αχίλλεια τενοντίτιδα: Προκαλείται από κατηφορικό τρέξιμο, άλματα, ή άλλες δραστηριότητες που μπορεί να καταπονήσουν το κάτω μέρος του ποδιού.
- Περονιαία τενοντίτιδα: Είναι η φλεγμονή του τένοντα που βρίσκεται στο πλάι του αστραγάλου. Η υπερβολική πεζοπορία, το τένις, ή άλλες παρεμφερείς δραστηριότητες μπορεί να προκαλέσουν περονιαία τενοντίτιδα.
- Τενοντοελυτρίτιδα De Quervain: Είναι μια επώδυνη φλεγμονή των τενόντων στον αντίχειρα του καρπού. Η τενοντοελυτρίτιδα De Quervain προκαλείται από επαναλαμβανόμενες κινήσεις του καρπού και το χεριού.
Συμπτώματα
Η τενοντίτιδα προκαλεί πόνο πάνω στον τένοντα που έχει την φλεγμονή. Ο πόνος αυτός συνήθως επιδεινώνεται με τις επαναλαμβανόμενες κινήσεις, αλλά μπορεί επίσης να συνεχίζεται ακόμα και σε περιόδους ανάπαυσης. Μπορεί επίσης να παρατηρήσετε ένα ελαφρύ πρήξιμο (διόγκωση) του τένοντα.
Αντιμετώπιση
- Χρήση απλών μη-στεροειδών αντιφλεγμονωδών φαρμάκων (πχ Advil).
- Πάγος στην πληγείσα περιοχή για 20 λεπτά κάθε φορά και για αρκετές ώρες συνολικά για τουλάχιστον τις πρώτες 24-48 ώρες. Τυλίξτε τον πάγο σε μια πετσέτα για να προστατεύσετε το δέρμα σας.
- Ανυψώστε και ακινητοποιείστε το άκρο που σας πονάει.
- Χρησιμοποιήστε ελαστικές γάζες και νάρθηκες για να ακινητοποιήσετε την τραυματισμένη περιοχή. Μπορείτε να εφαρμόσετε και επιδέσμους συμπίεσης για να μειώσετε τη διόγκωση του τένοντα. Σε κάποιες περιπτώσεις είναι σώφρον να χρησιμοποιήσετε και πατερίτσες, για να μην επιβαρύνετε την περιοχή που σας πονάει.
- Με την βοήθεια φυσιοθεραπευτή ξεκινήστε ένα πρόγραμμα άσκησης, για να αυξήσετε την μυϊκή σας δύναμη και το εύρος κινήσεων στον τένοντα, αφότου παρέλθει η περίοδος έξαρσης του πόνου.
iatropedia.gr